Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Herhangi bir hareketi düzenli aralıklarla
parçalara bölerek bunların resimlerini belirleme ve sonra bunları
gösterici yardımıyla karanlık bir yerde, bir ekran veya perde
üzerinde yansıtarak hareketi yeniden oluşturma işi
- Film göstermeye yarayan özel bir makineyle görüntülerin
beyaz perdeye yansıtıldığı salon veya yapı
"Bir haber bırakıp mahallenin sinemasına girdi." - S. F. Abasıyanık
- Güzel sanatların dalı olarak yansıtılmaya uygun olan
filmleri gerçekleştirme ve yaratma sanatı, beyaz perde, yedinci
sanat
"Sinemanın zevkimizi dışarıdan idare ettiği devirde yaşıyoruz." - H. A. Yücel
Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü
Sinema
İzleyicilerin filmleri topluca görebilmeleri için özel olarak yapılmış yapı.
Herhangi bir devinimi, düzenli aralıklarla parçalara bölerek bunların resimlerini saptama, sonra bunları gösterici yardımıyla karanlık bir yerde görüntülük üzerine yansıtarak devinimi yeniden oluşturma işi.
Bir ülkede sinemayı oluşturmak üzere gerekli kuruluşların tümü, sinema işleyimi (bk. sinema işleyimi).
Güzel sanatların bir dalı olarak sinema sanatı (bk. sinema sanatı).
Sinemayı oluşturmak için yapılan çalışmaların tümü, sinemacılık (bk. sinemacılık).
Bir ülkenin kendine özgü nitelikler taşıyan ulusal sineması. ("Sinema", sinematograf sözcüğünün kısaltmasıdır).
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
(< Fr. cinema) sinema
Vikipedi
Sinema veya Sinema sanatı, kamera aracılığı ile elde edilmiş görüntülerin bir ışık aracılığı ile beyaz renkte bir perdeye yansıtılarak film adı verilen sesli veya sessiz hareketli görüntüler elde edilmesi işidir. Üretilen bu filmler, sinema salonu adı verilen özel binalarda gösterilmektedir. Sinema sanatı genel olarak diyalog, kurgu, sahnenin düzeni, ışık, ses ve dekor gibi şeyleri yapılan filme uygun olarak kullanımı olarak bilinmektedir. Bu işlemlerin tamamına ise sinema endüstrisi adı verilmektedir.Berber, Fatma. "İran'da Sinema Endüstrisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi." İstanbul: Ortadoğu Araştırma (2011). İtalyan asılllı Fransız film kuramcısı Ricciotto Canudo sinemayı, "yedinci sanat" olarak tanımlamış ve günümüzde de bu şekilde kabul edilmektedir.L'Intransigeant, 1 Nisan 1922Canudo, Quaderni del Novecento Francese, Rome, Bulzoni, 1976
Sinema, ilk kez 1 Ekim 1994'te "Popüler Sinema Dergisi" üst başlığı ile Türkiye'de yayımlanmaya başlayan aylık sinema dergisidir. Zaman içinde birkaç kez yayımcısı ve sahipleri değişmiş olsa da, bugüne kadar aynı isimle ve aynı formatta çıkmaya devam etmektedir. Aralık 2003 tarihli 104. sayıdan sonra dergi nüshalarına sayı numarası verilmesi uygulamasından vazgeçilmiş olmakla birlikte hesaplandığı zaman Eylül 2011 tarihi itibarıyla toplam 197 sayı yayımlanmıştır (bazı yıllar 11 sayı çıkmıştır). Turkuvaz'ın dergiyi atv kanalıyla birlikte Kalyon İnşaat'a satmasıyla beraber, AutoMoto Sport, Global Enerji, Touch İstanbul, Cosmo Girl, Transport ve Aktüel dergileriyle birlikte 19 Aralık 2013'te kapatıldığı açıklanmıştır. Bu olay, medya tarafından da eleştirilmiştir.
"sinema" kelimesinin kullanım örnekleri.
Spor Bilimleri Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu ve Sinema Salonunun yer aldığı Manisa Yerleşkesi'nin adıysa "MCBÜ Şehzadeler Yerleşkesi" oldu.
Şenlikte ayrıca ünlü sinema sanatçısı Erkan Kesal ‘ın “Fındıktan Sonra”, Cenk Behram Su’nun “Jes İstemiyoz” ve Yavuz Pullukçu’nın “Latmos” isimli çevre temalı filmleri gösterilirken yazarlar Ahter Kutadgu, Ece Ataer, Ekrem Ataer, Ahmet Zeki Muslu, Hasan Cüneyt Bozkurt ve Zehra Ünüvar okurlarıyla buluştu.
Lütfi Akad ve Metin Erksan sinemasına olan ilgisi ve Türkiye’ye olan sevgisiyle tanınan İsmailov, bir sinema ve sanat adamı olarak çok sayıda belgesel ve televizyon filmi yaptı.
Bşk, Mehmet Aydın (1990) - Sağlık Bakanı Mustafa Üstündağ (1983) - Mustafa Taşar- Tarım ve Köy işleri Eski Bakanı Boran Kaya (2000) - Tv sunucusu, Ajlan Büyükburç (1999) - Şarkıcı, Kerim Tekin (1998) - Şarkıcı, Gökhan Semiz (1998) - Şarkıcı, Önder Somer (1997) - Sinema oyuncusu, Barış Akarsu (2007)- Şarkıcı, Oyuncu, Kıvırcık Ali (2011)- Şarkıcı, Huban Öztoprak (2014) Tevfik Lav (2004) - Teknik direktör, Mete Adanır (1998) - Futbolcu, Muzaffer Badaloğlu (1998) - Futbolcu, Tomiç Zoran (1998) - Futbolcu, Metin Oktay (1991) - Futbolcu.
Boran Kaya (2000) - Tv sunucusu, Ajlan Büyükburç (1999) - Şarkıcı, Kerim Tekin (1998)-Şarkıcı, Gökhan Semiz (1998)-Şarkıcı, Önder Somer (1997)-Sinema oyuncusu, Barış Akarsu (2007)-Şarkıcı, Oyuncu, Kıvırcık Ali (2011)- Şarkıcı.
Sırtından ter akana kadar çalıştıkları, aile ve sosyal hayatlarından ödün verdikleri, hastaya bakım hizmeti verirken insanüstü bir gayret sarf ettikleri, alın terleri ve emeklerinin karşılığını dahi alamazken hastalardan güler yüzlerini eksik etmedikleri görmezden gelinip bir sinema filmine konu edilirken çizilen imaj onur kırıcıdır.
Açıklamada, kutlamalar çerçevesinde sinema ve dizilerde aldığı rollerle tanınan tiyatro oyuncuları Gaye Alacacı ve Şekip Taşpınar'ın da şiir ve sunumlarıyla geceye renk katacağı aktarıldı.
Cimnastiğin altın kızı Nil Ninat, Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık, yelkenci Necdet Elmasoğlu South Hampton İş İdaresi, voleybolcu Damlacan Güneyer Bilkent Psikoloji, cimnastikçi Miray Arman ODTÜ Sosyoloji, basketbolculardan Mert Güçlü Michigan Üniversitesi Mühendislik, Can Mumcuoğlu Bahçeşehir Üniversitesi Yazılım Mühendisliği, Mustafa Can Alkanlar Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-Televizyon (Türkiye 273.
Kazıklı Voyvoda’nın öldürdüğü Hamza Bey Selanik’te ayaktaki diğer büyük bir cami, 1912’den sonra içine yapılan sinema dolayısıyla kent sakinlerince Alkazar diye bilinen Hamza Bey Camisi’dir.
Binlerce insanın protesto etmesine rağmen yıkılmaya çalışılan Emek sineması, 2010’da finansal nedenlerle kapanan Onat Kutlar’ın kültürel miraslarından Alkazar sineması, kasım sonunda yine finansal nedenlerle kapısına kilit vuracak Sinepop’la birlikte Beyoğlu’ndaki bağımsız sinema salonları birer birer yok oluyor.
Başka Sinema iş birliğiyle gerçekleşen İçinden Caz Geçen Filmler programında yer alan ‘Blue’, orijinal dilinde ve İngilizce altyazılı olarak gösterilecek.
Sinema uyarlamasından farklı olarak, yine bir Jane Austen klasiği olan “İkna / Persuasion”dan ilham alan roman oldukça başarılıydı ve Bridget’in yanı sıra annesinin de altmışlı yaşlarında yaşadığı kaçamağa göz atıyordu.
Altışarlı gruplar halinde sinema izleyen çocuklar ise Demirtaş’a teşekkür etti.
Bilindiği üzere mahalli idareler seçimi arefesinde üniversite gençliğinin oyu alınabilmek için alelacele Sema Doğan Parkı’ndaki tesislere 60 bin TL harcanarak sinema salonu yapılmıştır.
Edebiyattan sinemaya, klasik sanatlardan musikiye çeşitli sahalarda siyerin ele alınış biçimlerini konuşmak için yola çıkan "Sîreti Sûrette Görmek Çalıştayı"nın üçüncüsünde siyerin sinema ve diğer görsel sanatlarla ilişkisi masaya yatırılacak.