Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
İlaçlarla psişik değişiklikler arasındaki ilişkiyi inceleyen farmakoloji dalı.
Vikipedi
Psikofarmakoloji, ilaçların duygu durumu, algılar, düşünce ve davranış üzerindeki etkilerini inceleyen bilim dalıdır. Sinir sisteminde bulunan ve ilaçlar tarafından tetiklenen hücre fonksiyonları ile bilinç ve davranış değişiklikleri arasındaki ilişkiyi vurgulayan nöropsikofarmakoloji alanından farklıdır.
Psikofarmakoloji alanı, farklı tipte psikoaktif özellikleri bulunan geniş bir madde aralığı üzerinde çalışmakta olup, öncelikle beyinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonlara odaklanır. Psikofarmakoloji terimi ilk kez olasılıkla 1920 yılında David Macht tarafından kullanılmıştır.
Psikoaktif ilaçlar, fizyolojik ve psikolojik fonksiyonlarda kapsamlı değişiklikler yaratmak amacıyla sinir sisteminde bulunan özel hedef alanlarla ve reseptörlerle etkileşime girerler. İlaçlar ile bunların reseptörleri arasındaki spesifik etkileşime "ilaç etkinliği" ve fizyolojik ya da psikolojik fonksiyon değişikliklerine "ilaç etkisi" denir. Bu ilaçlar bitki ve hayvanlar gibi doğal kaynaklardan elde edilebileceği gibi, laboratuvarda yapılan kimyasal sentezler gibi yapay kaynaklardan da elde edilebilir.