Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
ruh
  • isim Dinlerin ve dinci felsefelerin insanda vücuttan ayrı bir varlık olarak kabul ettiği öz, tin, can kuşu
  • En önemli nokta, öz
    "Lakin oyunun ruhunu anlamak mümkün değil." - M. Ş. Esendal
  • Esans
    "Bazısı ruh koklatır, bazısı alnına sirke sürer, bazısı kollarını, bileklerini ovuşturur." - H. R. Gürpınar
  • Duygu
    "Nesri gibi güzel bir ruhu olan Falih Rıfkı, Türk gazeteciliğini bir vatan hizmeti telakki etmiş ve kutsi bir vazife gibi ifa ediyor." - Y. K. Beyatlı
  • felsefe Bedeni etkin kılan canlılık ilkesi, bedenin hayat gücü
Felsefe Terimleri Sözlüğü
ruh

(Yun. Psykhe = soluk alma, soluma, üfleme)

  1. Bedeni etkin kılan canlılık ilkesi, bedenin yaşama gücü, yaşama soluğu.

  2. Doğal-canlı yaşam ilkesi; Aristoteles'te bedeni canlandıran ilke, bedenin -> entelekhia'sı.

  3. Töz olarak:

    1. Ölümsüz ruh. (Beden yalnızca onun tutsak yeri sayılır.)

    2. Usun, düşüncenin, tinin yeri.

    3. Yalın, özdeksel olmayan tinsel töz.

  4. Öznel ilke olarak:

    1. Usa karşı gönül ve isteme ilkesi,

    2. Bireysel kişilik çekirdeği.

  5. Bilinç olaylarının toplamı; ben'in birliği.

  6. Dolaysız, bilinçaltından gelen yaşam itkilerinin, yaşama durumlarının taşıyıcısı. (Özellikle modern yaşama felsefesinde tin ve bilince karşı duran bir şey olarak ortaya çıkar (Klages).

  7. (Bilimsel anlamda) organizmaya sıkı sıkıya bağlı yaşantıların -özellikle duygu ve itkilerin- toplamı (tinin karşıtı olarak).

Eğitim Terimleri Sözlüğü
ruh

Dinlerin ve birtakım ikici felsefe öğretilerinin bedenden ayrı ve ölümsüz bir yaşamı olduğunu ileri sürdükleri varlık.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
ruh

< Ar. rûh: ruh; canlı

Vikipedi
Ruh

Ruh, din ve felsefede, insan varlığının maddi olmayan tarafı ya da özü olarak tanımlanır ve genellikle bireysellikle (zât) eşanlamlı olarak ele alınır.Britannica/Soul , 22 Eylül 2008 tarihinde erişildi. Teolojide ruh kişinin ilahîliğe iştirak eden kısmı olarak tanımlanır ve genellikle bedenin ölümünden sonra kişinin varlığını sürdüren kısmı olarak ele alınır. Birçok kültür insan yaşamının ya da varlığının cismani olmayan kaynağını ruh ile özdeş tutmuş ve birçok kültür tüm canlıları ruhlara dayandırmıştır. Tarih-öncesi halklarda bile vücut ile onu canlı kılan arasında bir ayrım yapıldığı görülmektedir. Birçok dini ve felsefi akımda, her canlının bir unsuru olan, var olması için fiziksel maddeye ihtiyaç duymayan, madde-dışı, algılanamaz, tezahürleriyle kendini gösteren, aşkın, yaşama yeteneğine sahip, değişen ve gelişen, maksatlı bir öncül (kaynak) ya da bir güç olarak tanımlanan ruh, birçok dini ve felsefi akımda da ebedi, yetenekler sahibi, insan davranışlarının motoru, hata ( günah) ile sevap işleme iradesine sahip bir varlık ya da varlığın saklı yüzü olarak kabul edilir.

Bununla birlikte ruh kavramının kültürden kültüre, dinden dine, felsefeden felsefeye geniş ölçüde çeşitlilik gösterdiği görülmektedir. Çeşitli dinler ve filozoflar, ruhun doğası (yapısı), beden ile ilişkisi, kökeni ve ölümlü olup olmayışı konularındaki farklı görüşleriyle bir sürü teori ortaya koymuşlardır. Birçok dini ve felsefi gelenekte ruhun her canlı oluşumun içteki özünü içeren, kendine özgü bir varlık olduğu ve insanın temel unsurunun -beyninden veya organizmasının herhangi bir kısmından ziyade- ruh olduğu kabul edilir. Buna karşılık diğer bazı din ve felsefelerde ise ruhun beden ile kendisi arasında aracılık görevi görecek maddi bir elemanı bulunduğu kabul edilir. Ruh ile can kavramları arasında kimi kültür, din ve felsefelerde bir ayrım yapılmamış, kimilerinde ise bir ayrım yapılmış olmasına ve bu kavramları belirten iki ayrı ya da birkaç terim olmasına rağmen, söz konusu terimler, sık sık aynı kavramı belirtmek üzerine birbirlerinin yerine kullanılagelmişlerdir.

Ruhlar genellikle ölümsüz olarak kabul edilirler. Birçok inanışa göre ruh, enkarne olmadan (ete bürünme, doğma) önce de mevcuttu. Maddeciliğin reddettiği ruh, Jean-Paul Sartre gibi bazı çağdaş yazar ve filozoflara göre “özden önce gelen varoluş”tur. Ölüm olayında bedenin hareket özelliklerini yitirmesi ruhun beden üzerindeki hakimiyetini, yani bedeni etkilemeyi bırakması olarak açıklanır. Ruh kavramı ölümden sonra yaşam kavramlarıyla yakından ilişkili olmakla birlikte, bu konudaki görüşler son derece çeşitlilik göstermektedir, özellikle bedenin ölümünden sonra ne olup bittiği konusunda. Halihazırda bilimsel araştırma, genel kabule göre, konusu olan maddi evrenin dışında kaldığından, ruhun var olduğunu ya da var olmadığını ortaya koyamamaktadır. Psikoloji ekollerinin de ruh konusundaki görüş ve yöntemleri birbirinden farklı olup çeşitlilik göstermektedir.

"ruh" kelimesinin kullanım örnekleri.

Sizinle ilgili veya ilgisiz bütün haberler, isteseniz de istemeseniz de bir sürü saçma sapan video, tanımadığınız bir sürü ömür törpüsü adam ve kadının ve aforizma özentisi lafları, ruh halleri ve daha bin türlü “yük” sosyal medyada önünüzden akmıyor mu?

Toplum Ruh Sağlığı Psikoloğu Saim Şahin ise, merkezde resim, kara kalem çalışması, ebru, tasarım, makrome, takı tasarım, ahşam boyama gibi sanatsal etkinliklerle tedavi yöntemlerinin uygulandığını dile getirdi.

TECAVÜZE UĞRADI, RUH SAĞLIĞI BOZULDU Olaydan sonra rapor aldırılmak üzere Adli Tıp Kurumu’na sevk edilen mağdur F.

İnsanın iç güzelliğini yansıtan ve merhamet duygusunun en somut tezahürlerinden olan hasbilik ve diğerkamlık gibi toplum dayanışmasının temel dinamiklerinin adlarının bile unutulduğu, bunların yerini daha çok kazanmanın, daha çok tüketmenin, bencilliğin ve öğretilmiş şiddetin aldığı sosyal yapıların insanları mutsuzluğa mahkum ettiğini belirten Görmez, mesajında şunlara yer verdi: "Halbuki toplumsal yapı, ilke ve normların ruh ve maneviyattan uzak şekilde alelusul uygulandığı ve ahlaki değerlerin ancak müeyyidelere bağlı olarak sergilendiği bir vitrin değildir.

Ailenin zayıfladığı, zedelendiği, vazifelerini yapamadığı zamanlarda gayri meşru serbest münasebetler artmak da, beden ve ruh sağlığı bozuk nesiller toplumu işgal etmektedir.

Toplum üzerinde yıkıcı etkilere sahip olan ve kişinin beden ve ruh sağlığını bozan ve değerlerimizi aşındıran alkolün festival ve etkinliklerde kullanılmasına ve özendirilmesine karşıyız.

Eğitim Araştırma hastanemiz, Refika Baysal Toplum Sağlığı Merkezi, KETEM ve Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde toplam 4 poliklinikte sigarayı bırakma sertifikası olan 5 doktorumuzla hizmet vermekteyiz.

Yeni yetişen nesiller ruh ve bedence sağlıklı, güçlü ve dinamik bir kişilik geliştirdikleri ölçüde, toplum da güç ve kuvvet kazanır.

Erzurum, bembeyaz ve güzel bitimsiz bir ruh ile ayakta duranların şehridir.

Kısaca BOH diyebileceğimiz bulaşıcı olmayan hastalıkların içine ruh sağlığı bozukluklarından mide kanserine, romatizmal hastalıklarından kalp krizine kadar birçok hastalık giriyor.

Bazı bilgisayar oyunları ile gençler, oyun üreticisinin bilinçli tercihi ile ruh sağlıkları bozulmak suretiyle, intihara yönlendirilebilmektedir.

Buna engel yok, atölyemizde hangi ruh haline bürünmek istersek ona bürünebiliriz.

Bu gözü dönüşlük, cinnet hali, canavarlık ve zalimlik paralel örgütün nasıl bir ruh haline sahip olduğunu göstermektedir.

Lakin yelin kayadan bir şey almadığı gibi onun bu cerahat ve denaet akan sözleri sadece karanlık zihniyetini hastalıklı ruh halini ortaya koymuştur.

Böyle bir ruh halinde, böyle kırılgan, bu kadar cesaretsiz ve yüreksiz bir oyun ile mücadele, zaten bu sonucu doğal olarak getirir.