Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
sözlük
  • isim Bir dilin bütün veya belli bir çağda kullanılmış kelime ve deyimlerini alfabe sırasına göre alarak tanımlarını yapan, açıklayan, başka dillerdeki karşılıklarını veren eser, lügat
    "Türkçe Sözlük, Tarama Sözlüğü, Fransızca-Türkçe Sözlük, Türkçeden Almancaya Sözlük."
Kitaplıkbilim Terimleri Sözlüğü
sözlük

Bir dilin ya da bir dilin bir bölümünün sözcüklerini genellikle abece sırasına (kimi zaman konu ya da kavram alanlarına) göre toplayan, bunların aynı dilde tanımlarını yapan ya da başka bir dildeki karşılıklarını veren kitap.

Dilbilim Terimleri Sözlüğü
sözlük

Bir dilin eski ve yeni bütün sözlerini veya belli bir çağdaki kelimelerini belli bir sıra ile alarak onları anlam, türetim, karşılıklı ilgi ve daha bu gibi türlü bakımlardan birine veya bir kaçma göre açıklıyan kitap.

Gramer Terimleri Sözlüğü
sözlük

Bir dildeki kelimeleri esas alarak, onların temel anlamlarını, kazandıkları yan anlamlar ile başka kelimelerle kurdukları ifadelerdeki anlam inceliklerini, değişik kullanımlarını, deyimlerini gösteren ve o dilin bütün söz varlığını içine alan kitap. Sözlükler genellikle alfabe sırasına göre düzenlenir. Ancak, kavram alanlarına ve çeşitli konulara göre düzenlenen sözlük türleri de vardır: Türkçe Sözlük, Osmanlıcadan Türkçeye Sözlük, Deyimler Sözlüğü, Mecazlar Sözlüğü, Köken Bilgisi Sözlüğü vb.

Edebiyat ve Söz Sanatı Terimleri Sözlüğü
sözlük

Bir dilin belli bir çağdaki kelimelerini veya bütün sözlerini belli bir sıra ile alarak anlamları, türekleri, aralarındaki ilgileri gibi türlü bakımlardan birine veya bir kaçma göre açıklıyan kitap. Kelimelerin yalnız anlamını pek kısa olarak gösteren veya yalnız bir sanatta bir bilimde yahut bir halk sınıfında kullanılan kelimeleri alan bu yoldaki eserlere SÖZLÜKÇE (Lûgatçe, Vocabulaire), az bilinen ve az kullanılan özel kelimeleri açıklıyanlara DEYİMCELİK (Glossaire) adı verilir.

Dilbilgisi Terimleri Sözlüğü
Sözlük

Bir dilin sözcüklerini alfabe sırasıyle açıklayan kitap.

Vikipedi
Sözlük

Sözlük (Eski: Lügât), bir dilin veya dillerin kelime haznesini (sözvarlığını), söyleyiş ve yazılış şekilleriyle veren, sözcüğün kökünü esas alarak, bunların başka unsurlarla kurdukları sözleri ve anlamlarını, değişik kullanışlarını gösteren yazılı eserdir. Eski dilde lügat, kamusdenir. Leksikografi sözlükbilimidir. Sözlükçüye leksikografır denir. Lügatça, sadece bir kitapta geçen terimleri anlatır (glossary).

Sözlükler sözcüklerin anlamlarını veya farklı dillerdeki anlamlarını açıklayabilir. Sözlüklerde bir sözcüğün birden fazla anlamının olduğu durumlar olabilir, fakat genelde ana anlamı ilk başta gösterilir. Birçok sözlük sözcük ile ilgili; okunuşu, dilbilgisi, türemiş sözcükleri, tarihi, etimolojisi esim, kullanım bilgisi, deyim veya cümle içinde kullanımı hakkında bilgiler de verebilir. Sözlükler genelde kitap halinde bulunmaktadırlar.Sözlükler tek dilli veya çok dilli olabilir. Genel veya özel alanlarla ilgili sözlükler hazırlanabilir. Türleri şöyledir: Ansiklopedik, kavramsal, örnekli, tekdilli, çokdilli, lehçeli, aşanlamlı, karşıtanlamlı, kökenbilimsel, argo, terimler, deyimler, atasözleri, mesleki terimler, karşılaştırmalı.

Sözlüklerde madde başlarını a-be-ce sırası takip eder. Arap harfli eski sözlüklerde madde başı Arapça sözcüğün üç harfli kökünün son harfi esas alınarak sıralanırdı. XIV.-XV.yüzyıllar arasında yaşamış olan el-Kamûsü-ı-Muhît (Okyanus Sözlüğü)adlı eseri Türkçeye çeviren Mütercim Asım bu sistemi kullandı.

İlk sözlük olarak İskenderiye Müzesi kütüphanecisi Bizanslı Aristophanes’in hazırladığı eser kabul edilir. İslam dünyasında en önemli sözlük X. yüzyılda yaşayan Fârâblı İsmail Cevheri’nin Sihâh adlı Arapça eseri. Vankulu Lügatı diye bilinen Müteferrika’nın bastığı ilk kitap da bir Sihâh çevirisidir. Türk kültüründe ilk sözlük ise Kâşgarlı Mahmud’un Türkçeden Arapça’ya Divânu Lügati't-Türk’üdür.

"sözlük" kelimesinin kullanım örnekleri.

Yoğun katılımla gerçekleşen etkinliğe konuşmacı olarak Kadıköy Belediyesi’nin sosyal medya uzmanları Ulaş Yılmaz ve Ulaş Mert Orkun, Blog yazarları Artemis Günebakan ve Elif Tanrıverdi, sözlük kurucuları Serkan İnci ve İsmail Alpen, Youtube Fenomeni Educatedear, Sosyal Medya Uzmanı Osman Kurt, reklam sektörünün önde gelen ismi Alametifarika katıldı.

İhtilam kelimesi sözlük anlamı başka olmasına karşın dini kavram olarak bakıldığı takdirde buluğ yani ergenlik çağına ulaşmış yetişkin erkek veya kadının uykusu sırasında cinsel tatmin yasamasına yani orgazm olmasına verilen isimdir.

Ama bu tatlı bir cebelleşme gibi, siz istediğiniz kadar sözlük çıkarın, çözün, o yarın karşınıza bambaşka bir lafla çıkar.

Biz dili biraz eskittik ama okuyana sözlük paralatmadan o eskilik hissini vermeye çalıştık.

Hakan Sarıtiken, Eşkili Ufak Sözlük Kurucusu Abdurrahman Koçak, Anteplice Şirin Hanekler Yazarı Gülay Oğuztürk ile Tiyatro Sanatçısı Ali Celal Aydıner katıldı.

Eşkili Ufak Sözlük Kurucusu Abdurrahman Koçak ise Antep ağzıyla telaffuz edilen, günümüzde çok fazla kullanılmayan kelimeleri ve anlamlarını içeren bir sunum gerçekleştirdi.

Uygulamayı indiren kullanıcıların yazdıkları cinsiyetçi ifadelere, Eşit Sözlük eşitlikçi karşılıklar öneriyor.

Türkçe Sözlük'te teklifsiz konuşma'ya özgü bir kullanım olarak kaydedilen bu anlam belli ki bir tür argo kullanımdır.

Esnafların yabancılarla iletişim sorununu en basit şekilde çözebilmek için küçük bir sözlük yaptık.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu öncek akşam valilik binasında bazı Ekşi Sözlük yazarlarıyla bir araya gelerek Gezi Parkı olaylarını konuştu.