Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
sığırcık
  • isim, hayvan bilimi Serçegillerden, siyah renkli, uzun gagalı, serçeden iri, ötücü bir kuş, çoğurcuk, çekirge kuşu (Sturnus vulgaris)
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
sığırcık

Kuşlar (Aves) sınıfının, ötücü kuşlar (Passeriformes) takımının, sığırcıkgiller (Sturnidae) familyasından, 21 cm kadar uzunlukta, tüyleri kara renkli olup erguvanî ve yeşil parıltılar gösteren, Palearktik bölgede orman ve parklarda yaşayan bir tür.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
sığırcık

(zooloji)

Zooloji Terimleri Sözlüğü
sığırcık

(Sturnus vulgaris), Ötücü-kuşlar (Passeriformes) takımının sığırcıkgiller (Sturnidae) familyasından bir kuş türü. Uzunluğu 21 cm. Tüyleri kara renkli olup erguvani ve yeşil parıltılar gösterir. Palearktik bölgede orman ve parklarda yaşar.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
sığırcık

Küçük dolu.

Vikipedi
Sığırcık

Sığırcık ya da bayağı sığırcık (Sturnus vulgaris), ötücü kuşlar takımından, sığırcıkgiller familyasına ait orta boyutlarda bir kuş türüdür. Yaklaşık 20 cm. boyunda ve parlak siyah tüylere sahip olan sığırcığın tüylerinde yılın bazı dönemlerinde beyaz benekler görülür. Bacakları pembe renkli olan bu kuşun gagası kışları siyah yazları ise sarı renklidir. Genç kuşların tüyleri erişkinlerden daha kahverengi tonlardadır. Özellikle topluluk hâlinde bulunduğunda çok gürültücü olan bu kuşun şakıması müzikal bir tonda olmasa da çeşitlilik arzeder. Taklitçilik yetisi ile edebiyatta kendine yer edinmiştir.

Sığırcık doğal yaşam alanı olan Avrupa'nın ılıman bölgeleri ve Asya'nın batısında on iki kadar alt türü ile açık alanlarda üremektedir. Ayrıca Avustralya, Yeni Zelanda, Kuzey Amerika ve Güney Afrika gibi farklı bölgelere de sokulmuş bir türdür. Avrupa'nın güneyi ve batısı ile Asya'nın güneybatısında yaşayan türleri yerleşik iken kuzeydoğu popülasyonları kışları doğal yaşam alanları içinde daha güneye ve daha batıya ve ayrıca İber Yarımadası'nın daha güneyi ile Afrika'nın kuzeyine göç ederler. Yapay ya da doğal oyuklara düzensiz yuvalar yapan bayağı sığırcığın dişileri dört ila beş adet parlak açık mavi yumurta yumurtlarlar. İki haftalık kuluçka süresinden sonra yumurtadan çıkan yavrular bir üç hafta daha yuvada kalır. Her yıl bir ya da iki kere üreme denemesinde bulunurlar. Hepçil olan bu kuş türü çeşitli omurgasızın yanı sıra tohum ve meyvelerle de beslenirler. Çeşitli memeli ve yırtıcı kuş türleri tarafından avlandıkları gibi hem iç hem de dış parazitlerden mağdurdurlar.

Omurgasız zararlılarla beslendikleri için çok sayıda bayağı sığırcıktan oluşan büyük kuş sürüleri ziraat için faydalı oldukları gibi meyve ve tohumlarla beslendikleri için kendileri de zararlı olarak sayılabilmektedir. Kentsel alanlarda büyük sürülerin çıkardığı gürültü de rahatsız edici olabilmektedir. Özellikle sokuldukları bölgelerde itlaf gibi yöntemlerle kontrol altına alınmaya çalışılsa da Batı Avustralya dışında başarılı olunamamıştır. Sığırcık popülasyonu Avrupa'nın batısı ve kuzeyinde yavruların beslenmesi için gerekli olan omurgasızların sayılarının azalması nedeniyle 1980'lerden beri düşüşe geçmiştir. Ancak buna rağmen muazzam küresel popülasyonları nedeniyle Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından asgari endişe altındaki türler arasında listelenmektedir.

Sığırcık (anlam ayrımı)

Sığırcık aşağıdaki anlamlara gelebilir:

  • Sığırcık, Sığırcıkgiller familyasına adını veren kuş türü
  • Sığırcık, Biga
  • Sığırcık, Bozova
  • Sığırcık, Sivrihisar

"sığırcık" kelimesinin kullanım örnekleri.

Serçe, baştankara çeşitleri, kerkenez, sığırcık, gökkuzgun, yeşil papağan, sıvacı kuşu türleri için özel yapılan yuvalar için kuş türlerinin yoğun olduğu yerler seçildi.

Serçe, baştankara çeşitleri, kerkenez, sığırcık, gökkuzgun, yeşil papağan, sıvacı kuşu türlerine özel yapılan yuvalar için, yoğun yaşadıkları yerler seçildi.

Adını da bitişiğindeki köyden alan Kuyucuk Gölü, angut, sakarmeke, yeşilbaş ördek, kara boyunlu batağan, sığırcık ve boz kaz gibi 232 farklı kuş türünü barındırıyor.

Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenen standartlarda hazırlanan yuvalardan Bursa, Yalova ve Bilecik'te ormanlık alanlara 3 yılda 4 bin 200 adet asıldığını belirten Akın, bu yuvalarda, böcek avcısı çam baştankarası, büyük baştankara, mavi baştankara, kayın baştankarası, Anadolu sıvacısı, guguk kuşu, ağaçkakan, çoban aldatan, sığırcık ve taş kuşunun barınacağını anlattı.

Doluya park ve bahçelerde korumasız yakalanan çok sayıda sığırcık ve güvercin gibi kuşların telef olduğu görüldü.

İhalede yer alacak diğer kuş türleri arasında sığırcık, kızılgerdan ve güvercinler de bulunuyor.

Akşam saatlerine doğru gökyüzünü kaplayan binlerce sığırcık kuşu, yaptıkları uçuşla görsel bir şov sundu.