Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, kimya Atom numarası 86, atom ağırlığı 222 olan,
hidrojen ve oksijenle karışım durumunda elde edilen, boru
yardımıyla sıvı hava içinden geçirilerek karışımdan ayrılan
radyoaktif element (simgesi Rn)
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
Simgesi Rn, ataom numarası 86, atom kütlesi 222g, yarı ömrü 51,5 saniye olan, hastalık tedavisinde radyasyon kaynağı olarak kullanılan, renksiz ve kokusuz, inert bir gaz..
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
(kimya)
Nükleer Enerji Terimleri Sözlüğü
Atom numarası 86, atom ağırlığı 222 olan doğal radyoaktif element (Rn).
Vikipedi
Radon, periyodik cetvelin VIIIA grubunda yer alan soy gazdır. Simgesi Rn, atom numarası 86, atom ağırlığı 222 olan radon renksiz, doğada bütünüyle radyoaktif bir gazdır.
-62 °C'ta kaynar; -71 °C'ta erir. 1900'de F. E. Dorn tarafından bulunmuş, 1908'de William Ramsay ve Robert Whytlaw-Gray tarafından yalıtılmıştır. Soy gazlar grubunun en son üyesi ve en ağırı olan radon, radyum tuzunun suyla işlenmesi sonunda, karışım durumunda bulunduğu hidrojen ve oksijenden, sıvılaştırılmış havadan geçerek ayrılır. Bilinen 35 izotopunun başlıcaları arasında toryumun emanasyonu olan toron (Rn), radyumun emanasyonu olan (Rn) ve aktinyumun emanasyonu olan aktinon (Rn) sayılabilir.
"radon" kelimesinin kullanım örnekleri.
Sistem, radon gazı ölçümü, yeraltı suyu seviye değişimleri ve su kimyası, elektromanyetik gürültü analiz, manyetik alan değişimleri, sıcaklık, basın, nem ölçümleri ve ivmeölçer sistemlerini kayıt altına alacak.
Sağlık Müdürü Okur, kanserojen etkisi olduğu bilinen radon gazının, akciğer kanserine neden olan etkenlerin arasında sigaradan sonra ikinci sırada yer aldığını belirtti.
Müdürlük olarak personelimize radon semineri düzenleyerek eğitim sürecini tamamladık.
Ölçümler sonunda TAEK tarafından incelenecek olan cihazlarda radon gazının tespit edildiği bölgelerde acil önlemler alınacak.
Radon gazının yüksek olduğu tespit edilen evlerin zemini de özel bir malzemeyle kaplanacak.
Bunun dışında sigara dumanından pasif etkilenim, radon gazı, asbest maruziyeti, taş ocağı veya yer altında çalışanların maruz kaldığı silika, hava kirliliği akciğer kanser riskini artıran sebeplerdir.