Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
safahat
  • isim Evreler, safhalar
Vikipedi
Safahat

Safahat , Mehmet Âkif Ersoy'un 1911-1933 yılları arasında yayımladığı yedi şiir kitabındaki şiirleri bir araya getiren eserdir.

Eser, Türkiye’de en fazla okunan şiir ve fikir kitaplarındandırLiseedebiyat.com Safahat maddesi, Erişim tarihi:18.06.2011. İçerdiği şiirlerin konusu dönemin sosyal sorunları, tarihi ve dini konularıdır.

Kelime olarak “Hayatın değişik yüzleri, görünümleri” anlamına gelen SafahatMehmet Demirbaş, Mehmet Akif Şiirlerinde Realizm, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 2009, yedi kitabın da ortak adı olmuştur ancak şairin sadece 1911 yılında yayınlanan ilk şiir kitabı yayımlandığında sırf “Safahat” adını taşımıştır. Şairin daha sonra yayınladığı diğer kitaplar “ikinci kitap”, “üçüncü kitap” olarak adlandırılır ve kendilerine ait alt başlıklar taşırlar. Safahat adı altında bir araya gelmiş kitaplarının alt başlıkları sırasıyla şunlardır: Safahat (1911), Süleymaniye Kürsüsünde (1912), Hakkın Sesleri (1913), Fatih Kürsüsünde (1914), Hatıralar (1917), Asım (1924), Gölgeler (1933).

Safahati meydana getiren eserler o zamana kadar ayrı ayrı basılmakta iken yeni harflerle (Latin alfabesi) basılmaya başladığı 1943 yılından toplu olarak tek bir büyük ciltte basılmıştır.

Eserin Tevfik Fikret'ten izler taşıdığı görülmekle birlikte bağımsız bir edebi kişiliğin ürünü olduğu kabul edilmektedirKültür ve Turizm Bakanlığı, Mehmed Akif Ersoy URL erişim tarihi:02 Ağustos 2008.

Safahat’in kimi baskılarında Mehmet Akif'in sağlığında kitaplarında yer vermediği bazı şiirleri de eklenmiştir. İstiklâl Marşı ise Safahat’da yer almaz. Şair bunun nedenini marşın Türk milletinin eseri olduğu düşüncesiyle açıklamış ve bu düşüncesini “Onu milletime ve kahraman ordumuza hediye ettim. Zaten o milletin eseridir, milletin malıdır. Ben yalnız gördüğümü yazdım” sözleriyle ifade etmiştir İstiklâl Marşının Orijinal Nüshası ve Açıklaması, Tarihimiz.net sitesi, Erişim Tarihi:18.06.2011

=

Safahat (1911)

Safahat, milli şair Mehmet Akif Ersoy’un ilk şiir kitabının adıdır.

İlk baskısı 1911 yılında İstanbul’da yapılan eser, 1918 ve 1928 yıllarında tekrar basıldı. Şairin 1911-1933 yılları arasında yazdığı tüm şiirler “ Safahat” adı altında yedi ciltlik kitapta toplandığından beri ayrı bir kitap olarak değil, Safahat külliyatının ilk bölümü olarak basılır.

Mehmet Akif’in 1908-1910 yılları arasında Sırât-ı Mustakim’de çıkmış şiirlerden dördü dışında hepsi bu eserde yer alır. Toplam 44 şiir içerir. Eserde Türk toplumunun sosyal ve siyasi sarsıntıları, bu sarsıntılar karşısında insanların tavrı, toplumun çöküntü sebepleri günün olayları ile birlikte ele alınmıştırMehmet Akif Ersoy Hayatı ve Eserleri, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi web sitesi, Erişim tarihi:18.060.2011.

Safahat (anlam ayrımı)
  • Safahat, Mehmet Akif Ersoy'un 1911-1933 yılları arasında yazdığı şiirleri içeren yedi ciltlik külliyatı
  • Safahat, Mehmet Akif Ersoy'un 1911 yılında yayımlanan ilk şiir kitabı.

"safahat" kelimesinin kullanım örnekleri.

Safahat ise o kadar çok baskı yaptı ki kaç baskı yaptığını bilmiyoruz.

Alacaklı, UYAP üzerinden bu sisteme entegre bilişim sistemleri aracılığıyla dosya safahat bilgileri ile borçlunun mal, hak veya alacağını 50 kuruş karşılığında sorgulayabilecek veya sorgulanmasını talep edebilecek.

Dolayısıyla kaleminden kan damlayarak, yürekten acı çekerek, yeri geldiğinde umutlanarak yazılan bir eser Safahat.

Yarışma süresince katılan herkese yüzlerce Safahat kitabı hediye ettik.

Argon mesajında, ''Sayın Başbakan'ın bu ülkenin lideri sıfatıyla yaptığı açıklamasında Safahat için kullandığı cümleler başta ailesi olarak bizleri derinden etkilemiş ve her defasında yeri geldikçe şiirlerini seslendirdiği, kitlelerle sözlerini paylaştığı için kendisine duyduğumuz minneti artırmıştır.