Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
sadaka
  • isim Dilenciye verilen para
    "Sen bana niye söylemedin? Sadaka verirdik, adak adardık." - M. Ş. Esendal
  • Yardım amacıyla karşılıksız verilen şey
Vikipedi
Sadaka

Sadaka ( Arapça: الصدقة), İslam dinine ait bir terimdir.

Arapça 'gerçek olmak, doğruluk' anlamına gelen 'sıdk' kelimesinin çoğulu olan 'sadaka', İslam terminolojisinde 'bir Müslümanın gönüllü olarak veya dinî bir vecîbeyi yerine getirmek üzere ihtiyaç sahiplerine yapılan maddî yardım' anlamına gelir.http://www.tdvia.org/dia/ayrmetin.php?idno=350383

Arapça anlamı bu olsa da Türkçede fakirlere gönülden verilen bağış anlamında kullanılmıştır. Yahudilikte ve Hristiyanlıkta da adı geçen 'sadaka' genel itibarıyla 'ihtiyaç sahibine gönülden yapılan yardım' anlamına gelir ki bunu devletin zorlamasıyla yapılan yardımlardan ve zekattan ayırmak gerekmektedir.

Kelime kökeni[ değiştir]

Arap müelliflerine göre, ş-d-k kökünden iştikak eder ve doğruyu söylemek manasına gelir. Bir Müslümanın sadaka vermesi onun dininin doğruluğunu gösterir. Bu kelime ise, İbranice şedâkâ kelimesinin, ancak Arap harfleri ile yazılmış şekli olup, aslında hulus manasını ifade eder; lâkin mürailerce (fârisi, pharis) dindar İsraillilerin esas vazifeleri, yani sadaka vermeleri için kullanılmıştır ki, bu mefhum kelimenin daha İslam'ın zuhurunda meydana gelen ve sonraları da muhafaza edilen manasını teşkil etmektedir. Buna göre, kelimenin asıl manası insanın kendi ihtiyarı veya arzusu ile verdiği sadaka, hayırperverliktir.

İslâmî deliller[ değiştir]

Buna delil olarak getirilen ayetlerden birisi şudur:

"Kimdir o kimse ki Allah'a güzel bir ödünç versin de Allah da onu kat kat artırsın?"Kuran, 2:245

Hadislerden de birçok delil vardır, örneğin:

Her kim aç bir kimseyi doyurursa, Allah ona Cennet meyveleri yedirir. Her kim susuz bir mümine su verirse, Kıyamet Günü'nde Allah Teâlâ ona ağzı kapalı saf bir içecekten içirir. Her kim çıplak bir mümini giydirirse, Allah onu Cennet'in yeşil elbiselerinden giydirir."Ebû Davud ve Tirmizî, ceyyid bir isnadla rivâyet etmişlerdir. Hadisin Arapça orijinal metninde geçen "hudru'l-cennet" (cennet yeşili), "Cennet'in yeşil elbiseleri" anlamına gelir.Vehbe Zuhaylî; İslâm Fıkhı Ansiklopedisi; c. 3; s. 395; Risale Basın Yayın, İstanbul: 1990

Her vakitte nâfile sadaka verilebilir. Bazı durumlarda ise, sadaka vermek vâcib olabilir. Sıkıntılı durumdaki birine rastlayıp, bu kişinin ihtiyacını karşılayabileceği bir imkânı olduğu zaman, kişinin sadaka vermesi, yâni o kişiye yardım etmesi, vâciptir.a.g.e. s.395

"sadaka" kelimesinin kullanım örnekleri.

Tezgahtarın ekmekleri dilimlemek için uzaklaştığı sırada tezgahtaki sadaka kutusunu yanında getirdiği poşete atan şahıs, güvenlik kameraları tarafından saniye saniye görüntüleniyor.

Erbaş zekat, fitre, sadaka verme ile yardım yapma, fakir fukara insanlara, zorda kalmışları elden gelen her türlü gayreti göstererek bu zorluktan sıkıntıdan kurtarmanın da ibadet olarak değerlendirildiğine dikkati çekerek, zaman zaman Müslümanların, İslam dünyasının çeşitli yerlerinde sıkıntı yaşadığını hatırlattı.

Peygamberimiz de 'İsrafa kaçmadan ve kibre kapılmadan yiyiniz, içiniz, giyininiz ve sadaka veriniz' öğüdüyle tüketim ahlakına sahip olmamız gerektiğini dile getirmektedir.

Biz Müslüman kardeşlerimize o dönemde Gazze'nin 'İşte bak imkanların var, haydi gelin biz sizden sadaka, diyet, zekat istemiyoruz ama gelip en azından bir borç takviyesinde bulunabilirsiniz.

AKP'nin sadaka verme ve yoksullaştırma politikaları bu seçimde iflas etmiştir.