Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
sarkıt
  • isim, mineraloji Mağaraların tavanında aşağıya doğru oluşan, genellikle koni biçiminde kalker birikintisi, damla taş, stalaktit
Yerbilim Terimleri Sözlüğü
sarkıt

bk. damlataşı.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
sarkıt

(jeoloji)

Coğrafya Terimleri Sözlüğü
sarkıt

Karst bölgelerinde, mağaraların tavanından aşağıya doğru direk biçiminde uzanan kireçli oluşuklar, bk. dikit.

Güzel Sanatlar Terimleri Sözlüğü
sarkıt

(Mimarlık) (Yun. stalazein = damlamak) Mimarlıkta sarkıt biçimi süs örgesi.

Vikipedi
Sarkıt

Sarkıt, (Genellikle damlataş mağaraları olarak da adlandırılan mağaralarda, mağara tavanından aşağıya doğru sarkan şekillere denir. Bu türlü sarkıtlar milyonlarca yıl boyunca yukarıdan sızan çoğunlukla kalker ( kireç, kireç taşı) barındıran suların damla damla akarken ardında içinde bulundurduğu minerali (genellikle kalsiyum) bir halka şeklinde bırakması ile oluşmaktadır (sarkıtların şekilleri kış aylarında evlerin saçaklarında oluşan sivri buzlar gibidir). Yeterince zaman sonra bu sarkıtlar yukarıdan aşağıya doğru büyüyen dikitlerle birleşerek mağara içinde sütunlar oluştururlar.

"sarkıt" kelimesinin kullanım örnekleri.

Mağaranın içi, 100 metre genişlik ve 18 metreye varan tavan yüksekliğiyle rengârenk dev boyutta sarkıt, dikit, sütun, duvar damlataşları ve akma taşlarla bir başka dünyayı yansıtıyor.

Damlataşı şekillerinin en güzel, en görkemli, görenleri büyüleyici örneklerine sahip olan, sarkıt ve dikit oluşumunun yoğunluğu ve büyüklüğü ile sayılı damlataşı mağaralarından olan Karaca Mağarasının 150 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilirken, mağara içerisindeki havanın özellikle astım gibi solunum rahatsızlıklarına iyi geldiği de rivayet ediliyor.