Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
rezonans
  • isim, fizik Düzgün itmelerin etkisiyle bir salınım genliğinin artışı
  • Titreşim
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
rezonans

Sesi aksettirme.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
rezonans

(seselim) (fizik)

Vikipedi
Rezonans (fizik)

Rezonans, fizikte bir sistemin (genellikle doğrusal bir sistemin) bazı frekanslarda diğerlerine nazaran daha büyük genliklerde salınması eğilimidir. Bunlar, o sistemin rezonans (tınlaşım) frekansları olarak adlandırılır. Bu frekanslarda küçük periyodik kuvvetler bile çok büyük genlikler üretebilir.

Sürücü bir kuvvetin enerji takviyesi yapmadığı sönümlü bir salınıcı, mekanik enerjisinin yitip gitmesinden dolayı eninde sonunda durgunluğa varacaktır. Örneğin salıncakta ki bir çocuk, babası arada bir onu hareketin hızıyla aynı yönde ittiği kadar saatlerce sallanıp durabilir. Makinelerdeki ve elektrik devrelerindeki salınımların çoğu zoruna ya da dayatma salınımlardır. Bunlar bir dış kuvvet ya da etki tarafından oluşturulup sürdürülen salınımlardır.

Rezonanslar, sistemin iki ya da daha fazla farklı yükleme biçimleri arasında enerji depolayabildiği ya da transfer edebildiğinde (sarkaç durumunun kinetik ve potansiyel enerjisi gibi) meydana gelir. Ancak döngüler arasında “sönüm” adı verilen bazı kayıplar söz konusudur. Sönüm küçük olduğunda rezonans frekansı yaklaşık olarak sistemin doğal frekansına eşittir. Bazı sistemlerin birden fazla, ayrı rezonans frekansları vardır.

Rezonans olayı mekanik, akustik, elektromanyetik, nükleer manyetik (NMR ), elektron spin (ESR) ve kuantum dalga fonksiyonu rezonansları gibi bütün titreşim tipleri ya da dalgalarda oluşur. Rezonant (yani “tınlayan”) sistemler titreşim üretmek (örn. Müzik aletleri) ya da birçok frekansı yapısında bulunduran karmaşık titreşimlerden özel frekansları ayırt etmek için kullanılır. Rezonans, 1602 yılında sarkaç ve müzik aletleri üzerine araştırmaları sonucunda, Galileo Galilei tarafından keşfedilmiştir.

Ayrıca rezonans mühendislikte teorik olarak; “genliğin sonsuza gitmesi” şeklinde açıklanır. Periyodik bir etkinin altında olan sistemde salınımlar olduğunu biliriz. Salınımlar esnasında sistemin normal durumuna göre yaptığı yer değiştirme miktarına genlik denir. Bu salınımlar eğer sistemin doğal frekansına eşit olursa, sistemin genliği sonsuza dek artma eğilimi gösterir; bu olaya rezonans denir. Genliğin sonsuza gitmesiyle yıkıcı sonuçlar oluşabilir. Örneğin; 1940 yılında ABD'nin Washington eyaletinde yapılmış olan Tacoma Asma Köprüsü'nün ulaşıma açıldıktan birkaç ay sonra rüzgarın etkisiyle yıkılması rezonansın varlığını işaret eder.

Rezonans

Rezonans ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:m:

  • Rezonans (fizik)
  • Rezonans (kimya)
  • Rezonans (parçacık fiziği)
Rezonans (kimya)

Rezonans, organik moleküllerde görülebilen atomların yerinin sabit kalıp elektron çiftlerinin yer değiştirmesidir.IUPAC Erişim:15 Nisan 2014

Organik bileşikler tek bir Lewis yapısı ile gösterilirken yapılan bazı deneyler birden çok değere sahip bileşiklerin varlığını ortaya çıkarmıştır. Örneğin format iyonuna gönderilen X ışınları ile molekül incelenmiş ve normalde ikili bağlardan uzun olması gereken tekli bağların ikili bağlarla eşit uzunlukta olduğu görülmüş. Bu sayede atomların yeri sabit kalıp elektron çiftlerinin yer değiştirmesiyle rezonans oluşmuştur. Rezonans çiftleri tek bir formülle ifade edilemez. Rezonans melezi olarak ifade edilir. Rezonans melezi; molekül çiftleri arasına konulan " \leftrightarrow " (çift yönlü ok) ile gösterilir.

Rezonans (parçacık fiziği)

Rezonans, saçılma deneylerinin diferansiyel kesişim bölgelerindeki belirli bir enerjinin zirve noktasıdır. Genel olarak rezonans ifadesi, görece daha kısa yaşam süresine sahip atomaltı parçacıkları tanımlamak için kullanılmaktadır.

Rezonans genişliği (Γ), bir parçacığın ortalama yaşam süresi (τ) ile aşağıdaki denklemle bağlantılıdır:

\Gamma=\frac{\hbar}{\tau}

h, Planck sabiti olmak üzere: {\hbar}=\frac{h}{2\pi}

"rezonans" kelimesinin kullanım örnekleri.

Öğün, bahar yorgunluğunu çok belirgin yaşayan insanların sinir sistemi ya da bağışıklık sistemiyle ilgili altta yatan başka bir problemin olabileceğini belirterek, “Bunlarla ilgili basit kansız, radyasyonsuz vücut analizleri ve kuantum gibi manyetik rezonans analizör gibi yöntemler mevcut.

Patent başvurusuna göre, manyetik indüksiyon yöntemi veya manyetik rezonans yöntemi kullanılarak akıllı telefonları veya giyilebilir aygıtı şarj etmek ve aygıtı herhangi bir yöntemle şarj etmek için tasarlanmıştır.

Derviş Mansuri Yılmaz, magnetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi ve muayene bulguları ile bel omurga hastalıklarıyla ilgili tanıyı koymanın günümüzde çok kolaylaştığını belirterek, omurga hastalıklarının büyük çoğunluğunun cerrahi tedaviye gerek kalmadan, ilaç tedavisi, istirahat, yaşam tarzında değişiklik, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi konservatif tedavilerden fayda gördüğünü kaydetti.

Karın içi tüm kitlelerde olduğu gibi, retroperitoneal liposarkomların değerlendirilmesinde de radyolojik görüntülemede bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntülemede MRG çekilir.

Tiyoüre türevi bileşiklerin, yapısında bulunan azot, oksijen ve kükürt atomları, rezonans karakterleri, gösterdikleri antitüberküler, antibakteriyel, antifungal, anti HIV, antihipertansif ve özellikle antikonvulsan gibi önemli biyolojik aktiviteler ile dikkat çeken maddeler olduğunu kaydeden Kurt, projeyle ilk defa tiyoüre grubu içeren dioksimlerin, furazanlara dehidrasyonuyla yeni bir heterohalka içeren bileşik ailesinin sentezleneceğini belirtti.