Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
safran
  • isim, bitki bilimi Süsengillerden, baharda çiçek açan, 20-30 santimetre boyunda, soğanlı bir kültür bitkisi (Crocus sativus)
  • Bu bitkinin tepeciklerinin kurutulmasıyla elde edilen, bazı yiyecek ve içeceklere tat, koku ve sarı renk vermekte kullanılan toz, zafran
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
safran

Süsengiller (Iridaceae) familyasına ait, soğanlı, sonbaharda mor çiçek açan bitkiler. Erkek organları toplanıp kurutularak toz hâline getirilir ve boyar madde olarak kullanılır.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
safran

(botanik)

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
safran

Safran, lokum ve ilaç yapımında kullanılan bir bitki

Vikipedi
Safran

Safran (Crocus sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20–30 cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharat. Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir. Çiçeği ve tepecikleri bitkiye bağlayan yaprak sapı da dâhil olmak üzere erkek organları kurutularak özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılan safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilir. Türkiye’de ise safran Safranbolu’da üretilmektedir. Ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı, (bir gramı 5 ile 6 € arası),.. olan safranın anavatanı Güneybatı Asya’dır.. Yetiştiriciliğine ilk olarak Yunanistan civarında başlanmıştır.. Yarım kilogram safran 80.000 çiçekten çıkarılabilir. Kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarı renge boyar.

Safran baharatının keskin bir tadı ve iyodoform ya da saman benzeri bir kokusu vardır. Bunların sebebi, bileşiminde bulunan pikrokrosin ve safranal kimyasallarıdır... Aynı zamanda içine konduğu yemeklere altın gibi sarı bir renk katan, krosin adı verilen karotenoit bir boya maddesi de içerir. Bu özellikler safranı dünya çapında çok aranan bir baharat yapar. Ayrıca tıpta da kullanılır.

Safran kelimesi Arapça sarı renk anlamına gelen asfar kelimesinden türetilen ve Arapçada safran baharatı anlamına gelen za’feran kelimesinden kaynaklanarak. Latinceye safranum, İtalyancaya zafferano ve İspanyolcaya azafrán olarak geçmiştir. Daha sonra Fransızcaya safran ve oradan da İngilizceye saffron olarak aktarılmıştır..

Safran (anlam ayrımı)

Safran şu anlamlara gelebilir:

  • Safran - Bir bitki türü
  • Safran - Yalova'nın Merkez ilçesine bağlı bir köy

"safran" kelimesinin kullanım örnekleri.

İmza töreninde konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Safran, MEB olarak projeyi canı gönülden desteklediklerini belirterek, "Özellikle köylerde görev yapan yeni atanmış kadın öğretmenlerimizin karşılaşmış oldukları sorunları ortadan kaldırmaya yönelik, onların eğitim öğretim hayatına daha iyi katkı vermelerini sağlamak, onların o bölgelerde özellikle sosyal olarak yaşam standartlarını yükseltmeye yönelik olarak bir gayret ve çaba içerisinde olmamız gerektiği noktasında TED ve Zurich sigorta katkı vermeyi amaçladılar.

Osmanlı, safran rengi canfes kumaşlı, dival işi, yoğun olarak gümüş klaptan ile aralarda altın klaptan ve pul süslemeli.

Annesi Safiye ve babası Haydar Gelgi ile Safranbolu Altın Safran İlkokuluna gelerek 1047 nolu sandıkta oyunu kullanan Rümeysa Gelgi, gazetecilere yaptığı açıklamada üçüncü kez oy kullandığını söyledi.

Sorkuncak Köyü Muhtarı İbrahim Eroğlu, köylerinde gül ve safran bahçelerinin de bulunduğunu, Gökbelen mevkiinde göl manzaralı lavanta bahçelerinin de oluşmasıyla, önümüzdeki yıldan itibaren turizmde hareketlilik yaşanmaya başlanacağını dile getirdi.

Mevsim meyvelerinin yanı sıra alternatif tıpta depresyon tedavisinde kullanılan ve strese karşı önerilen safran şerbeti, ferahlatıcı olarak servis edilen 6 çeşit baharat ve bitkiden yapılan hibiskus şerbeti ve öksürüğe karşı göğsü yumuşatan gülhatmi şerbeti ile kavun çekirdeğinden yapılan sübye şerbeti de ilgi gören lezzetler arasında yer alıyor.

Safran sinirleri uyarıcı etkisi nedeniyle dinçlik ve kuvvetlilik hissi verir ve sinir zayıflığını engeller.

Otlukbeli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ilçede lale, ters lale, safran ve zambak üretiminin yaygınlaştırılması için çalışmalarına devam edecek.

Selenli kadınların safranbolu gezisinde, uzman rehberin eşliğinde 600 yıllık Osmanlı Yörük köyü, Sipahioğlu konağı, Kristal teras, Hıdırlık Tepesi, Kaymakam evi, Yemeniciler Arastası ve Demirciler Çarşısı'nı ziyaret ettikleri belirtilen açıklamada, kadınların ayrıca safran hasadına katıldıkları aktırıldı.

Tataristan'ın Alabuga ve Bolgar kentlerinden gelen çocuklar, Altın Safran ile Ünsal Tülbentçi ilkokullarını, Bulgaristan'ın Nesebar şehrinden gelen çocuklar da Antepoğlu İlkokulu ve ortaokulunu ziyaret etti.

Üretimine destek verilen tıbbi aromatik bitkilerin, ada çayı, anason, aslanpençesi, aspir, biberiye, civanperçemi, çakşır, çemen, çörek otu, çöven, dağ çayı, dereotu, deve dikeni, ebegümeci, ekinezya, fesleğen, göl soğanı, hardal, haşhaş, hint yağı, hodan, ısırgan otu, kapari, kebere, kekik, kırmızı biber, kimyon, kişniş, kuşburnu, lavanta, maydanoz, mayıs papatyası, melek otu, mersin, meyankökü, nane, oğul otu, öksürük otu, pelin, rezene, safran, salep, sarı kantaron, sarımsak, sumak, şerbetçiotu zencefil, zerdeçal, üzerlik otu, hardal, yağ gülü, goji berry, hünnap, gümüş düğme, pire otu, şevketi bostan, meryem ana, çoban çantası, geven, eşek hıyarı, nezle otu, kısa mahmut, defne, hatmi, alıç, domuz turpu, yüksükotu, çörekotu, altınotu, karahindiba, karaasma, kuzukulağı ve ıhlamur olmak üzere 72 çeşitten oluştuğu belirtildi.