Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
pozitron
  • isim, fizik Bütün atomlarda bulunan pozitif yüke sahip temel parçacık, elektron karşıtı
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
pozitron

Kütlesi ve yükü elektronunkine eşit, ancak yükü artı imli olan, atomların çekirdeklerindeki kalımlı temel parçacık.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
pozitron

Radyonüklidler tarafından yayınlanan beta parçacıkları, ana radyonükliddeki proton fazlalığından oluşursa pozitron adı verilir. Pozitif elektron.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
pozitron

(kimya)

Nükleer Enerji Terimleri Sözlüğü
pozitron

Pozitif elektrik yüklü elektron.

Vikipedi
Pozitron

Pozitron, elektronun karşı parçacığı olan artı yüklü leptondur.

Antiparçacık kavramının ilk örneği "pozitrondur". Pozitronun varlığı deneysel olarak kanıtlanmadan önce bir hipotez olarak ortaya atılmıştı. 1928'de İngiliz fizikçisi Paul Dirac, Schrödinger denklemini genişletti. Dirac'ın amacı Schrödinger denkleminin görelilik teorisiyle uyumlu hale getirmekti ama daha fazlasını elde etti. Dirac'ın denklemi spin kuantum sayısını s=½ olarak veriyordu ve böylece elektron spini öngörülmüş oluyordu.

Dirac denklemi elektrona uygulandığında, yükü +e olan ikinci bir parçacığın da aynı denklemi sağlayacağı görüldü. Yükü pozitif olarak bilinen tek parçacık proton olduğundan, Dirac önce yazdığı denklemin protonuda kapsadığını zannetti. Fakat kısa sürede, +e yüklü bu parçacığın elektronla aynı kütleli ve aynı spinli olması gerektiği anlaşıldı. Bugün bu parçacığın "pozitron" olduğunu biliyoruz. (pozitif elektron da denir), 1932 yılında Amerikalı fizikçi Carl David Anderson tarafından kozmik ışınlarla gözlenmiş ve keşfedilmiştir.* (9 Mart 2012).