Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
rezene
  • isim, bitki bilimi Maydanozgillerden, 1-1,5 metre yüksekliğinde, sarı çiçekli, yaprakları iplik biçiminde parçalı, hoş kokulu, baharatlı meyveleri anason gibi yemeklerde ve bazı içkilerde tat verici olarak kullanılan, hekimlikte gaz söktürücü olarak yararlanılan çok yıllık otsu bir bitki (Foeniculum vulgare)
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
rezene

Meyveleri, kökü, yaprakları iştah açıcı, gaz giderici, süt artırıcı ve yatıştırıcı olarak kullanılan maydanozgiller familyasından bir bitki, raziyane.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
rezene

Maydanozgiller (Umbelliferae) familyasına ait 1-2 m boyunda, sarı çiçekli, parçalı yapraklı, yaprakları yemeklere koku ve tat vermek için, meyveleri ise gaz giderici olarak kullanılan bir bitki.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
rezene

(botanik)

Vikipedi
Rezene

Rezene (Foeniculum vulgare), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından iki metreye kadar boylanan iki yıllık kokulu otsu bitki türü. Anavatanı Akdeniz ve Yakın Doğu'dur.

"rezene" kelimesinin kullanım örnekleri.

Mevsime özeltaze malzemelerle hazırlanan yaz menüsünün salataları arasında, Trakya keçi peynirli salata, İzmir Urla’dan gelen enginar kalbi ve Kilimanjaro’nun kendi yapımı ançüez ile hazırlanan çiğ enginar salatası, yeşil ve kırmızı erikli rezene salatası, Kastamonu’dan gelen ve elle toplanan organik siyez bulguruyla yapılan siyez salatası yer alıyor.

Badem, fındık, kayısı çekirdeği, alman papatyası, limon, sardunya, rezene, lavanta, yasemin, gül, benzoin yağları.

Mısır küpsülü, meyan kökü, avakado yaprağı, civan perçemi, kırkkilit otu, tarçın, karanfil, nane, limon, melisa, zencefil, çuğa çiçeği, havlıcan, zerdeçal, kuşburnu, hatmi, kekik, ısırgan otu, funda yaprağı, biberiye, rezene, defne yaprağı, mersin yaprağı, papatya, ardıç, yeşilçay, acı çehre tohumu, enginar yaprağı, hindiba, çörekotu, devedikeni.

Madenci, fuarda açılacak BAKA standında gül, lavanta ile elmadan üretilen gıda ve kozmetik ürünlerinden, gül lokumu, lavanta balı, kapari, Bucak salebi, ceviz ezmesi, Yalvaç hamursuzu, Isparta ekmeği, keşkek, rezene, haşhaş kıtırı, Yassıgüme Dimrit üzümü ve Melli incirine kadar yöresel lezzetler ile Alaca dokumalar, Isparta halısı, gül, lavanta ile deriden üretilmiş hediyeliklere kadar çok sayıda yöresel ürünün tanıtımı gerçekleştirileceğini kaydetti.

Adaçayı, ardıç, biberiye, civanperçemi, kekik, lavanta, mazı, mercanköşk ve rezene gibi bitkilerin yağlarının ağız yoluyla hamilelik esnasında düzenli alınması da sakıncalıdır.

Rahim uyarıcı olan adaçayı, Cezayir menekşesi, kekik, mazı, meyan kökü, ökse otu, pelin otu, ravent, rezene, yarpuz gibi bitkilerden de uzak durulmalıdır.

Üretimine destek verilen tıbbi aromatik bitkilerin, ada çayı, anason, aslanpençesi, aspir, biberiye, civanperçemi, çakşır, çemen, çörek otu, çöven, dağ çayı, dereotu, deve dikeni, ebegümeci, ekinezya, fesleğen, göl soğanı, hardal, haşhaş, hint yağı, hodan, ısırgan otu, kapari, kebere, kekik, kırmızı biber, kimyon, kişniş, kuşburnu, lavanta, maydanoz, mayıs papatyası, melek otu, mersin, meyankökü, nane, oğul otu, öksürük otu, pelin, rezene, safran, salep, sarı kantaron, sarımsak, sumak, şerbetçiotu zencefil, zerdeçal, üzerlik otu, hardal, yağ gülü, goji berry, hünnap, gümüş düğme, pire otu, şevketi bostan, meryem ana, çoban çantası, geven, eşek hıyarı, nezle otu, kısa mahmut, defne, hatmi, alıç, domuz turpu, yüksükotu, çörekotu, altınotu, karahindiba, karaasma, kuzukulağı ve ıhlamur olmak üzere 72 çeşitten oluştuğu belirtildi.

Sonrasında sindirimi kolaylaştıran rezene, anason çayı da unutulmamalıdır.