Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
türkü
  • isim, edebiyat Hece ölçüsüyle yazılmış ve halk ezgileriyle bestelenmiş manzume
    "Kulak ver ki havasında bahçemizin / Gök maviliğinden, dal yeşilliğinden / Bir türkü söylenmede kendiliğinden" - C. S. Tarancı
Kişi Adları Sözlüğü
Türkü

Cinsiyet: Kız Hece ölçüsüyle yazılmış ve halk ezgileriyle bestelenmiş koşuk.

Tarama Sözlüğü
Yazın Terimleri Sözlüğü
türkü
  1. Halkın ezgi ile söylediği her türlü deyiş.

  2. Saz ozanlarının koşma biçiminde söyledikleri, dördüncü dizeleri her dörtlükte olduğu gibi yinelenen kavuştaklı koşuk.

Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü
türkü

Hece vezniyle yazılmış ve halk ezgisiyle bestelenmiş şiir.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
Edebiyat ve Söz Sanatı Terimleri Sözlüğü
türkü

Hece tartısiyle yazılmış küçük şarkı (HALK TÜRKÜSÜ, Chant populaire; TÜRKÜ CÖNGÜ, Chansonnier; TÜRKÜ YAZARI, Chansonnier).

Vikipedi
Türkü

Türkü, Türkiye'nin sözlü geleneğinde, bir ezgi ile söylenen halk şiirlerinin her çeşidine verilen ad. Türkü sözcüğü, Türk adının sonuna, ilgi eki olan "î" ekinin getirilmesiyle ortaya çıkmıştır. "Türkî", Türk'le ilgili, Türk'e özgü anlamında kullanılır.

Türkü, kendine özgü ve belirli bir ezgi ile söylenen, hece ölçüsüyle yazılan ve zamanla anonimleşen bir nazım biçimidir. Türküler ana dörtlüklerle, onu izleyen nakaratlardan oluşur. Türkülerdeki dörtlüklere (üçlük veya ikilik de olabilir) " bent" adı verilir. Nakaratlar ise halk dilinde "bağlama" ve "kavuştak" olarak adlandırılır. Kavuştaklar her ezgiden sonra tekrar edilen ikilik (ya da daha çok) dizelerdir.

Türkünün belirli bir şekli yoktur. Bir koşma, bir semai, bir destan ya da herhangi bir halk şiiri türkü ezgisiyle söylendiğinde türkü olur. Bu yüzden türkü tipinin en belirgin özelliği melodisidir. Türküler hece ölçüsünün her kalıbıyla söylenir. Yani hece sayısı itibarıyla bir sınırlama olmaz.

Türkülerin büyük çoğunluğu anonimdir ya da ağızdan ağza söylenirken söyleyeni kaybolmuştur. Türküler bu şekilde halkın malı olurlar ve halkın her kesimine hitap eden sanatçılar tarafından albümlerde, konserlerde ve canlı performanslarda kullanılan yaygın bir müzik türüdür. Türküler çoğu kez, bir doğa olayı ya da bir kahramanlık karşısında doğar ve yayılırlar. Türküler, doğdukları bölgenin özelliklerini koruyamazlar. Taşındıkları bölgelerde kişilerin, yer adlarının, hatta konuların bile değiştiği görüldüğü için, nerede doğduklarını saptamak güçleşir.


Türklerde işlenen konulara göre de sınıflama yapan yazarlar vardır. Konularına göre türküler:

  • Ninniler
  • Çocuk türküleri
  • Doğa türküleri
  • Aşk türküleri
  • Kahramanlık ve askerlik türküleri
  • Tören türküleri
  • İş türküleri
  • Karşılıklı türküleri
  • Ölüm türküleri ( Ağıt)
  • Oyun türküleri
  • Tabiat ve hayvan türküleri
  • Zeybek ve derebeyi türküleri
  • Cinayetler ve acıklı olaylarla alakalı türküleri
  • Güldürücü türküleri

"türkü" kelimesinin kullanım örnekleri.

Kurtulmuş, hep birlikte barış içinde türkü söyleyeceklerini, halay çekeceklerini, ezan okuyacaklarını, Kur'an dinleyeceklerini, birlikte barış içinde özgür bir ahali olarak, tüm kesimleriyle yaradılışta eş, dinde kardeş olarak yollarına devam edeceklerini belirtti.

Kisir Muhtarı Baki Suna’nın ‘Muhtarlarımız’ adlı şiir okuduğu kutlama töreninde Akçakaya Mahalle Muhtarı türkü söyledi.

Ardından Alaslama (Geleneksel Dua Töreni) yapıldı ve devamında Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin, Nevruz konulu türkü seslendirdi.

Manisa’nın Turgutlu ilçesini ziyaret eden Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Şehit Tolga Artuğ Gençlik Merkezi bünyesinde bulunan müzik atölyesinde öğrencilerle birlikte türkü söyledi.

Vatandaşların cep telefonları ile kayıt ettikleri bağlamacı eskici arabası üzerinde türkü söyledi.

Davuldan zurnadan bir şey çalmazsan, Bir mecliste oynamazsan, gülmezsen, Eğer, sen de hiç bir türkü bilmezsen, Kak git, behey arpa yolan demişler.

Su, buğday, tuz, kuzu yağı ve 15 kuzunun etini keşkek yapımı için 2 saat boyunca büyük tahta kaşıklarla 35 ayrı kazanda sabırla karıştıran kadınlar, bu sırada def çalarak türkü söyledi, oyunlar oynadı.

Yurt içinden 22, Türk dünyasından 5 olmak üzere geceye katılan 27 halk ozanı atışma, koçaklama, doğmaca şiir, doğmaca türkü, sözlü ve sazlı güzelleme ve taşlama dallarından örnekler sundu.

Yurt içinden 20, Türk dünyasından 4 olmak üzere geceye katılan 24 halk ozanı atışma, koçaklama, doğmaca şiir, doğmaca türkü, sözlü ve sazlı güzelleme ve taşlama dallarından örnekler sundu.

Halk ozanları atışma, doğmaca türkü, sözlü ve sazlı güzelleme ve taşlama dallarından örnekler sunduğu gecede, keyifli anlar yaşattı.

Yurt içinden 22, Türk dünyasından 5 olmak üzere geceye katılan halk ozanları atışma, koçaklama, doğmaca şiir, doğmaca türkü, sözlü ve sazlı güzelleme ve taşlama dallarından örnekler sundu.

Gecede halk ozanları atışma, koçaklama, doğmaca şiir, doğmaca türkü, sözlü ve sazlı güzelleme ve taşlama dallarından örnekler sundu.

Radyolar sadece şarkı ve türkü çalınan, insanları eğlendirme aracı değildir.

Ferfene ortamına gelen insanlar, toplum içerisinde oturup kalkmayı, saygıyı, hürmeti, türkü söylemeyi ve oyun oynamayı öğrenirler.

Türkü yelpazesi Önde gelen sanatçılarımızan flütçü Bülent Evcil ve piyanist Gökhan Aybulus, 14 Nisan günü sahne alacak.