Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
saya
  • isim Ayakkabının yumuşak olan üst bölümü
  • Gebe koyunların karnındaki yavru yüz günlük olduğunda çobanların yaptığı tören
  • Yayla ve kırlarda hayvanlar için yapılan üstü samanla örtülü yer
  • Kadın giysisi
  • İş önlüğü
    "Sırtına giymiş sıkma sayayı / Yedeğine almış ağca mayayı" - Halk türküsü
Kişi Adları Sözlüğü
Saya

Cinsiyet: Erkek

  1. Kundura yüzü.

  2. Ağıl, ahır.

  3. Anadolu’da çeşitli giysilerin ortak adı.

Zanaat Terimleri Sözlüğü
saya

(I) Kadın hırkası. (Çalıova *Gerze -Sinop)

Yazın Terimleri Sözlüğü
saya

Düzyazı, içinde koşuk bulunmayan halk öyküsü,

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
saya
  1. Kundura yüzü.

  2. Kundura yüzündeki dikişler.

Vikipedi
Saya

Saya (veya Sayagan) – Türk ve Altay halk kültüründe Bereket Töreni. Hayvancılıkla uğraşan toplumların bereketi artırmak için düzenledikleri bir törendir. Bu bayramın koruyucu ruhu olan Saya Han adına düzenlenir. Oyunu yürüten kişiye Sayacı denir.Türk Söylence Sözlüğü, Deniz Karakurt, Türkiye, 2011, (OTRS: CC BY-SA 3.0) Koyunlar doğurmaya başladığında çobanlar köy köy ev ev gezip saya toplarlar. Sayacılar keçi derisine bürünürler. Saya adı verilen goşalar (maniler) okurlar. Saya Han ile ilişkili bir törendir. Ayrıca otlak, mera gibi anlamları da bulunur.

Isıyah[ değiştir]

Baharda doğanın yenilenmesini, gücünün çoğalmasını gösteren bir bayram. Yakutlar çok eski zamanlardan beri, bahar merasimleri yaparlar. Bu bayram Ulu Gök Tanrısı'nın şerefine yapılır. Yeryüzü yeşilliğe büründüğü zaman ağaç altına toplanılıp kurbanlar kesilir. Sonra daire şeklinde toplanılıp kımız içilir ve meydanda yakılan odunun üzerinden atlanır. "Isıyah"ın birkaç amacı vardır: Yer Ruhlarını memnun kılmak. Ulu Ana'dan merhamet istemek gibi... Yakutlara göre, bu bayram ilk ata olan "Elley" ile ilintilidir. O, başlatıcısı olduğu bu bayramı kendi yurdunda kutlamıştır.Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük, Celal Beydili, Yurt Yayınevi (Sayfa - 254) Yakutlar güz bayramına Abası Isıyah/Isıga (Kötü-ruh Serpmesi/Saçısı), bahar bayramına ise Ayıhı Isıyah/Isıga (İyi-ruh Serpmesi/Saçısı) derler. Isıyah (Isıga) sözcüğünün mevsimsel sıcaklık değişiklikleriyle bağlantıyı akla getirecek biçimde ısı kökünden türemiş olması ve Is/Es/Ez (sahip) sözcüğüyle bağlantısı da dikkate değerdir. Daire şeklinde yapılan bu şenlikler hem halayı hem de Kazaklardaki Kımız Murunduk denilen ölenleri de çağrıştırmaktadır.

"saya" kelimesinin kullanım örnekleri.

Diskografi 1967 Yapıştı Canıma Bir Kara Sevda/Allah Şahidim Olsun Seda Plak no 554 Eyvah/Kalbimde Bir Ateştin(sürtük) Seda Plak no 554 Adanalı Ferdi 1968 Leyla/Aşkınla Beni Öldürdün Görsel Plak Ve Kasetçilik Tatlı Çingenem/Adana Barajında Saya Plak no 48 Dilek Kapısı Harika Müzik 1969 Dilek Kapısı/Öldürecek Beni Bu Kara Sevda Saya Plak no 53 Melekler Yüze Güler/Derdin nedir sormuyorlar Kader Plak no 92 Dünya Ahret Kardeşimsin/Bilememki Deli Gönül Kader Plak 102 1970 Çok Bekledim / Kaderimsin Gen Plak 7 Kaderimsin /Çok Bekledim Gelmedin Zeren Plak 5 1971 Kaderimsin / Sevgili Yarim Elele Plak Sana Kaderimsin Dedim / Postacılar Görsev Plak 30 Mahkumların Duası / Mahşer Günü Görsev Plak 29 Nerelerdesin Sultanım / Sebebim Nazlı Yar Oldu Serenad Plak 128 1972 Dur Dinle Sevgilim / Kır Çiçekleri Görsev Plak 44 Yüreğimde Yara Var / Bana Gerçekleri Söyle Görsev Plak 49 1973 Sakın Düşme Görsev Plak 61 Bana Gerçekleri Söyle/Ümitsiz Aşk Görsev Plak 1974 Akşam Güneşi / Çiçekler Açsın Elenor Plak 1037 Bırak Şu Gurbeti / Sev

Toplantıda, ilçeye ait olan haral oyunu, lalempen oyunu, yonu yastık yapımı, saya yandı geleneği, Yeşilhisar düğün geleneği, havdura oyunu, Soğanlı bez bebek yapımı, tahinli ekmek yapımı, Yeşilhisar tavası gibi kültürel unsurlar üzerinde çalışma yürütülmesine karar verildi.