Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, tıp (***) İçindeki katılgan dokunun artmasından
dolayı bir organ veya dokunun patolojik sertleşmesi
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
Dokunun patolojik olarak sertleşmesi.
"skleroz" kelimesinin kullanım örnekleri.
Multipl Skleroz (MS), vücudumuzu dışarıdan gelen zararlara karşı korumakla görevli olan bağışıklık sisteminin değişik nedenlerle, beyin ve omurilikteki akson denilen sinir liflerine ve onları çevreleyen miyelin adı verilen kılıfa zarar vermesi sonucu ortaya çıkan bir bağışıklık sistemi hastalığı.
Multipl Skleroz (MS)’un genç erişkinlerde görülen, genellikle alevlenme ve düzelmelerle seyreden, santral sinir sistemi (beyin ve omurilik) beyaz cevheri ve bağışıklık sistemini etkileyerek beyinle omurilik beyaz cevherinde geri dönüşümsüz sorunlara yol açan kronik bir hastalık olduğunu söyleyen Yrd.
Soba ve tüp gaz zehirlenmeleri, karbonmonoksit zehirlenmesi, hava gaz ambolisi, yumuşak doku enfeksiyonları, multiple skleroz, otizm, crohn hastalığı, skleroderma gibi birçok hastalıkta da denenme ve araştırılma aşamasındadır.
El titremesi hangi hallerde görülür Fazla alkol kullanımı Hipertiroidi yani zehirli guatr Epilepsi Multipl skleroz yani MS hastalığı Beyincik hastalıkları Beyin damar hastalığı Bazı ilaçların kullanılması B12 vitamini yetmezliği Vücuttaki istemsiz kasılmalara neden olan distoni Vücuttaki sinirlerin işlevlerini kaybettiği polinöropati gibi durumlarda el titremesi ortaya çıkabilmektedir.
Aras, ağrı için derin beyin stimülasyonu uygulamasının uzun yıllar önce yapılmaya başlanmasına rağmen bu teknolojinin son zamanlarda esansiyel titreme için kullanıldığı gibi bunun yanında parkinson hastalığı, distoni ve multipl skleroz gibi hastalıklarla beraber olan titremelerde de kullanılmaya başlandığını anlattı.
ALS, açık adıyla Amyotrofik Lateral Skleroz, aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da bilinmektedir.
Skleroz vücudun savunma hücrelerinin myelin kılıfına saldırması sonucu, bu kılıfı sertleştirerek işlevsiz duruma getirmesi merkezi sinir sisteminde sinir liflerini çevreleyen ve bu sinir liflerinin elektrik uyarılarını iletmelerine yardımcı olan miyelin isimli yağlı bir doku vardır.
Cotard sendromunun aynı zamanda sifiliz, tifo ateşi, migren, epilepsi, serebral travma ve epilepsi, multipl skleroz, serebral enfarktüs, beyin tümörleri, Parkinson hastalığı, ensefalit gibi tıbbi durumlara da eşlik edebildiğine dair bilgiler mevcuttur.