Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
salep
  • isim, bitki bilimi Salepgillerin tek köklü, yumrulu, salkımlı veya başak çiçekli olan örnek bitkisi (Orchis)
  • Bu bitkinin yumru durumundaki köklerinden dövülerek hazırlanan beyaz toz
  • Bu tozun, şekerli süt veya su ile kaynatılmasıyla yapılan sıcak içecek
    "Üstüne bol zencefil ektirdiğim salep fincanını iki elimle kavradım." - S. F. Abasıyanık
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
salep

Pembe renkli çiçekleri olan, toprak altı yumruları toplanıp haşlandıktan sonra kurutularak toz hâline getirilip süt ile birlikte içilen, Orchidaceae familyasından Orchis, Ophrys ve Dactylorhiza cinsi türlerine verilen ad.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
salep

(botanik)

Vikipedi
Salep

Salep (; ; ; Arnavutça: salep; ; İbranice: סַחְלֶבּּ, saḥleb; ; Sırp, Makedon ve Boşnak dillerinde; салеп, salep), Orchidaceae ( orkideler) ailesinin birçok türünün toprak altı yumrularından elde edilen toz ve bundan üretilen içecek. Ayrıca orkide türlerine Anadolu'da verilen genel ad. Salepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Bu yumrular nişasta benzeri polisakkarit glucomannan ismi verilen bileşikler içerir. Gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir.

"salep" kelimesinin kullanım örnekleri.

Travel Expo Ankara 2017 Turizm Fuarı’nda Yozgat’ın yöresel ürünleri başta olmak üzere Roma Hamamı, Saat Kulesi, Çapanoğlu Büyük Cami gibi kültürel figürlerin yanı sıra Akdağmadeni ilçesinde çıkarılan salep bitkisi çayı ve Aydıncık’ta çıkarılarak hediyelik eşya haline getirilen ametist taşının tanıtımı yapılıyor.

Gündüz saatlerinde evlerinde salep tozunu süzme bal ve sütle kaynatarak içime hazır hale getiren Aytemir çifti, akşama doğru salepi bakırdan yapılma semavere doldurup el arabasına yükleyerek kentin işlek yerlerinden olan Atatürk Bulvarı üzerindeki Mimar Sinan Parkı yanına gidiyor.

Biber, patlıcan, kavun ve salatalık tohumlarının ıslahı üzerinde yaptıkları çalışmaların yanı sıra Salep bitkisini geliştirmek, çoğaltmak ve Stevia bitkisi üretimi ile bu bitkiden tatlandırıcı elde etme üzerine de çalışmalar yürüttüklerini belirten Ünal, yürütülen çalışmalarda haploid, moleküler biyoloji ve fitopatoloji gibi alanlardan da yararlandıklarının altını çizdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yozgat Şube Müdürü Cihan Eğilmez de devletçe korum altına alınan salep soğanlarını sökenlere para cezası verildiğini ifade etti.

Bafra Dedeli Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ile 19 Mayıs Ekolojik Yaşamı Destekleme ve Yaşatma Derneğinin ortaklaşa yürüttükleri proje ile derneğin temin ettiği başta salep olmak üzere yumrulu ve soğanlı aromatik bitkilerin kültüre alınma çalışması yapılıyor.

Sinir strese bağlı ağrıları azaltır Salep bitkisinin ayrıca bir tonik görevi gördüğü bilinmektedir ve bu nedenle sinirleri gevşeterek ve üzerlerinde stresi azaltarak nöral ağrı gibi sorunları hafifletebilir.

Üretimine destek verilen tıbbi aromatik bitkilerin, ada çayı, anason, aslanpençesi, aspir, biberiye, civanperçemi, çakşır, çemen, çörek otu, çöven, dağ çayı, dereotu, deve dikeni, ebegümeci, ekinezya, fesleğen, göl soğanı, hardal, haşhaş, hint yağı, hodan, ısırgan otu, kapari, kebere, kekik, kırmızı biber, kimyon, kişniş, kuşburnu, lavanta, maydanoz, mayıs papatyası, melek otu, mersin, meyankökü, nane, oğul otu, öksürük otu, pelin, rezene, safran, salep, sarı kantaron, sarımsak, sumak, şerbetçiotu zencefil, zerdeçal, üzerlik otu, hardal, yağ gülü, goji berry, hünnap, gümüş düğme, pire otu, şevketi bostan, meryem ana, çoban çantası, geven, eşek hıyarı, nezle otu, kısa mahmut, defne, hatmi, alıç, domuz turpu, yüksükotu, çörekotu, altınotu, karahindiba, karaasma, kuzukulağı ve ıhlamur olmak üzere 72 çeşitten oluştuğu belirtildi.

Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde, yaz aylarında doğada kendiliğinden yetişen salep orkidelerinin, tarlada ekilerek çoğaltılması ve yöre halkına gelir sağlaması için çalışma başlatıldı.

Yapılması düşünülen çalışmanın amacı, Akdağmadeni salebi adıyla bilinen 'Dactylorhiza Romana' türü başta olmak üzere yörede yayılış gösteren ve toplanan salep türlerinin tanımlanması, kültüre alınması, kalite özelliklerinin belirlenmesi ve Akdağmadeni ilçesinde yetiştiriciliğinin yapılmasına yönelik çalışmalar yürütülmesidir.