Vikipedi
- Pygmalion, (Mitoloji)
- Pygmalion (mitoloji), Bu Yunan Mitolojisi'nde Kıbrıs'lı bir heykeltıraş olan Pygmalion kendi yonttuğu bir heykele aşık oluyordu.
- Pygmalion, (Edebi eser)
- Pygmalion (oyun) Bernard Shaw'un 1912 yılında yazmış olduğu bir oyun. Yukarıdaki Yunan mitolojisine dayanmaktadır.
- Pygmalion, (Sinema uyarlamaları). Bernard Shaw'un yukarıdaki eserinden uyarlanan ve aynı adı taşıyan sinema ve TV filmleri şunlardır (Not: Oyunun bir düzine kadar da aynı adı taşımayan sinema uyarlaması vardır):
- Pygmalion (film, 1935), 1935 tarihli Alman filmi
- Pygmalion (film, 1937), 1937 tarihli Hollanda filmi
- Pygmalion (film, 1938), 1938 tarihli İngiliz filmi
- Pygmalion (film, 1948), 1948 tarihli İngiliz televizyon filmi
- Pygmalion (film, 1968), 1968 tarihli İsveç televizyon filmi
- Pygmalion (film, 1981), 1981 tarihli İngiliz televizyon filmi
- Pygmalion (film, 1983), 1983 tarihli ABD yapımı televizyon filmi
- Pigmalião 70 (dizi, 1970), 1970 Brezilya yapımı TV dizisi
- Pygmalion, (Psikoloji, edebiyat)
- Pygmalion etkisi, edebiyat ve psikolojide bir olgudur.
Pygmalion 1938 Britanyalı yapımı romantik komedi filmidir. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de özgün adı ile gösterilmiştir.
Pygmalion, İrlandalı oyun yazarı George Bernard Shaw'ın 1913 yılında yazdığı aynı adlı tiyatro eserinden uyarlanmıştır. Bu oyun da yine aynı adı taşıyan Yunan Mitolojisi'ne dayanıyordu. Bernard Shaw aynı zamanda senaryonun yazılmasına da katkıda bulunmuştur. Anthony Asquith'in filmin başrol oyuncusu Leslie Howard ile birlikte yönettiği bu satirik komedi filminin diğer önemli rollerinde, sinemaya yeni adım atmış olan Wendy Hiller ve Scott Sunderland oynamışlardır. Filmin kurgusunu ise o tarihte henüz yönetmenliğe geçmemiş olan David Lean yapmıştır. Filmin siyah beyaz görüntüleri Harry Stradling Sr.'a aittir.
Üst tabakadan bir bilim adamı, sesbilimci ve konuşma hocası Henry Higgins (Leslie Howard) bataklıktan çıkaracağı kaba saba konuşan bir sokak kadınını (Wendy Hiller) kısa süre içinde büyüleyici bir sosyete gülüne dönüştüreceğine dair arkadaşı ile iddiaya girer ve sonunda yarattığı bu eserine aşık olur. Filmin/oyunun dayandığı Yunan Mitolojisi'nde ise, Kıbrıs'lı bir heykeltıraş olan Pygmalion kendi yonttuğu bir heykele aşık oluyordu.
Aralarında Bernard Shaw'un da bulunduğu senaryo ekibine En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü verilmişti. Film, en iyi film, en iyi erkek ve kadın oyuncu dallarında olmak üzere 3 dalda daha Akademi Ödülü'ne aday gösterilmişti. Venedik Film Festivali'nde ise Leslie Howard'a en iyi erkek oyuncu Volpi Kupası verildi.
Eserin çok sayıda uyarlamaları yapılmıştır. Bunlardan en tanınmışı 1956 tarihli My Fair Lady adlı Broadway müzikali ve bundan uyarlanan aynı adlı 1964 tarihli müzikal filmdir. George Cukor'un yönettiği Audrey Hepburn ve Rex Harrison'lu bu technicolor film tam 8 Oscar kazanmıştı.