Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Çift süren hayvanların koşulduğu demir uçlu
tarım aracı
"Bak çorak tarlasında sabanına dayanmış / Geniş alnı güneşle, bağrı ateşle yanmış" - F. N. Çamlıbel
Tarım Terimleri
bkz.pulluk
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
(tarım)
Zanaat Terimleri Sözlüğü
[kara saban]: Üç kısımdan oluşmuş (boyunduruk, ok, kuyruk) tarla sürme arac. (Aşağıdinek *Şarkikaraağaç, Yeşilköy *Gelendost, Akçaşar *Yalvaç -Isparta; -Amasya; Yenikent *Aksaray, Beyağıl *Ulukışla -Niğde) [kara saban] : (*Terme -Samsun; Taşpınar *Aksaray -Niğde)
Vikipedi
Saban, tarımda yararlanılan tarlayı ekme öncesi toprağı havalandırmakta kullanılan bir alet. Büyük sabanlara köten adı verilir. Çok dişli ve genellikle motorlu araçlarla çekilen sabanlara pulluk denir. Sabanlar ayrıca yer altına kablo döşemek gibi endüstri amaçlı olarak da kullanılmaktadır.
Saban, basit olarak kazma veya bahçıvan beline benzer bir alettir. Sabanlar, ilk geliştirildiğinde insanlar tarafından çekilirken, zamanla yük ve binek hayvanları kullanılmaya başlanmıştır. Modern sabanlar ise traktörler tarafından çekilmektedir ve pulluk olarak da adlandırılmaktadır.
"saban" kelimesinin kullanım örnekleri.
Samsun'dan bıçak bileme aleti, kağnılar, Ordu'dan deve çanı, dağarcık, yayık için kullanılan canlık, Mardin'den kara saban var.
Nedim Saban'ın yönettiği oyunda, Celile Toyon, Nuri Gökaşan, Dicle Alkan, Ayça Varlıer, Gökçer Genç, Halim Ercan rol alıyor.
Omer Alic, Muhamed Alic, Fahrudin Alisevic, Suvad Avdic, Hazim Beganovic, Suad Begovic, Kiram Bektic, Ramo Boric, Bajro Budovic, Edin Buric, Salem Cakanovic, Aziz Dautbasic, Nijazija Dudic, Remzija Dudic, Avdija Gusic, Sahin Halilovic, Ahmet Hasanovic, Nesib Hasanovic, Hamdija Hasic, Sejad Husejnovic, Vesid İbric, Saban İkanovic, Hazret Kadric, Nijaz Kadric, Senad Malic, Feris Mehmedovic, Safet Merdzic, Hajro Muhic, Nesad Mujcinovic, Asim Mujic, Kadrija Music, Salih Selimovic, Hamed Smajic, Ahmo Smajic ve Rizo Sulejmanovic.
Şef Namık Arslan yönetimindeki koroda, Ali Rıza Şahin, Armağan Yılmaz, Ayfer Duman, Aygül Öncel Şahin, Ayşegül Ulaşoğlu, Dündar Kaleli, Emel Çetinel, Ertan Sevinç, Gülçay Sevinç, Gülden Saban, Hicabı Ünal, Hülya Saçak, Hüsniye Edizsoy, Kıvılcım Eskikalcı, Mesude Akgün, Murat Tuzcu, Mustafa Saçıkara, Niyazi Özdemir, Nurdan Yün, Murat Kahya, Özdemir Çetinel, Raif Eroğlu, Rüveyde Dügeroğlu, Selda Ulus , Seval Özdemir Sevim Şahin Sevinç Arslan, Sinan Çalgun, Şeref Uzun, Tolga Eskikalcı, Ümmügül Ergün, Yılmaz Günday, Yunus Saçak, Yüksel Yaz ve Zahide Özkan yer aldı.
SEKA Kağıt Müzesi Eğitim ve Rehberlik Sorumlusu Hüseyin Saban da projenin 3 hafta önce başladığını belirterek, projenin amacının, özellikle merkeze, müzeye uzak olan, kırsallarda bulunan okulları müzeyle tanıştırmak olduğunu söyledi.