Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Sanayileşmek işi, endüstrileşme
"Sanayileşme uğruna, tarımı ve doğayı gözden çıkardı." - M. C. Anday
İktisat Terimleri Sözlüğü
Bir ülkedeki iktisadi etkinliklerin ağırlığının sanayi kesimine kayması, diğer bir deyişle millî gelir içinde sanayi kesiminin payının göreli olarak artması.
Toplumbilim Terimleri
Üretimde makinelerin yaygınlaşmasını, işin ussallaştırılıp bölünmesi ile birlikte kütle üretimine geçilmesini ve işçi sınıfının oluşması ile sınıf ilişkilerinin belirginleşip yoğunlaşmasını anlatan bir karmaşık toplumsal süreç.
Vikipedi
Sanayileşme, mal üretiminde makineleşmeyi, GSMH içinde sanayinin payının artmasıdır. Geniş anlamda, üretim tekniklerinde yeni tekniklerin uygulanması, üretilen malların kalitesinin yükseltilmesi, üretim maliyetlerinin azaltılması ile ülkede ekonomik, siyasal ve sosyal değişikliklerin oluşmasıdır. II. Dünya Savaşından sonra gelişen Kalkınma İktisadı'nın temel hedefi sanayileşmedir.. Sanayi devrimi] ile ortaya çıkan kavramlardan biridir.
Reinhard Bendix'e göre sanayileşme, enerji kaynakları ile sürekli bilimsel araştırmalara bağlı teknolojinin sebep olduğu ekonomik değişimlerdir. Zamanımızda sanayileşme daha çok teknolojik gelişme merkezli tanımlanmakta, teknolojik gelişme ilerleme ve toplumsal gelişmenin göstergesi sayılmaktadır. Sanayini bir dalı olan imalat sanayi önemli ve dinamik bir sektör olup, çoğu ülkede istihdam hacmi ve üretim değeri olarak en yüksek orana sahiptir. 1981-1993 arasında Türkiye'de sanayide istihdamın % 90'ı ve üretilen hasılanın % 83'ü imalat sanayine aittir. Türkiye'de sanayi sözünden çoğunlukla imalat sanayi anlaşılır.
"sanayileşme" kelimesinin kullanım örnekleri.
Bu oturumlarda, “Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Araştırma Alanı, Kalıntılar ve Geleceğe Yönelik Planlar”, “Aliağa ve Myrina Çevresinde Doğal Çevre Değişmeleri”, “Aliağa Bölgesi’nde Yapılan Arkeojeofizik Çalışmalar”, “Geçmişten Günümüze Aliağa ve Çevresi”, “Aiolis’de Bir Dağ Kent: Aigai”, “Larisa’da (Buruncuk) Yerleşme Düzenine İlişkin Araştırmalar”, “Larisa’nın (Buruncuk) Kent Dışı Alanları”, “Aliağa’da Sanayileşme, Ekonomik Büyüme ve Nüfus İlişkileri”, “Aliağa’nın Rekreasyonel Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi”, “Aliağa’nın Yenilenebilir Enerji Potansiyeli ve Mevcut Kullanımı”, “Aliağa ve Çevresinin Eko Turizm Potansiyeli”, “Aliağa’daki Tarihi Camiler Üzerine Değerlendirmeler”, “Aliağa’nın Depremselliği”, “Aliağa’nın Doğal Çevre Özellikleri Üzerindeki Antropojenik Etkiler”, “Ekoeleştiri ve Şehir Çevreleri: Aliağa Önermeleri”, “Aydın Vilayet Salnamelerine Göre Aliağa”, “16.
Oturumlarda, “Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Araştırma Alanı, Kalıntılar ve Geleceğe Yönelik Planlar”, “Aliağa ve Myrina Çevresinde Doğal Çevre Değişmeleri”, “Aliağa Bölgesi’nde Yapılan Arkeojeofizik Çalışmalar”, “Geçmişten Günümüze Aliağa ve Çevresi”, “Aiolis’de Bir Dağ Kent: Aigai”, “Larisa’da (Buruncuk) Yerleşme Düzenine İlişkin Araştırmalar”, “Larisa’nın (Buruncuk) Kent Dışı Alanları”, “Aliağa’da Sanayileşme, Ekonomik Büyüme ve Nüfus İlişkileri”, “Aliağa’nın Rekreasyonel Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi”, “Aliağa’nın Yenilenebilir Enerji Potansiyeli ve Mevcut Kullanımı”, “Aliağa ve Çevresinin Eko Turizm Potansiyeli”, “Aliağa’daki Tarihi Camiler Üzerine Değerlendirmeler”, “Aliağa’nın Depremselliği”, “Aliağa’nın Doğal Çevre Özellikleri Üzerindeki Antropojenik Etkiler”, “Ekoeleştiri ve Şehir Çevreleri: Aliağa Önermeleri”, “Aydın Vilayet Salnamelerine Göre Aliağa”, “16.
Köçer, Türkiye'deki göç hareketleri, sanayileşme, kentleşme, kitle iletişim araçları, nüfus hareketleri gibi birçok etkenin aile kurumu üzerinde derin izler bıraktığına dikkati çekerek, sempozyumda bu konunun sinema ve TV ekseninde, etraflı biçimde tartışılacağını kaydetti.
Aslında bu ülkenin modernleşme, sanayileşme ve kentleşme yani kapitalistleşme ve sekülerleşme sürecine en çok katkı sunan liderler Menderes, Demirel, Özal ve Erdoğan gibi sağdaki liderler oldu.
Banka olarak aynı zamanda gıda güvenliği, sağlık, kapsayıcı eğitim, sürdürülebilir su ve kanalizasyon yönetimi, makul fiyatlarla temiz enerjiye erişim ve sürdürülebilir sanayileşme alanlarında karşılaşılan kalkınma sorunlarına yenilikçi çözümler bulmak üzere araştırmacılar, mucitler, yatırımcılar, küçük ve ortak ölçekli işletmeler, özel sektör firmaları, devlet yetkilileri ve STK'lar için güzel bir buluşma noktası ve mecra niteliğinde olan Katılım platformunu hayata geçirdik.
Ama şehirleşme, sanayileşme, eğitim, orta sınıflaşma geliştikçe sivil toplum güçlenir, siyaset sivilleşir ve demokratikleşir.
Osmanlı döneminin önemli dokuma fabrikalarından biri olan Kartepe Çuha Fabrikası Tanzimat döneminde girişilen sanayileşme programı çerçevesinde ilk kurulan fabrikalardan biridir.