Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
tarhana
  • isim İçine domates, biber, soğan, kokulu otlar, süt veya yoğurt katılan, bulgur, mayalanmış ve kurutularak ufalanmış hamur vb.nden yapılan çorba malzemesi
  • Tarhana çorbası
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
tarhana

Pekmezden yapılan bir çeşit çerez.

"tarhana" kelimesinin kullanım örnekleri.

Mehmed Ali Saraoğlu, her yıl düzenledikleri Geleneksel Gediz Tarhana Festivaliyle ilçenin adını ve kültürünü olduğu gibi tanıtmaya devam ettiklerini belirterek,”Bize bu güzel ananevi gıdayı ulaştıran büyüklerimize teşekkür ediyorum.

Baklalı enginar dolma, şevketi bostan, labada dolması, ot haşlama, fıstıklı arapsaçı, sinkonta, sıra köftesi, balıklama, balık çorbası, oğlak, sakızlı tarhana, mandalina soslu lorlu kek, sakızlı lohusa kurabiye gibi yemek ve tatlıların bulunduğu özel menünün set fiyatı alkolsüz 100 TL, sınırsız yerli içkili ise 160 TL olacak.

Yapılan Fokus çalışması sonunda, tarhana, topalak, erişte, ebem köfte, demir tatlısı, saraylı tatlısı, sini hamursuzu, üçgen börek, döndürme, karahallı ciğeri, cepleme, gümnü, sura kapama, cızbız köfte, kayrak kebabı gibi yerel yiyeceklerin tüketicilere başlıca Uşak lezzetleri olarak sunulmasına, bu ürünler standartlaştırılarak, satılan ürünlerde lezzet benzerliğinin yakalanmasının sağlanmasına karar verildi.

Şiraya katılan farklı maya ve işlemlerle ise tarhana, dilme ve muska olarak bilinen yöresel gıdalar üretiliyor.

Yemek ve tatlı kategorisi olmak üzere iki kategoride yapılan yarışmada yemek kategorisinde kadınlar, kömbe, kiraz yaprağı sarması, içli köfte, analı kızlı, tevek sarması, ıspanaklı ekşili köfte, tarhana, toygalı köfte, aş altı, etli kayısı güveci gibi yöresel yemeklerle yarışmaya katıldı.

El işleme bakır tabaklarda, çiçeklerle sunulan zeytinyağlı dolma, ekşili köfte, keşkek, tarhana, zeytinyağlı tavuk dolması, zeytinyağlı ot kavurmaları ve çeşitli yöresel tatlılarla donatılan masalara gelerek tadım yapan şefler, yarışmanın en iyi ekibini seçti.

Yemek ve tatlı kategorisi olmak üzere iki kategoride yapılan yarışmada yemek kategorisinde kadınlar, kömbe, kiraz yaprağı sarması, hınger, içli köfte, analıkızlı, tevek sarması, ıspanaklı ekşili köfte, tarhana, toygalı köfte, aş altı, etli kayısı güveci yemekleri ile katılım sağlarken, tatlı kategorisinde ise mişmiş hayali, kayısılı baklava, kayısı tatlısı, kayısı kavurma, kayısılı ekmek tatlısı, kayısılı kremalı kek, kayısılı mangolina, kayısı güzeli, kayısılı şair buklesi tatlıları ile yarıştılar.

Karacakılavuz Mahallesinde kadınların imece usulü yaptıkları tarhana, peynir, pekmez, ekşimek gibi doğal ürünleri Gündüz, semt pazarına getirip satıyor.

Mayalama yani fermantasyon sonucu elde edilen tarhana her yaş grubu tarafından rahatlıkla tüketilebilecek bir besin olduğu gibi bol miktarda A, B ve özellikle C vitamini, bol fosfor, iyot, silis, kükürt gibi vücuda çok faydalı maddeler içerir.

Kısa bir sürede çok ciddi talep olunca ilikli kemik suyundan yeni ürünler çıkarmayı hedefledik ve bizim geleneksel tatlarımız olan kelle paça, işkembe ve tarhana gibi organik ürünlerle raflara çıkmaya başladık.

Çocukların severek içtikleri tarhana çorbasını ilikli kemik suyuyla birleştirerek ürettiklerini anlatan Cengiz, 4 ürünün de ısıtılarak servise hazır hale geldiğini, bu yönüyle tüketiciler tarafından çok beğenildiğini kaydetti.

Özellikle sabahları aç karınlı içilen tarhana gün boyunca vücudu zinde ve dirençli tutar.

Buğdayın tarlada hasat edilmesinden una, ekmeğe dönüştürülmesine, şerbet hazırlamadan yayık dövmeye, kavurga ve tarhana yapımından yorgan dikimine, geleneksel el sanatlarından çocuk oyunlarına kadar köy geleneklerini yansıtan şenlikte yerli ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından yurt dışından gelen misafir öğrenciler de yer aldı.

Kabaktan elde edilen, içli köfte, kabaklı pasta, kabaklı tart, külahta kaşarlı börek, kabaklı burma tatlısı, kabaklı ev baklavası, kabaklı kremalı pasta, kabak libja, kabaklı börek, kabaklı tarhana çorbası ve kabaklı çikolata ürünleri katılımcıların büyük beğenisini kazandı.

Bu arada, çok amaçlı spor sahalarımızın son dönemde mahallelerimizde yaşayan kadınlarımız tarafından da evlerinde yapılan tarhana ve eriştelerin kurutulma mekanı olarak istifade edildiğine tanıklık etmeye başladık.