Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
Türk
  • özel, isim Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan halk ve bu halktan olan kimse
    "Ne mutlu Türk'üm diyene!" - Atatürk
  • özel Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan, Türkçenin değişik lehçelerini konuşan soy ve bu soydan olan kimse
    "Ben bir Türk'üm, dinim, cinsim uludur." - M. E. Yurdakul
Kişi Adları Sözlüğü
Türk

Cinsiyet: Erkek

  1. Güç, kuvvet.

  2. Güzel, civan.

  3. Türk soyundan gelen halk.

  4. Adam, insan.

Tarama Sözlüğü
türk

Güzel, civan.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
türk

Adam: Ne bileyim ben elin türkünü.

Vikipedi
Türk (anlam ayrımı)

Türk aşağıdaki anlamlara gelebilir:

  • Türk (etimoloji), Türk kavramı.
  • Göktürk, Türk adını tarihte ilk kez kullanan halk ve bu halk tarafından kurulan devletin adı
  • Türkler, soyu Ön Türklere dayanan halklar
  • Türkler, Türkiye Türkleri, Anadolu Türkleri ya da Osmanlı Türkleri olarak da bilinen Oğuz boyuna mensup bir halk
  • Türkler, etnik kökenine bakılmaksızın Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağıyla bağlı olan kişilere verilen ad
  • Türk, Osmanlı ile İslâm dinine geçmiş Helen, Boşnak, Arnavut, Pomak, Torbeş vb. halkları nitelemede kullanılan sıfat.
  • Türk, 20. yüzyılın başlarında Osmanlı'dan İspanyolcanın konuşulduğu Latin Amerika ülkelerine göç eden Arap, Süryani gibi halklara mensup kişileri nitelemek için el turco (Türk), los turcos (Türkler); Portekizcenin konuşulduğu Brezilya'da ise o turco (Türk), os turcos (Türkler) şekillerinde kullanılan sözcük
Türk (satranç otomatı)

Türk, bir masa ve bir insan modelinden oluşan sahte bir mekanik satranç oyuncusu (otomat). 1769 yılında 6 ay kadar bir sürede yapılıp 1770'de ilk kez İmparatoriçe Maria Theresa için sergilendiğinden beri bu konu tartışılmıştır. Otomat Viyana'da İmparatoriçe Maria Theresa'nın hizmetinde çalışan mekanikçi Wolfgang von Kempelen tarafından yapılmıştır.

İmparatoriçe Maria Theresa için yapılan bu otomat, 120 cm uzunluğunda, 105 cm genişliğinde ve 60 cm yüksekliğindedir. Akçaağaçtan ve üzerine satranç tahtası çizilmiş tekerlekli bir kabinet önünde oturan bıyıklı, sarıklı ve pelerinli bir Türk figüründen oluşuyordu. Öndeki kapak açılıp dolabın ve Türk'ün içine bakıldığında irili ufaklı pek çok kaldıraç, makara ve başka karmaşık mekanik sistemler görülebilmekteydi.

Kurularak çalışan Türk, karşısındaki gönüllüyle satranç oynamaya başladığında, gözleri satranç tahtasını tarıyor, başını arada bir sallayıp satranç taşlarını eliyle hareket ettiriyordu. Yaptığı işler bunlarla da kalmıyordu; pek çok oyunda rakibini yenmeyi de başarıyordu. Yaptığı hamlenin bittiğini başını üç kez sallayarak belirten otomat, maç sonrasında seyredenlerden gelen soruları satranç tahtasının yanında bulunan özel bir tepside harfleri birleştirerek yanıtlayabiliyordu.

Türk’ü izleyenler onlarca yıl boyunca onun sırrını çözmeye çalışmışlardı. Bazıları çok ilginç teoriler üretmişler ve bu açıklamalara gazetelerde geniş yer verilmişti. Bir teoriye göre satranç taşlarının içine yerleştirilen mıknatıslar sayesinde Türk taşları oynatıyordu. Bir başka teori ise kuklanın içine bir çocuğun girmiş olduğunu savunuyordu.

Dr. Gamaliel Bradford ve ünlü yazar Edgar Allan Poe en akılcı çözümleri üretenler olmuştu. Edgar Allan Poe, otomat hakkında yazdığı "Maelzel's Chess" adlı tanıtım yazısında Mekanik Türk'ü şöyle tasvir ediyordu:

Bu söylenenlerin hepsi sadece teori bazında kalıyordu, kimse Türk'ün nasıl işlediğini ispatlayamıyordu. Türk'ün sahibi olan kişiler ve yakın çevresi de sırrı saklama konusunda çok kararlı davranıyorlardı, bu sayede uzun yıllar boyunca Türk'ün gizemi insanları ona çekti. Tabi bu sayede sahiplerine de bir miktar para kazandırdı.

Kempelen 1804'te Viyana'da öldükten sonra otomat birkaç kez el değiştirdi ve son olarak Beethoven'ın yakın arkadaşı Johann Maelzel adlı bir makine mühendisi şovmenin eline geçti. Daha sonraları ilk metronomu yapacak olan Maelzel, otomatı Kempelen'in oğlundan satın almıştı. En büyük ününü bu dönemde kazanan otomat, 1809'da Napolyon'la da oynadı.Napoleon Bonaparte vs The Turk (Automaton) (1809) "Napoleon Torn Apart"

1817-1837 tarihlerinde tüm Avrupa'yı ve Amerika'yı gezen otomat, çalışma mekanizması ve topluluklar üzerinde yarattığı etki nedeniyle birçok kitap ve makaleye konu oldu. Bunlardan en önemlisi Edgar Allan Poe'nun Kempelen hakkında yazdığı makaledir.

Satranç oynayan Türk hakkında oldukça ayrıntılı bilgiler içeren The Turk, Chess Automaton (Gerald Levitt) adlı kitapta, otomatın oynadığı ve içinde Napolyon'un oyunun da olduğu 52 adet oyunun ayrıntısını bulmak mümkündür. Bu oyunların detayları, otomat 1820 yılında Maelzel'in Londra'daki gösterileri sırasında bir arkadaşı tarafından kaydedilmişti. Bu yılı kapsayan, 1787-1837 yılları arasında otomatın içindeki kişi Jacques-François Mouret'ti.

"türk" kelimesinin kullanım örnekleri.

Türk Halk Müziği Giresun Türküleri derleyicilerinden emekli Müzik öğretmeni Mustafa Abanuz vefat etti.

Bizde Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Roman, Gürcü, Abaza vesaire, böyle bir ayrım var mı, biz yaradılanı yaradandan ötürü sevmedik mi?

Gültekin Akegün’ün üstlendiği çalıştay için Türk Dünyası’nın 17 farklı ülkesinden Adanalı gelen ressamlar Abaz Dizdarevic, Adis Lukac, Ahmet Atan, Ahmet Şinasi İşler, Ahmet Türe, Alaybey Karaoğlu, Ali Düzgün, Ali Ertuğrul Küpeli, Anita Kalac, Asuman Aypek Arslak, Atilla Döl, Aysun Altunöz Yonuk, Ayşe Okur, Bahar Karakaş, Bedri Karayağmurlar, Birsen Çeken, Burhan Ahmeti, Bülent Salderay, Bülent Yavuz Yılmaz, Canan Deliduman, Ceyda Güler, Cornelie Margan, Çağaytay Akengin, Edisa Dizdareviç,Emre Şen, Ethem Baymak, Fatih Başbuğ, Galip Gasımol, Gültekin Akengin, Harun Türkmenoğlu, Hikmet Şahin, Hikmet Uluçam, Hasan Pekmezci, Hasan Zeybek, Hülya Karoğlu, İlda Kurbaseviç, Ira Skopljak, İsa Eliri, Leyla Kodaman, Marjana Shkodra, Mehmet Özkartal, Mehmet Sağ, Mehmed Sulijeviç, Mehmet Şirzat, Mensure Jahic, Merve Şenoymak Ersan, Mirsada Baljic, Mithat Yılmaz, Momun Bek, Akmat Kulov, Mustafa Arapi, Mustafa HasTürk, Meyrat Hojagulyyev, Nehat Bekiri, Nilüfer İnandım, Nurudin Masovic, Olcay Boratav, Olga Eren, Orhan Cebrail

Türk Halk Müziğinin efsane ismi Abdallık geleneğinin son büyük temsilcisi bozkırın tezenesi Neşet Ertaş’ın hemşehrileri hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Türk Halk Müziğinin Efsane İsmi Abdallık Geleneğinin son büyük temsilcisi Gönül Dağı olmayı başarmış Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş’ın hemşerileri hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Her yıl bir tık daha ileriye taşıyarak inşallah Neşet Ertaş’ın ismini de, abdallık geleneğini de, Türk halk müziğini de en iyi şekilde geleceğe aktarmak; amacımız ve gayemiz bu.

Muratpaşa Belediyesi, Yaşar Kemal’in “Bozkırın tezenesi” şeklinde anlattığı, hak ozanı Türk halk müziği sanatçısı, abdallık geleneğinin son temsilcilerinden Neşet Ertaş’ı vefatının 6’ncı yıl dönümünde bir dizi etkinlikle anacak.

Safranbolu Meslek Yüksek Okulu Öğretim görevlileri tarafından hazırlanan “TURAB” adlı belgesel film Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nde yarışacak 3 Türk Belgesel Film arasına girdi Karabük Üniversitesi Safranbolu Meslek Yüksekokulu, Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünden Öğretim Görevlisi Musa Ak’ın ve Öğretim Görevlisi Hasan Basri Özdemir’in yönetmenliğini yaptığı, Öğretim Görevlisi Bedirhan Karakurluk’un kurgusunu üstlendiği, Kırşehir’in Kaman ilçesinde yaşayan abdalların hayatlarını ve abdallık kültürünün son temsilcilerini konu alan "TURAB" adlı belgesel film, Bozcaada International Festival of Ecological Documentary (Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali)’inde finalde yarışacak olan 3 Türk belgeselden birisi olmaya hak kazandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu'nun müzik dinletisi yaptığı etkinlikte, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan da güftesi Abdülhak Hamid Tarhan'a, bestesi Hafız Burhan'a ait "Makber"i seslendirdi.

Ayrıca Avustralya’nın tanıdığı yani MÜDEK veya ABET akreditasyonu olan mühendislik fakültelerinden mezun olan Türk öğrencilere kotasız oturma ve çalışma izni vermekte, diğer bölümlerden mezun öğrencilere ise her yıl 100 kişilik kota ile benzer haklardan istifade edebilmekte” şeklinde konuştu.

Uluslararası Hazreti Mevlana’yı Anma Törenlerinin 81’ncisinde, sahne ve salonlarda gerçekleştirilecek olan programların 23 ana başlıktan oluşacağını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ise, “Vuslat Yıldönümü faaliyetleri kapsamında açılış programının ardından, 15 sema, 15 mesnevi dersleri, 40 türbe önü buluşmaları, 14 sergi, 3 panel, 15 konferans, 1 ödül töreni, 1 sunum, 1 imza günü, 1 Nevbe merasimi, 17 Türk Tasavvuf müziği konseri, 15 Mesnevi sohbetleri, 47 atölye çalışmaları, 1 sempozyum, 22 Meşk, 23 söyleşi, 1 opera, 21 stantlar (Sanat Ocağı Mevlevihane), 3 bin 512 tiyatroyla birlikte toplam 3 bin 766 program gerçekleştirilecektir” diye konuştu.

Osmanlı Devleti'nin dördüncü hükümdarı Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1399 yıllarında yaptırılan abidevi eser, erken dönem Osmanlı sanatının en önemli örneği, Türk ve İslam dünyasının da önemli camileri arasında yer alıyor.

Türk-Japon ilişkilerini ilk başlatan seyyah ve alim Abdürreşit İbrahim’in Japonya’da geçirdiği yılları anlatan “Japonya’da Bir Osmanlı Seyyah” isimli belgeselin çekimleri tamamlandı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, konserin ardından yaptığı konuşmada Miryokefalon Zaferi’nin Türk-İslam tarihinde çok önemli bir yeri olduğunun altını çizdi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, hakim ve savcı adaylarına, Türk bağımsız yargısının mensubu olarak, cübbeyi giyen nitelikli hakim, savcı olarak baktıklarını, siyasi aidiyetine göre bakmadıklarını söyledi.