Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
radyoterapi
  • isim, fizik, tıp (***) Işın tedavisi
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
radyoterapi

Röntgen tedavisi.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
radyoterapi

Kanser gibi hastalıkların X ışınları ya da radyoaktif maddelerle tedavisi.

Nükleer Enerji Terimleri Sözlüğü
radyoterapi

bk. ışınla tedavi

Vikipedi
Radyoterapi

Radyoterapi, iyonlaştırıcı ışın kullanarak kanser hastalığının tedavisidir. Hedef tümörlü dokunun yok edilmesi ve bu sırada da normal dokuların korunmasıdır. Bu konu ile ilgili bilim dalına Radyasyon Onkolojisi adı verilir. İyonlaştırıcı ışınların biyolojik etkilerini Radyobiyoloji bilim dalı inceler. Radyoterapi kanser tedavisinde tek başına ya da cerrahi ve/veya kemoterapi ile birlikte kullanılabilir. Cerrahi tedavi ile benzer sonuçlar elde edilen hastalıklarda organın korunmasını sağlayıp, dolayısı ile fonksiyon kaybını önlediğinden tercih edilebilen tedavi yöntemidir.

"radyoterapi" kelimesinin kullanım örnekleri.

Müezzinoğlu, hastanede 2 ay önce devreye giren Lineer Akseleratör Radyoterapi cihazıyla ilgili Başhekim Op.

Kanser hastalarının daha modern yöntemler kullanılarak tedavi edilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifleri doğrultusunda Sağlık Bakanlığı tarafından hastaneye yoğunluk ayarlı Lineer Akseleratör (LINAC Radyoterapi Cihazı) tahsis edildiğini belirten Aksu, "Günde 140-150 civarı kanser hastasına Radyoterapi yöntemi uyguladığımız hastanemizde 2 adet Radyoterapi cihazımız zaten mevcuttu.

Şeyda Atabay, şöyle konuştu: “Bu hastalık grubunun tedavisinde cerrahi olarak tümörün temizlenmesi, ek krioterapi, intraoperatif antineoplastik ajan kullanılması, postoperatif antineoplastik ajan kullanılması, enükleasyon, egzenterasyon, radyoterapi ve palyatif tedavi gibi çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.

Şeyda Atabay, şöyle konuştu: "Bu hastalık grubunun tedavisinde cerrahi olarak tümörün temizlenmesi, ek krioterapi, intraoperatif antineoplastik ajan kullanılması, postoperatif antineoplastik ajan kullanılması, enükleasyon, egzenterasyon, radyoterapi ve palyatif tedavi gibi çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.

Arzu Atalan kimyasal peeling öncesi incelenmesi gereken durumları şu şekilde sıraladı: “Aktif enfeksiyon ve açık yaraların olması, aktif uçuk (herpes) virüs enfeksiyonu - Son 3-12 ay arasında geçirilmiş orta veya derin peeling, yakın zamanda geçirilmiş yüz cerrahisi - Anormal skar oluşumu, keloid hikayesi ve geç yara iyileşmesi öyküsü, radyoterapi öyküsü, fitzpatrick deri tipi IV, V, VI - Salisilik asit peelingi için Aspirin alerjisinin olması, antikoagülan kullanımı, yoğun sigara kullanımı, gebelik / emzirme, yoğun güneş ışığına maruz kalma riski, geçirilmiş cerrahi girişimler (en az 6 ay beklenmelidir) Kimyasal Peeling Seans Süresi ve Seans Sayıları” Atalan, “Seansların tedavi edilecek bölgenin büyüklüğüne göre ortalama 30-60 dk.

Meme kanseri tedavisi 3 basamaklı cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi şeklinde.

Tekrar bir ameliyat olan, ardından kemoterapi, radyoterapi ve brakiterapi tedavilerini geçiren Oğuzöncül, yaşam mücadelesini kaybetmedi ve 3 amansız hastalığı yaşama sevinci ile yendi.

radyoterapide ise eksternal radyoterapi ya da brakiterapi seçenekleri uygulanır.

Radyoterapi esnasında da enterit denilen ciddi ishal, bulantı ve kusma oluşmuştur.

Bu şikayetler hastayı erkenden doktora getirdiği için rahim içi kanserinde erkenden tanı konmakta ve hastaların büyük bir kısmında sadece ameliyat ile ek kemoterapi ve radyoterapi almadan tedavi yeterli olmaktadır.

Önceleri organa sınırlı tümörlerin hepsinde sadece ameliyat veya radyoterapi uygulanırken, artık dünyada fokal tedavi konsepti literatüre ve uygulamaya girdi.

Onun için kanser tedavisi için kemoterapi veya radyoterapi görecek hastalarda tedaviye başlamadan önce gonad dokusu dondurmak için tüp bebek merkezine başvurmalıdır.

Genel olarak 40 yaşın üzerinde daha çok rastlanan hidrosel erkeklerde meydana gelen testis tümörleri, testis iltihaplanmaları, skrotumun maruz kaldığı travmalar, varikosel ameliyatları ve radyoterapi gibi nedenlerden dolayı hidrosel meydana gelebilir.

Radyoterapi kandaki alyuvarları etkileyerek hastanın kendisini yorgun, halsiz ve iştahsız hissetmesine neden olur.

Kolposkopi veya rahim ağzında gözle görülen bir lezyondan alınan biyopsi sonucunda kanser tespit edilirse çeşitli muayene ve görüntüleme yöntemleri ile kanser yayılımı olup olmadığı değerlendirilir, hastalığın evresine göre kanserli dokuların çıkarılmasına yönelik ameliyatlar, radyoterapi ve kemoterapi gibi tedavi seçeneklerinden bir veya birkaçı uygulanır.