Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Bölümleme
Kitaplıkbilim Terimleri Sözlüğü
Kitaplık dermesinde yer alan her türlü gerecin konusunun belirli bir kural gereğince saptanması.
Eğitim Terimleri Sözlüğü
Birbirine benzeyen nesne, gözlem ve olayları belli bir amaca göre bölümlere ayırma.
Vikipedi
Sınıflama ((Osm. tasnif, İng. ve Fr. classification, Alm. Klassifikation)),varlıkları benzer özelliklerine göre birbirinden ayırmak ve sistematik bir şekilde hazırlanmış,düzenlenmiş ve nitelikleri belirlenmiş gruplara(kümelere) atama,dahil etme işlemidir.Aynı grupta yer alan varlıklar benzer özelliklere sahiptir.Sınıflama her bir varlık için sistemli ve düzenli bir atama işlemi gerektirir.Önce oluşturulacak sınıfın özellikleri belirlenir sonra içine o grubun niteliklerini taşıyan varlıklar atanır. Atama işlemi grubun niteliklerine ve grubun oluşturulma amacına bağlıdır.Bu nedenle sınıflamanın ne amaçla yapıldığı büyük önem taşır.
İki tip sınıflama vardır: Doğal sınıflama ve yapay sınıflama. Doğal sınıflama, şeyleri doğal niteliklerine göre, yapay sınıflama ise, isteğe ya da öngürüye göre sınıflara ayırmaktır.
Sııflamada amaç;
- Aranan ve ihtiyaç duyulan nesnelerin yerlerini kolayca saptamak
- Nesnelere kısa sürede zaman kaybetmeden ulaşmak
- Düzensizlik ve kargaşayı önlemek
- Bir konuda daha kapsamlı bakış açısına sahip olmak
- Anlamayı ve kavramayı kolaylaştırmak
Sınıflama, şu anlamlarda da kullanılır:
Matematikte Sınıflama
- İstatistiksel sınıflama
- Matematiksel sınıflama
- Teoremlerin sınıflanması
Medyada Sınıflama
- Doküman sınıflaması - Kütüphanecilik, bilişim ve bilişim biliminde bir problem.
- Kütüphanecilikte sınıflama (Library classification) - Kütüphanecilikte kodlama, sıralama ve düzenleme.
- Sınıflanmış enformasyon (Classified information) - Hükümet ya da hükümetlerin, ulusal ya da bölgesel gereksinimlere göre kimi materyallere gizli ya da duyarlı (hassas) oldukları gerekçesiyle yasal düzenleme getirmek için yaptığı uygulama.
Bilimde Sınıflama
- Kimyasal sınıflama - Element ve bileşikleri belirli kimyasal işlev ya da yapısal özelliklerine göre sınıflama.
- Taksonomik sınıflama (Taxonomic classification) - Biyolojide organizmaları ortak karakteristiklerine göre gruplayarak adlandırma.
- Organizmaların biyolojik sınıflaması - Organizmaları tür, cins, çeşit gibi grup ve kategorilere ayırma yöntemi.
- Tıbbi sınıflama (Medical classification) - Tıbbi tanım ve prosüdürlere evrensel tıbbi kod numaraları vererek sınıflama.
- Buchanan,B.(1979).Theory of Library Classification.
- Batley,S.(2005).Classification in Theory and Practice.United Kingdom:Chandos Publishing.
- Hunter,E.J.(1988).Classification Made Simple.England:Gower.
- Herdman,M.M.(1947).Classification:An Introductory Manual.Chicago:American Library Association.
- Jacob,E.K.(t.y.). Classification and Categorization:A Difference that Makes a Difference.Erişim:12.12.2013,http://citeseerx.ist.psu.edu/
- Sınıf
- Kategori
- Sınıflama bilimi
"sınıflama" kelimesinin kullanım örnekleri.
Yarın başlayacak ve pazar gününe kadar devam edecek oturumlarda, erken çocukluk çağı beslenme bozuklukları, erişkin ve risk gruplarında pnömokok aşılaması, diyabette tanı, sınıflama, izlem kriterleri, insülin dışı tedavi, cinsellik, alerjik rinit, kanser, aşk, evlilik ve sadakatsizlik, dermokozmetikte doğru bilinen yanlışlar, nefes terapi, hipertansiyon, tiroid hastası, gastro özofajial reflü, depresyon, öksürük, aşı reddi, migren ve akılcı ilaç kullanımı konuları değerlendirilecek.
Eğitimde yeni yaklaşımlar modeli üzerinden olgunlaştırılan proje ile öğrencilerin, gözlem, değerlendirme, sınıflama becerileri, kavramsal bilgilerini geliştirmek ve tarihsel çevre ile empati kurmasını sağlamak hedefleniyor.
Omurga travmaları ve kırıklarının hem hasarın bel, boyun veya sırtta oluşmasına hem kırığın tipine göre sayıları yüzlerle ifade edilebilecek değişik sınıflama sistemleri sunulduğunu anlatan Yrd.