Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
sumak
  • isim, bitki bilimi Antep fıstığıgillerden, sıcak bölgelerde yetişen, kabuğu hekimlikte, yaprakları dericilikte kullanılan bir ağaç (Rhus coriaria)
  • Bu ağacın, ekşilik vermek için dövülerek yemeklere katılan mercimeğe benzeyen meyvesi
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
sumak

Anacardiaceae familyasından, 1-3 m yükseklikte, olgunlukta kırmızı renkli ve ekşi olan meyveleri sumak ekşisi baharatı olarak kullanılan bir tür.

Zanaat Terimleri Sözlüğü
sumak

(I) Dabakların deri pişiminde kullandıkları ilaç. (*Bor -Niğde)

Vikipedi
Sumak

Sumak (Rhus),( Asurca :ܣܘܼܡܵܩܵܐ "Sumaqa", kırmızı - kırmızıya kayma - kızarma ) çalı görünümünde bir bitki cinsi.

Sumak bitkisinin meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette olur. Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan "sumak" elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.

"sumak" kelimesinin kullanım örnekleri.

Menüde rakı, sumak ve anasonlu istiridyeden sakızlı ve fıstıklı fırında beyaz peynire, patlıcanlı, hurmalı, yoğurtlu, kabak çiçekli kuzu tartardan çikolata, sakız ve Türk kahveli crumble’a farklı lezzetler dikkat çekiyor.

Karaçam, kızılçam, sarıçam, kazdağı göknarı, gürgen ve kayın orman vejetasyonunun, istiriç, zindiyen, ispir meşesi, tüylü meşe, saçlı meşe, fındık, sandal ağacı, karağan ve sumak ise bozuk orman vejetasyonunun ilimizdeki yaygın temsilcileridir.

İslahiye ilçesi Kozdere mahallesinde yapımına başlanan sumak ekşileri için özenle salkımlardan ayıklanan sumat taneleri, makinelerde çekilerek toz haline getiriliyor.

Ayrıca gittiğimiz her yere de Siirt fıstığını, menengiç kahvesini, perde pilav tenceresi, zivzik nar suyu, sumak gibi ürünleri de hediye ederek tanıtımın önünü açtık.

Etkinlikte ev hanımlarının yöresel malzemeler kullanarak hazırladıkları ekşili çorba, şalgamlı tarhana, meyan kökü, dolmalık kuruluklar, çiğde firik, sumak ekşi ahıdır, ceriz cevizi, bezde bastık, sarı çeltik, meyan şerbeti ve diğer yöresel lezzetler de yer aldı.

Üretimine destek verilen tıbbi aromatik bitkilerin, ada çayı, anason, aslanpençesi, aspir, biberiye, civanperçemi, çakşır, çemen, çörek otu, çöven, dağ çayı, dereotu, deve dikeni, ebegümeci, ekinezya, fesleğen, göl soğanı, hardal, haşhaş, hint yağı, hodan, ısırgan otu, kapari, kebere, kekik, kırmızı biber, kimyon, kişniş, kuşburnu, lavanta, maydanoz, mayıs papatyası, melek otu, mersin, meyankökü, nane, oğul otu, öksürük otu, pelin, rezene, safran, salep, sarı kantaron, sarımsak, sumak, şerbetçiotu zencefil, zerdeçal, üzerlik otu, hardal, yağ gülü, goji berry, hünnap, gümüş düğme, pire otu, şevketi bostan, meryem ana, çoban çantası, geven, eşek hıyarı, nezle otu, kısa mahmut, defne, hatmi, alıç, domuz turpu, yüksükotu, çörekotu, altınotu, karahindiba, karaasma, kuzukulağı ve ıhlamur olmak üzere 72 çeşitten oluştuğu belirtildi.