Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
sülükler
  • isim, hayvan bilimi Halkalılar takımından, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan, uzun ve yassı vücutları otuz dört parçadan oluşmuş, gözleri gelişmemiş, iki çekmenli, kan emen türlerinde tükürük bezlerinin bir salgısı kanın pıhtılaşmasını önleyen bir enzim yapan asalaklar sınıfı
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
sülükler

Annelida şubesinde bulunan, Haementeria, Hirudo, Hirudinaria, Haemadipsa, Limnatis, Macrobdella ve Haemopis cinslerini içeren sınıf. Sülükler kan emme esnasında 64 amino asitlik bir polipeptit olan, antitrombikinaz (bugün için bilinen en kuvvetli antikoagülan) aktiviteye sahip hirudin adı verilen maddeyi salgılar. Kan emen türler insan ve hayvanlarda geçici olarak parazitlenirler, Hirudinea.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
sülükler

Halkalı solucanlar (Annelida) dalının, kıllı ayaklılar (Chaetopoda) sınıfından, vücudu daima 34 bölütten yapılmış olmakla beraber deri dıştan ikincil olarak bölündüğü için çok bölütlü gibi görülen, klitellumları (semer) olan, ağızları önde bir çekmenin dibinde bulunan, kan emen sülüklerde tükrük bezlerinin salgısında kanın pıhtılaşmasını önleyen bir enzim bulunan, hepsi er dişi, yalnız eşeyli çoğalan, çoğu yumuşakçalarda, eklem bacaklılarda ve omurgalılarda asalak olarak yaşayan, tıp sülüğü (Hirudo medicinalis) türü iyi bilinen bir takım.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
sülükler

Halkalı solucanlar (Annelida) şubesinin, kıllı ayaklılar (Chaetopoda) sınıfından, vücudu daima 34 bölütten yapılmış olmakla beraber, deri dıştan ikincil olarak bölündüğü için çok bölütlü gibi görülen, semerleri olan, ağızları önde bir çekmenin dibinde bulunan kan emen sülüklerde tükürük bezlerinin salgısında kanın pıhtılaşmasını önleyen bir enzim bulunan, hermafrodit, yalnız eşeyli çoğalan, çoğu asalak olarak yaşayan bir takım.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
sülükler

(zooloji)

Zooloji Terimleri Sözlüğü
sülükler

(Hirudinea), (Lat. hirudo = sülük) Halkalıkurtlar (Annelida) dalının kıllı-ayaklılar (Chaetopoda) sınıfına giren bir takımı. Vücudu daima 34 bölütden yapılmış olmakla beraber deri dıştan ikincil olarak bölündüğü için çok bölütlü gibi görülür. Klitellumları (semer) vardır. Ağız, önde bir çekmenin dibindedir. Kan emen sülüklerde tükrük bezlerinin bir salgısı kanın pıhtılaşmasını önleyen bir enzim kapsar. Hepsi erdişidir. Yalnız eşeyli çoğalırlar. Çoğu yumuşakçalarda, eklembacaklılarda ve omurgalılarda asılaktır. Tıp sülüğü (Hirudo medicinalis) türü iyi bilinir.