Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
plati
  • isim, hayvan bilimi Genellikle akvaryumlarda yetişen, değişik renklerde, uzunluğu yaklaşık 5 santimetre olan bir tatlı su balığı (Xiphophorus maculatus)
Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
plati

Doğal olarak Meksika ve Guatemala’daki küçük akarsularda yaşayan, boyları 6 cm olabilen, kuyruk yüzgecinde siyah bir leke bulunan akvaryum balığı, aynalı sazancık.

Vikipedi
Plati

Plati (Xiphophorus maculatus), doğal yaşam alanı Orta Amerika olan, yaklaşık 4–6 cm boyunda barışçıl bir balık türü.

Sakin bir balıktır. Fazla hareket etmez, diğer türlerle iyi geçinir. Kendi gibi küçük türlerin yaşadığı karma akvaryumda beslenebilir. Akvaryum hobisine yeni başlayanlara tavsiye edilen bir balık çeşididir. Üretimi çok kolaydır. En az 10 en fazla (yetişkin boya ulaştığında) 60'a kadar yavru doğurabilir. Dişiyi bol bitkili başka bir akvaryuma koymak yavrular için daha sağlıklıdır. Yavrular iç güdüsüyle bitkilerin arasına doğar doğmaz saklanır. Dişiler için stressiz bir doğum olurken en az yavru kaybıyla balıklar büyütülür. Yavrular yaklaşık 3-4 ayda ergenliğe ulaşırlar.

Bir platiye doğal bir akvaryum için ; en az 35 litre tank önerilir. Akvaryumun bol bitkili olmasına dikkat edilmelidir. Bu bitkiler arasında saz, amazon, su mercimeği, eledoa, java moss ve vs.. Yavruların büyütülmesinde sık yapıya sahip macar otu denilen (java moss) bitki kullanılabilir. Bu bitki arasında platiler kendilerini güvende hissederler.

Barışçıldır; kendi gibi sakin ve küçük balıkların yaşadığı karma akvaryumda beslenebilir. Boyu 6 cm'e ulaşabilir. Doğal yaşam alanı Orta Amerika ve Güney Amerika'dır. Akvaryum hobisine yeni başlayanların kolayca üretebileceği bir balık türüdür. Yavrularını canlı doğururlar. Sık bitkiler yavruların yaşama şansını yükseltir. Sürüler halinde dolaşırlar. 2 cm'e ulaşan yavrular sürüye katılır. İyi bakılırsa 2 yıl kadar yaşayabilirler.

Canlı doğuran akvaryumlarında sıklıkla rastlanan balıklardır. Isı değişiklerinden kolayca etkilenir; ideal ısısı 24 derecedir. Erkek, dişilerden daha canlı ve renkli, daha ince gövdelidir. Az ve sık zamanlarda yapılan yemleme, gelişmelerini olumlu etkiler. Akvaryum iyi filtrelendirilmeli, su berrak olmalıdır.

Türkiye'de ateş balığı olarak da bilinir. Akvaryuma bir kan damlası gibi kırmızı rengiyle güzel bir görünüm verir. Kuyruğu siyah olanlara smokinli ya da kuyruk sallayan plati de denir.

Platiler yavruyken bile renkli olur. Tam olarak erişkin balığın rengini almasa da 2-3 haftadan sonra tam olarak rengi oturur ve bakmaktan kıskanılacak bir erişkinliğe doğru yol alır.

Kendi gibi sakin ve küçük balıkların yaşadığı akvayumlarda beslenebilir. Akvaryumda orta düzeydeki bölgelerde yüzerler. Akvaryumculuğa yeni başlayanların kolayca bakabileceği balıklardandır. Canlı doğuranlardandırlar, kolay çoğalırlar. Sık bitkiler, yavruların yaşama şansını artırır. Hepçildir.