Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, fizyoloji Meni
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
Erkek üreme hücresi.
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
Sperm hücresi.
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
bk. sperma
Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
Sperma.
Vikipedi
Sperm ya da tam bilimsel adı ile spermatozoon (çoğulu: spermatozoa), erkek bireylere ait üreme hücresidir.
Spermatozoonun başı fırıncı küreğini andırır ve içerisinde kalıtsal bilgileri bulunur. Baş kısmı kep gibi saran ve içerisinde spermatozoonun, yumurta hücre duvarını geçmesi için gerekli enzimleri içeren akzorom isimli yapı bulunur. Sperm hücresi yumurtaya ulaştığında akrozom membranı içerisindeki enzimler salınarak spermatozoonun yumurta içerisine girmesi sağlanır. İçeri giren n sayıdaki erkek DNA materyali n sayıdaki dişi DNA materyali ile birleşerek 2n sayıda DNA materyali oluşur (oluşan bu hücreye zigot ismi verilir). Daha sonra zigot içerisinde hücreler bölünerek çoğalmaya başlar. Cinsiyetin oluşmasında spermatozoaların taşıdığı X ve Y kromozomları belirleyicidir. Dişi üreme hücresi X kromozom taşırken, erkek üreme hücrelerinin yarısı X diğer yarısı da Y kromozomu taşır. Eğer dişi üreme hücresini X kromozomu taşıyan spermatozoon döllemişse kromozomlar XX şeklinde olur ve bireyin cinsiyeti dişi olur, eğer Y taşıyan spermatozoon döllemişse ise bireyin cinsiyeti erkek olur. Ancak bazı istisnalar da vardır. Mesela XXY, X0 gibi kalıtsal hastalıklı bireyler de oluşabilir.
-
Sperm-egg.jpg
Bir spermatozoon bir yumurta hücresini döllemek üzereyken.
-
Sperms (urine) - Spermler (idrar) - 01.png
45 yaşında, erkek ve iyicil prostat hiperplazisi tanısıyla izlenen bir hastanın idrar örneğinde, bol miktarda sperm hücresi.
-
Sperms (urine) - Spermler (idrar) - 02.png
Soldaki fotoğrafın alındığı idrar örneğinde, bir başka sahanın görünümü.
"sperm" kelimesinin kullanım örnekleri.
Hastalığın temelinde sperm kuyruğunu oluşturan ve aksonem denilen yapıda hareketi sağlayan kolların doğuştan gelişmemesi yatar.
Bu durumda erkeklerin sperm tahlillerini yaptırmaları için Androloji uzmanlarına başvurmaları gerekir.
UV filtrelerinin kozmetik ürünlerde kullanıldığı, UV filtrelerinin östrojen reseptörlerine bağlanarak östrojenik ve anti androjenik aktivite gösterdiğinin belirtildiği araştırmada; anneleri gebelik döneminde endokrin bozuculara maruz kalan erkek çocuklarda erişkin yaşlarda testis kanseri ve sperm sayısında azalma olabileceği vurgulandı.
Sperm DNA hasarı, oksidatif stres ürünleri ve apopitoz testleri bozuk gelmişse, tüp bebek öncesinde değerlendirilerek tedavi edilmelidir.
Sperm parametrelerini bozan genetik, ısı, kimyasal maddeler gibi etkenler aynı zamanda apoptozis oranını da artırmaktadır.
Gerekli birleşmenin sağlandığı andan itibaren, birleşen sperm ve yumurtaların kadının rahmine yerleştirilmesi amaçlanır.
Bu sayede siz yumurtlayana kadar üreme sisteminizdeki sperm, yumurtayı dölleme kapasitesini kaybedecektir.
Yapılan bir çalışmaya göre E vitamini alan erkeklerde sperm işlevi korunmuş ve yumurta dölleme oranı da artmıştır.
Serbest bırakıldıktan sonra yumurta, bir sperm tarafından karşılanabileceği ve döllenmiş olabildiği fallop tüpünden aşağı doğru ilerler.
Böylelikle TESE yapmadan bile testislerde sperm üretim durumu hakkında fikir edinebilme ve gereksiz ameliyatlardan da kaçınma mümkün olacaktır.
Erkeklerde sperm sayısı hareketliliğinde azalmaya sebep olan stres aynı zamanda ejakulasyon ve ereksiyon sorunlarını da beraberinde getirir.
Erkeklerde sperm sayısı hareketliliğinde azalmaya yol açan stres, aynı zamanda ejakulasyon ve ereksiyon sorunlarına da neden olur.
Böylece embriyolog tarafından her ne kadar en sağlıklı spermler seçilmeye çalışılsa da özellikle sperm kalitesi ileri derecede bozuk örneklerde seçim oldukça zordur.
Sperm sayısındaki düşüşün birçok nedeninin olduğunu vurgulayan Tüp Bebek Merkezi Laboratuvar Direktörü ve Embriyolog Yrd.
Mesleki olarak çeşitli kimyasallara, sıcağa, radyasyona ve ağır metallere maruz kalma gibi çevresel faktörlerin sperm sayı ve kalitesini etkilediğini belirten Embriyolog Yrd.