Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Her türlü yayının, sinema ve tiyatro eserinin
hükûmetçe önceden denetlenmesi işi, sıkı denetim
"Basın, sözde özgürlüğe kavuşmuş, sansür kaldırılmıştı." - H. Topuz
- Her türlü yayının, sinema ve tiyatro eserinin yayınının ve
gösterilmesinin izne bağlı olması, sıkı denetim
Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü
bk. sıkıdenetim.
Tarih Terimleri Sözlüğü
Basın, yayın ve haberleşme ile sinema ve kitap yapıtlarının hükümetçe önceden denetlenmesi ya da kısıtlanması işi.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
Deprem, zelzele.
Vikipedi
Sansür, çeşitli kavramların çeşitli yollarla kontrol altına alınmasıdır. Genelde hükûmet tarafından uygulanır. En somut amacı toplumu korumak ve devletin üzerinde kontrol sağlayacağı şekilde geliştirmektir. Genellikle toplumu etkileyen durumlarda/eylemlerde uygulanır ve ifâde özgürlüğünü bastırma amacı güdebilir. Ayrıca, sansür, toplu iletişimden kimi düşünceleri ve konseptleri çıkarma yoluyla algıyı kontrol etme eylemi olarak da nitelendirilebilir. Sansüre uğrayan şeyler tek bir kelimeden başlı başına bir kavrama kadar değişebilir ve değer sisteminden, ahlâkî yargılardan etkilenebilir.
Sansür, Tan Oral'ın yönettiği, 1970 yılı Türk yapımı bir animasyon kısa filmdir. Film, 1977 yılında aynı isimle kitap olarak da yayımlanmıştır.
Ödüller[ değiştir]- 1970 TRT Televizyon Filmleri Yarışması 16mm'de Büyük Ödül
- 1975 Akşehir - Nasrettin Hoca Kısa Film Yarışması'nda Büyük Ödül
"sansür" kelimesinin kullanım örnekleri.
Basının bağımsız bir yapıda bulunduğu ve sansür edilemeyeceği şekliyle simgeleştirdiğimiz basındaki özgürlük anlayışı, hiçbir şekilde medya organ ve çalışanlarının kişisel çıkarları doğrultusunda , farklı kişi veya grupları delilsiz suçlama, töhmet altında bırakma, kişilerin toplum ve aile çevresinde küçük düşürülmesi, toplumdan ayırıcı ve iftira yapıcı nitelikte ortaya konulamayacağının bilinmesinin gerektiğine inanıyorum.
Harris, 2008 sonrası mali çöküş bağlamında, sansür esnekliği, kurcalamaya açık fikir birliği ve merkeziyetçilik dahil olmak üzere, kripto para politikalarının siyasi argümanlarından bahsetmeyi ihmal ediyor.
Gazetelere uygulanan sansür ve basımdan önce mevkute nüshasının incelenmesi uygulamasının resmen sona erdiği 24 Temmuz 1908 tarihi ülkemizde Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Ama maalesef günümüzde sansür, otosansür ve gazeteciler üzerinde baskılar.
Türkiye de Sansür kavramı çok tartışılan ama resmi olarak 105 yıldır kaldırılmasına rağmen kimi zaman patronaj tarafından Sansürlenen, kimi zaman sermaye tarafından Sansürlenen kimi zaman da devlet tarafından Sansürlenen bir dönem yaşandı.
Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsuru olan basının, sansür ve benzeri kısıtlamalara maruz bırakılmadan işleyebilmesi, toplumun geneline etki edebilme ve kitleleri doğru yönlendirebilme gücünü yerli yerinde kullanabilmesi bakımından büyük önem arz etmektedir.