Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
sarılık
  • isim Sarı olma durumu
    "Yalnız, yüzümün sarılığını, hâlsizliğimi babamdan nasıl saklayacağım?" - A. Gündüz
  • Sarı renk
  • tıp (***) Derinin, dokuların ve organizmadaki sıvıların sarı bir renk almasıyla beliren hastalık, karaciğer yangısı, hepatit
  • tıp (***) Derinin sarı renk aldığı bir hastalık belirtisi
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
sarılık

Safra renkli maddelerin kanda birikerek çeşitli dokuları sarıya boyaması, ikterus, ikter, hlk. kırçan, ağrıma, gün yeli, haşlak, kırçan, ülker vurdu, yarakan, yavaşak.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
sarılık

(botanik)

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
sarılık

Sığırcık büyüklüğünde bir çeşit av kuşu.

Vikipedi
Sarılık

Sarılık veya ikter kandaki bilirubin düzeyinin artması sonucu deri, göz ve mukozaların sarı renk alması durumudur. Bir belirti ( semptom) olup çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir, tek bir hastalığa işaret etmez.

Hepatit bir anlamda karaciğerin iltihabıdır. Hepatitlerin çoğu virüslere bağlı olmakla beraber ilaçlar, toksik maddeler, radyasyon, bağışıklık sistemindeki bozukluklar gibi farklı nedenlere de bağlı olabilir.

Halk arasında, viral hepatitle sarılık genellikle karıştırılır ve her sarılık viral hepatit olarak değerlendirilir. Hâlbuki sarılık bir hastalık değil, belirtidir. Birçok hastalık, sarılık belirtilerine neden olabilir. Örneğin, safra yolunda, özellikle ana safra kanalında (koledok) kalsifikasyon olması sarılığa neden olabilir. Ancak viral hepatitle bir ilgisi yoktur ve bulaşıcı değildir. Yeni doğan sarılığı da genellikle viral hepatit değildir ve hastadan hastaya bulaşmaz.

Hepatite genellikle A, B, C, D, E virusları yol açar. A ve E virüsleri sıklıkla dışkı yolu ile bulaşır. A virusu ile oluşan bulaşıcı sarılıkta hastanın dışkısı, sarılığın ortaya çıkışından 2 hafta öncesi ile 1 hafta sonrasını barındıran süreçte çok bulaşıcıdır. Bu virüsler ile oluşan hepatitler esas itibarıyla, virüs taşıyan dışkı ile kirlenmiş su ve besin maddelerinin (sebze ve meyveler) ağızdan alınması sureti ile bulaşırlar. Virüsle kirlenmiş yüzeylere temas etmiş ellerin ağza değdirilmesi de kişisel bulaşmada ve virusun yayılmasında çok önemlidir. B ve C virusları ise, başlıca, kan yoluyla (kan ve kan ürünlerinin alınması, mikroplu enjektör ve iğnelerinin kullanılması, ortak jilet veya diş fırçası kullanımı, akupunktur, diş tedavisi ve cinsel ilişki suretiyle) bulaşırlar. Hastalığın, bu virusları taşıyan anneden bebeğe geçişi de mümkündür.

En sık rastlanan belirtiler, halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı, karnın sağ üst kadranında ağrı, derinin ve gözakının sararması ve idrarın koyulaşmasıdır. Kısa süreli ateş olabilir. Hastaların bazıları enfeksiyonu sararmadan; halsizlik, eklem ağrıları ve hafif ateş ile gribal enfeksiyon tarzında geçirirler.

A ve E hepatit enfeksiyonları tamamen iyileşebilirken, B ve C hepatitler ise kronikleşebilirler. Gelişmekte olan ülkelerde hepatit B halen önemli bir sorundur.Hepatit C nin aşısı henüz bulunamamıştır fakat üzerinde tıbbi çalışmalar sürmektedir. Hepatit B ve C hastalarının bir kısmı kronikleşebilmekte; siroz ve ileri dönemde karaciğer kanserine dönüşebilmektedir. Hepatit C'nin seyri B'ye göre daha ağırdır ve daha tehlikelidir. C virus hepatiti özellikle hemodiyaliz hastaları ve sık sık kan nakli yapılan hastalar için ciddi bir tehlike oluşturabilir.

"sarılık" kelimesinin kullanım örnekleri.

Ayrıca karın ağrısı, kilo kaybı, kaşıntıyı takip eden sarılık ve bele vuran ağrı gibi şikayetlerin de geçiştirilmesi gerekmektedir.

Muratpaşa Belediyesi, yenidoğan sarılık hastalığının tedavisinde kullanılmak üzere evde fototerapi hizmeti vermeye başlıyor.

Bazı kanserlerde sarılık, ciltte koyulaşma veya ciltte kızarıklık görülebilir.

Hayvanların gözlerindeki canlılığı görmeliyiz, gözlerinin beyaz kısmında sarılık veya kırmızılık olmamalıdır.

Çocuk Polikliniğinin yenidoğan bebeklerin sarılık hastalığı kontrolü için ihtiyaç duyulan kan almadan kızılötesi ışınlarla ölçüm yapabilen tıbbi cihazdan 1 adet, tedavi gören yenidoğan bebek ve çocuk hastaların kanındaki oksijen düzeyini ölçen tıbbi cihazdan iki adet, yenidoğan bebek ve çocuklara verilen ilaçların hangi doz ve aralıklarla verileceğini düzenleyen 3 adet cihaz, çocuk hastaların ateşini kulaktan ölçmeye yarayan 10 adet ateş ölçer, yenidoğan bebeklerin sarılık hastalığının tedavisinde kullanılan fototerapi cihazından 1 adet, ameliyathanede ve doğum salonunda yenidoğan bebeğin vücut ısısını belirli derecede tutmak için 2 adet radyan ısıtıcı ve çocuk hastaların sıkılmaması için 2 adet akülü araba, İçimdeki Çocuk Derneği tarafından alınarak Çeşme Devlet Hastanesine bağışlandı.