Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, kimya Atom numarası 38, atom ağırlığı 87,63,
yoğunluğu 2,6 olan, 771 °C'de eriyen, doğada bazı maden
filizlerinde bulunan sarı bir element (simgesi Sr)
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
Simgesi Sr, atom numarası 38, atom kütlesi 87,62 g, e.n. 770 °C, k.n. 1380 °C II A grubu elementi olan ,oldukça reaktif olduğu için nafta içerisinde saklanan, indirgeme gücü yüksek, manyet alaşımı (stronsiyum ferrat) yapımında ve piroteknikte kullanılan, 90Sr izotopu radyoaktif bir toprak alkali metali.
Vikipedi
Stronsiyum, atom numarası 38 olan, gümüşümsü beyaz metalik katı bir elementtir. Sembolü Sr'dir. Toprak alkali metaldir. Atom ağırlığı: 87,62 g/mol'dür. Alkalin bir yer metali stronsiyum, kimyasal olarak son derece reaktif olduğu bir yumuşak gümüş-beyaz renk ya da sarımtırak metalik öğedir. Metal, havalandırmayı sergilediğinde sarı döner. O, minerallar celestine ve strontianite'sinde elbette meydana gelir. 90Sr izotopu ve radyoaktif radyoaktif serpintisinde hediye olarak, 28,90 yıllarının bir yarı ömrüne sahip oluyor.
Adair Crawford ilk olarak 1790 yılında strontianit (SrCO) mineralini tanımlamıştır. 1808 yılında ise Humphry Davy tarafından elektroliz yöntemi ile izole edilmiştir. Stronsiyum metali eritilmiş SrCl tuzunun elektrolizi ile saf olarak elde edilir.
Dünyada en büyük stronsiyum rezervleri İspanya, Meksika, Çin, Türkiye ve İran'da bulunmaktadır. Roskill lnformation Services'in 1999 yılında yaptığı araştırmaya göre dünya rezervlerinin 12 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir.
Dünyada stronsiyumu en fazla tüketen ülkeler ABD ve Japonya'dır. Stronsiyum karbonat olarak TV tüplerinde kullanımı en yaygın tüketim şeklidir. ABD ve Japonya'da üretilen renkli TV tüplerinde daha yüksek voltajlar kullanıldığından bu ülkelerde Sr kullanılmaktadır. Avrupa'da daha düşük voltajlı renkli TV'ler üretilmekte ve genelde Ba kullanılmaktadır.
Diğer bir kullanım alanı ile ferritlerdir. Ferritler seramik olarak otomotiv sanayinde, demir cevheri seperatörlerinde, fotokopi makinalarında ve özel alaşımlarda kullanılmaktadır. Ayrıca aleve verdiği kırmızı renk dolayısıyla havai fişekler ve sinyal maddeleri üretiminde; cam, boya, ilaç sanayiinde; çinko elektrolizinde; kuru fırın ve uçak motoru gibi makinelerde kullanılan mil yataklarını yağlayıcı olarak kullanılmaktadır. Genelde stronsiyum tüketimi stronsiyum karbonat şeklinde olmaktadır.
1972 yılında Barit Maden Türk A.Ş. Sivas'ın 29 km güneyinde Sivas- Kangal karayolunda Miyosen yaşlı jipsler içerisinde önemli bir selestit yatağını işletmeye başlamıştır. Daha sonra yapılan araştırmalarda Sivas Tersiyer Havzası'nda çok sayıda Selestit yatağı saptanmış ancak bir kısmı rezerv ve tenörce ekonomik bulunmamıştır. MTA Genel Müdürlüğünün bulduğu Kabalı (Hafik), Battalhöyüğü Tepe ( Ulaş) ve daha küçük rezervli onlarca Selestit cevherleşmesi vardır.
Barit Madencilik A.Ş.'nin şu anda 3-4 ruhsatlı Selestit sahası bulunmaktadır.
Ekonomik olan tüm selestit yatakları Üst Eosen ve Alt Miyosen yaşlı evaporitik çökeller içerisinde katmansı veya mercekler şeklinde, genelde jipslerle birlikte gözlenmekte ve bir kısmı CaCO içermektedir. Bundan başka Konya Ereğli ve Malatya'da yeni zuhurlar bulunmuş, ancak Sivas yöresindekiler dışında ekonomik olabilecek bir yatak henüz saptanamamıştır.
"stronsiyum" kelimesinin kullanım örnekleri.
Doğada çok nadir bulunan stronsiyum alüminat kristali, Nissan LEAF’teki bu özel boyanın anahtarını oluştururken, kristalin en önemli özellikleri arasında sağlamlık, kokusuzluk hem biyolojik hem de kimyasal açıdan tepkisiz olması geliyor.