Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
sinüs
  • isim, anatomi Organların veya dokuların arasında bulunan boşluklar
  • matematik Trigonometrik bir çember üzerine taşınmış bir yayın ucunun ve bu yaya karşılık olan merkez açısının ordinatı
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
sinüs
  1. Organların ya da dokuların arasındaki boşluk ya da herhangi bir açıklık.

  2. Lenfatik dokularda özellikle gevşek lenfatik dokularda, içinden lenfin aktığı boşluklar.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
sinüs

Organların veya dokuların arasındaki boşluk veya herhangi bir açıklık.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
sinüs

(biyoloji, matematik)

Zooloji Terimleri Sözlüğü
sinüs

(Lat. sinus = körfez), Organların ya da dokuların arasında bulunan özel boşluklar.

Vikipedi
Sinüs (matematik)

Matematikte sinüs, trigonometrik bir fonksiyon. Sin kısaltmasıyla ifade edilir.

Merkezi orijin olan 1 birim yarıçaplı çember üzerindeki bir noktanın y eksenine göre koordinatıdır. Orijinden noktaya çizilen bir doğrunun y ekseniyle yaptığı açı kullanılarak ya da aynı açıya sahip bir dik üçgende, bu açının karşısındaki kenarın hipotenüse bölümüyle hesaplanır.

sin A= [BC] / [AC]

Sinüs

Sinüs şu anlamlara gelebilir:

  • Sinüs (matematik)
  • Sinüs (anatomi)
Sinüs (anatomi)

Sinüs, herhangi bir organ veya dokuda bulunan boşluk veya açıklık. Sinüs kelimesi günlük hayatta genellikle burunda bulunan paranazal sinüsleri anlatmak için kullanılır.

"sinüs" kelimesinin kullanım örnekleri.

Ardından bakteriyel akciğer, kulak ve sinüs enfeksiyonları gibi komplikasyonları olabilir.

Sinüzit, alın orta hattı, elmacık kemikleri ve göz çevresinde dolgunluk hissi, baş ağrısı, ateş, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ile seyreden genelde bakteriyel kökenli olduğu için antibiyotik kullanımı gerektiren, baş bölgesindeki kemiklerin içindeki sinüs isimli boşlukların iltihaplı hastalığıdır.

Uygun içerik ve sürede verilen medikal tedavi ve gereken durumlarda yapılan geniz eti ameliyatına rağmen tedavi edilemeyen kronik sinüzitlerde tercih edilen tedavi yaklaşımı endoskopik sinüs cerrahisidir.

Ameliyatta konservatif yaklaşılıp en önemli amaç, sinüs ağızlarının açılmasını sağlamak ve sinüslerin içini temizlemektir.

Alerji, soğuk algınlığı veya sinüs problemleri için antihistaminikler ve dekonjestanlar kullanmak da nazal membranları kurutabilir ve burun kanamalarına neden olabilir.

Burada minibüse isabet eden kurşun izinden trigonometrik hesaplar yapılarak sinüs, kosinüs, tanjant, kotanjant hesaplaması yapıldı.

Özellikle larinks, hipofarinks, orofarinks, oral kavite, tükrük bezi, tiroid, paranasal sinüs, kulak ve baş boyun cilt kanserlerinin tanı ve tedavilerinin multidisipliner olarak ele alındığı Baş Boyun Konseyi, kulak burun boğaz ve baş boyun cerrahisi anabilim dalında, her kanser hastasını cerrahi öncesi ve sonrasında radyolojik görüntülemeleri, ameliyat görüntüleri ve patoloji sonuçları eşliğinde değerlendiriyor.

Sinüs ağzının iltihabi, alerjik ve tümöral oluşumlar sonucu tıkanması ve hava geçirgenliğine mani olması ile açıklanmaktadır.