Kelime tanımını bul

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
sakalar

Kireç sandığı.

Vikipedi
Sakalar

Sakalar Orta Asya'da ve Doğu Avrupa'da yaşamış atlı göçebe bir TürkThe Turks. Volume 1: Early Ages. Part 3: Old nomads of the steppes: Scythian age in Eurasia. Prof. Dr. A. Chay - Prof. Dr. I. Durmus, Scythians, Yeni Türkiye, Ankara 2002, S.147-166, ISBN 975-6782-56-0Zürichi Magyar Történelmi Egyesület, Die Frühgeschichte der Ungarn: Zusammenfassung, Ungarisch-Historischer Verein, 1994, S.11 f., ISBN 963-8527-447Osman Karatay, İran ile Turan: hayali milletler çağında Avrasya ve Ortadoğu, Ayse Demiral, 2003, s.151H. Celâl Güzel, Ali Birinci, Genel Türk tarihi, 1. cilt, Yeni Türkiye, 2002, s.485Yılmaz Öztuna, Başlangıcından zamanımıza kadar büyük Türkiye tarihi: Türkiye'nin siyasî, medenî, kültür, teşkilât ve san'at tarihi, Ötüken Yayınevi, 1983Belgelerle Türk tarihi dergisi, cilt 84-86, Menteş Kitabevi, 2004, s.89 veya İranîAndrew Dalby, Dictionary of Languages: the definitive reference to more than 400 languages, Columbia University Press, 2004, p. 278.Sarah Iles Johnston, Religions of the Ancient World: A Guide, Harvard University Press, 2004. p. 197.Edward A Allworth, Central Asia: A Historical Overview, Duke University Press, 1994. p. 86. halkı.

Saka kelimesi Ahamenişler döneminden sonra Eski Farsçada kullanılmaya başladı. Yunancada Sakai olarak hitap edilen Sakalar ile İskitler'in aynı halk olduklarına dair tezler mevcuttur fakat kesin kanıt bulunmamaktadır.

Sakalar (anlam ayrımı)

Sakalar şu anlamlara gelebilir;

  • Sakalar: Artvin ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köy.
  • Sakalar: Kastamonu ilinin İnebolu ilçesine bağlı bir köy
  • Sakalar: Mardin ilinin Merkez ilçesine bağlı bir mahalle
  • Sakalar: Van ilinin Gürpınar ilçesine bağlı bir mahalle
  • Sakalar: Orta Asya'da taihi bir kavim.
Sakalar (Osmanlı Ordusu)

Sakalar veya Saka ocağı, Yeniçerilerin su gereksinimini karşılamakla görevli askerlerin bağlı olduğu ocaktır. 17. yüzyılda sayıları 700 kadardı. Kışlaları Ağakapısı dışındaydı. Seferde ve barışta yeniçerilerin içme ve yıkanma suyunu sağlamakla görevliydiler. Elbise ve çakşırları deriden olup beygirlerinin iki yanına astıkları meşin kırbalarla su taşırlardı. Sakabaşına bağlıydılar. Sakabaşıdan sonra saka kethüdası rütbesi gelirdi. Sakabaşı ve saka kethüdasının bir görevi de Divanıhümayun toplantılarında padişaha ve vezirlere su, şerbet vb. sunmak, toplantı sırasında yemek yenirken ibrik ve havlu tutmaktı. Saka Ocağı, 1826 yılında Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılmasıyla ortadan kalkmıştır.