Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
sazan
  • isim, hayvan bilimi Sazangillerden, Avrupa, Asya ve Amerika'nın tatlı sularında yaşayan, sırt yüzgeci uzun, eti beğenilen kılçıklı bir balık (Cyprinus carpio)
  • Kolay kandırılan, aldatılabilen kimse
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
sazan

Kemikli balıklar (Teleostei) takımının, sazangiller (Cyprinidae) familyasından, biçim ve renkleri yaşadığı ortama göre değişen, eti çok lezzetli, Asya, Avrupa ve Amerika'da yaşayan bir tür.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
sazan

Kemikli balıklardan, sazangiller (Cyprinidae) familyasından, biçim ve renkleri yaşadığı ortama göre değişen, eti çok lezzetli, pul örtüsü yönünden birçok varyetelere ayrılan bir tür, pullu sazan, aynalı sazan, dizi sazan, çıplak sazan.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
sazan

(zooloji)

Zooloji Terimleri Sözlüğü
sazan

(Cyprinus carpio) Kemikli-balıklar (Teleostei) takımının sazangiller (Cyprinidae) familyasından bir balık türü. Uzunluğu 1-2. 5 m. Biçim ve renkleri yaşadığı ortama göre çok değişir. Göllerde ve yavaş akan derelerde yaşar. Eti çok beğenilir. Asya, Avrupa ve Amerikada bulunur.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
sazan

Hafif ve serin esen yel, lodos.

Vikipedi
Sazan

Sazan (Cyprinus carpio), sazangiller (Cyprinidae) familyasına adını veren tatlı su balığı. Göl ve yavaş akan derelerde bulunur. Uzun gövdeli, solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenen bir dip balığıdır. 1,5 metre boyunda, 35 kg ağırlıkta olanları vardır. Ömrü 40-50 yıla kadar varabilir. Türkiye'nin Akdeniz ve Güneydogu bölgesi haricinde her yerinde bulunur. Ancak, Akdeniz Bölgesinin en önemli akarsularından olan Göksu Irmağı'nda bol miktarda sazan yaşamakta ve ağırlıkları 10-12 kilograma ulaşabilmektedir.

Suni balıkçılıkta önemli yer tutar. Her ısıdaki suya uyum sağlar. 3-30 °C arasındaki sularda rastlanır. Aşırı soğuklarda toplu halde çamura gömülerek kış uykusuna yatarlar. Kışın ölmeden donabilirler. Su akıntısına karşı yüzebilirler. Kuyruğunu çeneleri arasına sıkıştırır, bıraktığında zemberek gibi boşanarak 3-5 metre sıçrayarak çağlayanları aşabilirler.

Pullu ve pulsuz birçok çeşidi vardır. Pullu türleri iri pulludur. Renk ve biçimleri yaşadıkları ortama göre değişir. Genellikle sırtı koyu yeşil, yanları ve karın altı çamur rengindedir. Küçük ağızlı kalın ve oynak dudaklıdır. Üst çenelerinden dört bıyık sarkar. Ağız dişleri yoktur. Yutak (farinks) dişleriyle besinlerini öğütürler. Bıyıkları dokunma organı olarak görev yapar.

Dipleri karıştırır, suyu bulandırırlar. Çevik ve hareketli balıklardır. Sürüyle dolaşırlar. Eti fazla kılçıklıdır. İrileri iyi pişirildiğinde eti beğenilir. Nisan-Haziran arasında yumurtlarlar. Bazı bölgelerimizde yumurtlama dönemi Ağustos ayına kadar sürebilir. Yumurtaları bitkilere yapışır. Bir dişi, bir defada yarım milyon yumurta bırakabilir.Yumurtaların çoğu diğer ekolojik dengeyi bozan ve potansiyel sakıncalı balıklar tarafından tüketilir. Ortam ısısına bağlı olarak en geç bir hafta içinde yumurtalar açılır. Üç yılda erginleşirler. Sazanların 100 yıl kadar yaşadığı söylenirse de, ömürleri normal olarak 40-50 yıl kadardır. Balıkçılar bunları harekete geçirmek için gürültülü sesler çıkarırlar. Balık ağı ile bol miktarda avlanırlar.

Türkiye'de birçok gölette 15 kg ve üzerinde birçok balık tutulmuştur.Modern balıkçılıkla ilgilenenler tutmuş oldukları balıkları tekrar ait oldukları yere bırakırlar. Tebliğde alıkonma adeti 5 taneyle sınırlandırılmıştır.

Türkiye'de 40 cm altında sazan balığı avlamak yasaktır ve tutulan sazan balıkları derhal suya iade edilmelidir.Aksine hareket edenlere para cezası uygulanır.

Bilindiği üzere iç sularımızda 3 iğneye serbestlik vardır. Sazan balığı avcılığı farklı materyallerle yapıldığından Ayçekirdegi ve mısır küspesinde iğne adeti 1 taneyle sınırlandırılmıştır. aksine hareket edenler para cezasıyla karşılaşırlar.

Mısır, solucan, midye, hamur, canlı yem ve boili ile tutulmaktadır.

Ekolojik dengeyi bozan İsrail Sazanında limit ve sayı zaman yasağı bulunmamaktadır.

Bin yıldan beri insanlarca da yetiştirilen sazan balığından insanlar tarafından çeşitli süs balıkları türetilmiştir. Bunların en tanınmışları bir akvaryum balığı olan Japon balığı ve Japonya'da yüzyıllardır rengarenk ceşitleri türetilen koi Sazanıdır.

"sazan" kelimesinin kullanım örnekleri.

Karagöl'ün abant alası için uygun bir göl olduğunu bildiren Atar, "Ankara geneli sazan türü balıkların yaşaması için uygun.

Sportif sazan balıkçılığı ve modern sazan avcılığını kamuoyuna tanıtmak, amatörlük ruhunu geliştirmek amacıyla Kartepe Belediyesi, Sapanca Belediyesi ve KAMADER’in ortaklığında düzenlediği 10.

Kaçak avlanan 10 ton midye ile 1 ton deniz patlıcanı ve boy yasağına uymayan 1 ton aynalı sazan ele geçirildi, araçlardakilere 10 bin 560 lira idari para cezası kesildi.

Çok sayıda kuş türüne de ev sahipliği yapan gölde, aynalı sazan, Çin sazanı, tatlı su kefali, gümüş, kadife balığı ve tatlı su ıstakozu avlayan çiftler, geçimlerini av sezonunda tuttukları balıkları satarak sağlıyor.

Karahan köyünde vatandaşlar, çok uzun yıllardır yaba ve serpme yöntemlerini kullanarak çayda inci kefali ve aynalı sazan gibi balıkları avlıyor.

Nehrin, Turgutlu'dan geçen bölümünde, boyları 10 ila 50 santim, ağırlıkları 200 gramla 15 kilo arasında değişen yayın, aynalı sazan ve kefal türü balıklar toplu halde telef oldu.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilen 50 bin adet aynalı sazan balığı yavrusu Kelkit ilçesine bağlı Aşut ve Aziz köylerindeki göletlere bırakıldı.

Bu yıl da proje kapsamında Bakanlığımıza bağlı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilen 50 bin adet aynalı sazan yavrusunu, Aşut ve Aziz köylerinde bulunan göletlere bıraktık.

Çalışmalar kapsamında müdürlük yetkililerince 50 bin yavru aynalı sazan, Kelkit'in Aşut ve Aziz köylerindeki göletlere bırakıldı.

Karakaya Baraj Gölü'nü balıklandırma çalışmaları kapsamında DSİ Keban Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından üretilen 1 milyon 380 bin pullu sazan, DSİ GAP 15.

Eraslan, AKSAM'ın Kepez biriminin de bu yıl 6 milyona yakın sazan yavrusunu Türkiye'nin birçok yerindeki göl ve göletlere balıklandırma amaçlı olarak bıraktığını bildirdi.

İç sulardaki balık varlığını sürdürebilmek için mevcut göl ve göletlerde ekonomik değer taşıyan sazan balığı gibi türlerle balıklandırma çalışmalarına her yıl devam edeceğiz.

En çok sazan balığı yakalama kategorisinde ise Ayhan Temiz, Mustafa Fırıncı, İlhan Temiz ve Osman Yılmaz'dan oluşan İSOBDER01 ekibi 36 kilo 485 gram balıkla birinciliği, Ali Aktaş, Gökberk Aktaş ve Erol Çelik'den oluşan İSOBDER NAS CARP ekibi 12 kilo 560 gram balıkla ikinciliği ve Ünal Zorba, Orhan Güler ve Samet Koyunbakan'ın yer aldığı Yılmaz Av Mivardi Türkiye ekibi 6 kilo 24 gramlık yakaladıkları balıkla üçüncülüğü elde etti.

Bakanlığımız, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitü Müdürlüğü koordinesinde il müdürlüğümüzce Sandıklı İlçesi Dutağaç Göletine 400 bin adet besin keseli yavru sazan balığı ile balıklandırma yapılmıştır.

Proje kapsamında ilk olarak Göğem Göletinde törenle 30 bin adet pullu sazan yavrusu bırakıldı.