Kelime tanımını bul

Kişi Adları Sözlüğü
Tarkan

Cinsiyet: Erkek

  1. İslâmlıktan önce verilmiş vekil, vezir, bey gibi san.

  2. Ayrıcalıklı, saygın kişi.

Vikipedi
Tarkan

Tarkan Tevetoğlu (d. 17 Ekim 1972), Türk şarkıcı ve şarkı yazarı. 1990'ların başından itibaren Türk pop müziğinde yakaladığı devamlı liste ve satış başarılarıyla hem Türkiye'de hem de Avrupa'da tanındı.

Tarkan, Batı Almanya'nın Renanya-Palatina eyaletindeki Alzey kasabasında doğup büyüdü. 1986'da ailesiyle beraber Türkiye'ye geldi ve müziğe çocukluk yıllarında başlayan ilgisi sonucunda, lise hayatına başladığı Karamürsel'de ilk müzik eğitimini almaya başladı. İlerleyen yıllarda İstanbul Plak şirketinin sahibi Mehmet Söğütoğlu ile tanışarak şirket ile bir albüm anlaşması imzaladı.

Tarkan, 1992'nin son aylarında ilk stüdyo albümü Yine Sensiz piyasaya sürdü ve albümdeki "Kıl Oldum" şarkısıyla çıkış yaptı. 1994'te yayımladığı ikinci stüdyo albümü Aacayipsin ve 1998'de yayımladığı üçüncü stüdyo albümü Ölürüm Sana ile ticari başarı yakaladı. Ölürüm Sana albümünden çıkan " Şımarık" single'ı, birçok ülkenin ulusal listesine giriş yaptı. 1998'de Universal Music Group ile anlaşma imzaladı. 1999'da piyasaya sürdüğü toplama albümü Tarkan, çeşitli ülkelerden platin ve altın sertifikalar kazandı. 2001'de yayımladığı dördüncü stüdyo albümü Karma " Kuzu Kuzu, " Hüp" ve " Verme" şarkılarını kliplendirdi. İki yıl sonra çıkan Dudu albümüyle yeniden ticari başarı yakaladı, 2006'da Come Closer adlı ilk İngilizce albümüyle bazı Avrupa listelerine giriş yaptı. " Bounce" ve " Start the Fire", albümden çıkan single'lar oldu. Tarkan, bir yıl sonra, altıncı stüdyo albümü Metamorfoz yayımladı. Albümdeki şarkıların sözleri, Türk Dil Kurumu tarafından takdir edildi. 2010 yılında yedinci stüdyo albümü Adımı Kalbine Yaz dinleyiciyle buluştu ve Türkiye'de yılın en çok satan albümü oldu. 2016'da Tarkan, Türk Sanat Müziği albümü Ahde Vefa piyasaya sürdü.

Müzikal projelerinin yanı sıra çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde de yer alan Tarkan, Türk basını tarafından "Megastar", dünya basını tarafından "Popun Prensi" ve "Boğazın Prensi" olarak anılmaktadır.Tarkan'ın çeşitli unvanlarla anıldığı bazı kaynaklar:

  • Bugüne kadar 15 milyonun üzerinde albüm satmıştır ve ödülleri arasında, on dört Kral Müzik Ödülü, altı Altın Kelebek Ödülü ile bir Dünya Müzik Ödülü bulunmaktadır.
Tarkan (çizgi roman)

Tarkan, Sezgin Burak tarafından yaratılan kurgusal Hun savaşçısı ve aynı isimli çizgi roman serisi. Daha önceki çizgi romanlardan gerek anlatım gerekse çizgi açısından çok farklı olarak tasarlanmış, 14 Nisan 1967'de Hürriyet'te günlük bantlar halinde yayımlanmaya başlamıştır. Tarkan karakteri "atıl kurt!" sözüyle bilinir.

Tarkan, diğer çizgi romanlar gibi seri üretilmemiş, geniş aralıklarla çizilmiştir. Bu yüzden üstünde uğraşılarak, titiz bir şekilde hazırlanma şansı bulunmuştur. Avrupa tarzı çizgi romanlar gibi, neredeyse yılda bir öykü çıkıyordu. En beğenilen serüvenleri, ailesini katleden Alan Kralı Kostok'tan intikam mücadelesinin anlatıldığı ' ve ''dur. Tarkan'ın asıl karakterini bu serüvenler anlatır. Gülmez yüzü, hedefinden şaşmayan ve vazgeçmeyen kişiliği bu öykülerde öne çıkar.

Tarkan, 1970'ten başlayarak dergi olarak yayınlanmaya başlanmıştır. İlk sayısı Günaydın gazetesi ile birlikte bedava verilmiştir.

1969 yılında ilk Tarkan filmi Mars'ın Kılıcı macerasının senaryosu ile izleyicilerin karşısına çıkmıştır. Daha sonra Gümüş Eyer, ', Altın Madalyon ve ' maceraları sinemaya aktarılmıştır.

21 Temmuz 1967'de Mars'ın Kılıcı ile başlayan Tarkan'ın, 1978'de Sezgin Burak'ın ani vefatı nedeniyle yarım kalan Milano'ya Giden Yol adlı serüveni de dahil olmak üzere yirmi bir bölümden oluşan on dört serüveni vardır.

Tarkan'ın yaratıcısı Sezgin Burak'ın ailesi tarafından bu kahraman ve sanatçının diğer eserlerini yaşatmak üzere bir dernek kurulmuştur. TASEYAD isimli derneğin merkezi sanatçının bu eserlerini yazıp çizdiği evidir. Ayrıca bu dernekçe Tarkan serüvenleri 2011 yılında yeniden yayımlanmaya başlamıştır.Old Turkish comic heroes make return to bookshelves

Tarkan (film)

Tarkan ya da Tarkan: Mars'ın Kılıcı, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Mars'ın Kılıcı isimli çizgi romandan uyarlanan 1969 yapımı fantastik Türk filmi. Tunç Başaran tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın Mars'ın Kılıcı adındaki çizgi romanına sadık kalınarak çekilmiştir. Tarkan serisinin ilk filmi olan bu filmde devam filmlerinde de olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

Tarkan (albüm)

Tarkan, Tarkan'ın 1998 yılında çıkardığı ve hit şarkılarından oluşan, uluslararası tanıtımını daha da arttırmak için çıkarılan toplama albümdür, ilk başta Avrupa'da yayımlandı. Albüm Avrupa, Asya, Japonya, Avustralya, Kuzey Amerika, Güney Amerika'ya sürüldü. Albüm yaklaşık 3.300.000 adet satmış bulunmaktadır. Albüm birçok ülkeden yüksek satışlarından dolayı ödül aldı. Tarkan 1999'da Avrupa/Monako'da WMA( World Music Awards) ödülü olarak "Dünyanın en çok satan Türk sanatçısı (World's best-selling Turkish recording artist)" ödülünü aldı.Best Selling turkish recording Artisthttp://www.youtube.com/watch?v=ARCxyt9GS5o Bu albüm ile dünyada hayran kitlesini daha da çok arttırdı.http://www.youtube.com/watch?v=9fuDE_6cBjM

Tarkan (savaşçı)

Tarkan, Türklerde ve Moğollarda demirci, demir ustası ve aynı zamanda devlet görevlisi veya savaşçı/asker demektir. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde generallere verilen ad. Tarhan, Targan, Dargan, Darkan olarak da söylenir. Tarkanların, toplumda saygın bir konumu vardır. Hatta zaman zaman Türk ve Moğol devletlerinde tarkanlar vergi dışı tutulmuşlardır.Türkçe İnsan Adları, Orhan Güdül Kutalmış ("Tarhan", "Tarkan") O kadar ki, tarkanlık yüksek bir unvandır.Bahaeddin Ögel, Türk Mitolojisi (Cilt-1, Sayfa 70) Sezgin Burak tarafından oluşturulmuş Tarkan adlı bir Hun savaşçısının çizgi öyküleri 1967 yılında yayınlanmaya başlamış ve özgün bir karakter haline gelmiş, daha sonra da filmleri çevrilmiştir. Bu öyküler pek çok kültürel unsuru bünyesinde barındırmıştır. Örneğin kahramanın yanında dolaşan bir kurdu vardır ve onun ayrılmaz bir arkadaşıdır.Bir kurt tarafından büyütülür. Ailesini katleden Alan Kralı Kostok'tan intikam alır. Atilla Han’ın fedaisi ve ona hizmet bir savaşçı olarak görünür. Gülmeyen yüzü, hedefinden şaşmayan kişiliği, cesurluğu, iyi silah kullanması öykülerde hep öne çıkar. Avrupa mitolojisindeki motiflerden zaman zaman yararlanılır. Örneğin dünya egemenliğini simgeleyen Marsın Kılıcını arar. Vikingler ile savaşır. Çinliler Tarkan’ın peşinden Avrupanın içlerine kadar gelir onu takip ederler. Roma askerleri dövüşür. Kendisinin Hun Türkü olduğunu ara sıra vurgular. 1969 yılında ilk Tarkan filmi Mars'ın Kılıcı, daha sonra Gümüş Eyer, Viking Kanı, Altın Madalyon ve Güçlü Kahraman maceraları sinemaya aktarılmıştır.

Türklerde tarkanların adını taşıyan Darhan adlı bir savaşçı/demirci tanrısı bile vardır.Türk Söylence Sözlüğü, Deniz Karakurt, Türkiye, 2011, (OTRS: CC BY-SA 3.0) Manas Han, demircisine Darkan unvanıyla seslenir. Manasın kendisi de zaman zaman Darkana benzetilir.

Tarkan (film serisi)

Tarkan, Sezgin Burak'ın çizdiği Tarkan çizgi romanındaki kurgusal Tarkan karakterinin uyarlandığı beş filmden oluşan kült film serisi. Filmlerin finansmanını ve dağıtımını Arzu Film ve Tuna Film şirketleri üstlenmiştir. İlk Tarkan filminin hazırlıkları 1969 yılında başlamış ve aynı yıl vizyon görmüştür. Son film ise 1 Kasım 1973 tarihinde gösterime girmiştir.


Tüm filmlerde Tarkan'ı Kartal Tibet canlandırmıştır. Ayrıca Bilal İnci, Eva Bender, Reha Yurdakul ve Halit Akçatepe serinin birden çok filminde başrol almıştır.

"tarkan" kelimesinin kullanım örnekleri.

Yasemin Abayhan ve çalışma hayatı uzmanı Tarkan Zengin öncülüğünde bir grup sivil toplum kuruluşu üyesinin, "PKK Terör Örgütü’nün Sivillerin Çalışma, Siyaset Yapma ve Hayat Hakkına Müdahalesine Dur Demek İçin!

Psikolojik olarak birçok karamsarlığa yol açan bahar yorgunluğu için Uzman Psikiyatr Tarkan Amuk da özellikle bu dönemde duyguların dışa vurulması gerektiğini ifade etti.

Tarkan Amuk da şunları söyledi: “Bahar yorgunluğu ilkbaharda gözlemlediğimiz havadaki elektriksel akımın artmasıyla beraber insandaki fizyolojik ve psikolojik değişikliklerin oluşmasıyla olan bir durum.

Türkiye’den Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Tarkan, Sertab Erener, Şebnem Ferah ve Demet Akalın gibi çok sayıda isimle aranje ve remix çalışmaları yaptınız.

Tarkan, Murat Boz, Mabel Matiz gibi isimleri giydiren tasarımcı Hatice Gökçe’den, TEDxReset Küratörü Ali Üstündağ’a, yazar Aret Vartanyan’dan, şef Yağız Özgül’e, AKUT kurucusu Nasuh Mahruki’den PWN Başkanı Aylin Olsun’a kadar birçok ünlü isme ev sahipliği yapan “Erkekler Konuşuyor”, İzmir’den sonra 19 Kasım Dünya Erkekler Günü’nde İstanbul’da yılın değerlendirme raporunu paylaşacak.

Uğur Işık ve tecrübeli ekibi tarafından düzenlenen etkinliğe katılanlar arasında Tarkan Süalp, Ali Karacan, Aydın Harezi, Burak Ünal, Cengiz Artam, Nur Taskent, Ecvet Sayer, Murat Ersönmez, Can Işık ve Aydonat Atasever gibi ünlü simalar da vardı.

Tarkan Gürbüz önderliğinde 8 akademik öğretim görevlisi ve fütürizm odaklı bir çok diğer kişi konuşmacı olarak yer alacak.

Yaklaşık 1,5 saat süren oyunda, Adnan Ahmet Biricik, Alayça Öztürk Gidişoğlu, Altan Erkekli, Ayumi Takano, Bedia Öztep, Berkay Tulumbacı, Bülent Şakrak, Celal Kadri Kınoğlu, Didem Atlıhan, Elif Erdal, Emir Tayla, Enis Arıkan, Figen Sümeli, Galip Erdal, Gökhan Yıkılkan, Gülenay Kalkan, Hazal Erdal, İlkgül Kaya, Kerem Kobanbay, Lalizer Kemaloğlu, Levent Ünsal, Yeşim Kızılçeç, Nur Subaşı, Savaş Özdemir, Sercan Gidişoğlu, Şebnem Gürsoy, Tarkan Koç, Umut Tabak, Yeşim Gül, Yetkin Dikinciler, Yıldırım Gücük ve Zeynep Anacan da sesleriyle yer alıyor.

Yaklaşık 1,5 saat süren oyunda, Adnan Ahmet Biricik, Alayça Öztürk Gidişoğlu, Altan Erkekli, Ayumi Takano, Bedia Öztep, Berkay Tulumbacı, Bülent Şakrak, Celal Kadri Kınoğlu, Didem Atlıhan, Elif Erdal, Emir Tayla, Enis Arıkan, Figen Sümeli, Galip Erdal, Gökhan Yıkılkan, Gülenay Kalkan, Hazal Erdal, İlkgül Kaya, Kerem Kobanbay, Lalizer Kemaloğlu, Levent Ünsal, Yeşim Kızılçeç, Nur Subaşı, Savaş Özdemir, Sercan Gidişoğlu, Şebnem Gürsoy, Tarkan Koç, Umut Tabak, Yeşim Gül, Yetkin Dikinciler, Yıldırım Gücük ve Zeynep Anacan ise sesleriyle yer alıyor.

Turnuvada dereceye giren takımların kupaları TFF Kars il Temsilcisi Metin Rıza Akıl ve Kafkas Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Havadar tarafından verildi.

Bilecik Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Tarkan Ünal, Takım Koçu Burak Haçat ve Diriliş Takımı öğrencilerini tebrik ederek başarılarının devamını dilerim.

Çiftçi, beraberindeki AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, İlçe Kaymakamı Tarkan Keskin ile birlikte Kumrular köyü Kocagöl mevkisindeki tesisi gezdi.

Başkanlığını Mahperi Uçar'ın üstlendiği festivalin jürisinde bulunan Tarkan Karlıdağ, Cengiz Bozkurt, Mehlika Çelik, Şafak Bakkalbaşıoğlu, Elif Dağdeviren ve Veli Çelik gibi isimlere AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay tarafından plaket takdim edildi.

Başkanlığını Mahperi Uçar'ın üstlendiği festivalin jürisinde Tarkan Karlıdağ, Cengiz Bozkurt, Mehlika Çelik, Şafak Bakkalbaşıoğlu, Elif Dağdeviren ve Veli Çelik gibi isimler yer alıyor.

Selim Yurdakul ve Tarkan Akıllı, Taş medreseli Ülkücüler, Ülkü Ocakları Isparta İl Başkanı Akif Çapraz, Ülkü Ocakları Afyon İl Başkanı İbrahim Yiyit, Çanakkale Ülkü Ocakları Başkanı Selçuk Birer, Ülkü Ocakları Antalya İlçe Başkanları, MHP Antalya İlçe Başkanları, Ülkücü sanatçılar Osman Öztunç ve Ali Kınık, kadın kolları, eski il ve ilçe başkanları, eski il ve ilçe ocak başkanları ve çok sayıda davetli düğünde çifti yalnız bırakmadılar.