Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Yorumlama
"Hiçbirini tefsire ve hiçbirinden mana çıkarmaya kimsenin dili varmaz olmuştu." - Y. K. Karaosmanoğlu
- Yorum
-
din b. (***) Kur'an'ın surelerini açıklayarak
görüşler ileri sürme ve bunları yazma, yorumlama
-
din b. (***) Kur'an'ın surelerini açıklayarak
görüşler ileri sürme ve bunları yazma, yorumlama bilimi
-
din b. (***) Kur'an'ın surelerini açıklayan
eser
Vikipedi
Tefsir ( Arapça: علم التفسير; İlm ut Tefsir), İslam dini terimidir. 'el-Fesr' masdarından tef'il babında yorumlamak, açıklamak manalarına gelen bir kelimedir. Eşdeğer bir kelime te'vil (yorum) dir. Kur'an ayetlerinin açıklanmasına dâir dalıdır. Tefsir ilmi ile uğraşan kişiye müfessir denir. Al-i İmran Suresi 7. ayetinde yer aldığı üzere Kur'an hem anlamı açık (anlaşılır, muhkem), hem de yoruma açık ( müteşabih) ayetleri bünyesinde barındırır. İslam tarihinde Kur'an ayetlerini anlamak veya anlamlandırmak üzere çok sayıda çalışma yapılmıştır.
Tefsirciler tarafından ilk müfessir kabul edilen Muhammed, Kur'anı yine Kur'an ile tefsir etmiştir. Sahabe ve tabiin denilen birinci ve ikinci nesil Müslümanlardan rivayetle Muhammed'in Kur'an ayetleri ile ilgili bazı açıklamaları hadis külliyatları içerisinde kaydedilmiştir.
"tefsir" kelimesinin kullanım örnekleri.
Burada eğitim gören yavrularımız hafızlık eğitimimin yanında fıkıh, tefsir, akait ve kelam gibi dersler alıp çok donanımlı birer birey olarak yetişecekler.
Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Çelik koordinatörlüğünde iki kur halinde düzenlenen programda, öğrencilere nahiv, modern Arapça, akaid, muhadese, fıkıh, fıkıh usulü, hadis usulü, belagat ve tefsir konularında 168 saat eğitim verildi.
Mustafa Efendi'nin yeğeni olan Mehmet Emin Parlaktürk, Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi konferans salonunda yaptığı konuşmada, çok yoğun çalışan Bozkırlı Mustafa Efendi'nin, Kapı Camisi'nde pazartesi günleri fıkıh, Aziziye Camisi'nde çarşamba günleri tefsir ve pazar günleri ise Tahtatepen Camisi'nde hadis dersleri verdiğini söyledi.
Tillo Belediye Başkanı İdham Aydın da Sultan Memduh'un genç yaşta dedesi İsmail Fakirullah Hazretlerinin halifesi olan Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin yanında sarf, nahiv, tefsir, hadis ve fıkıh gibi pek çok dini ilimleri okuduğunu anlattı.
Karaman'da yaşayan yazar, muhaddis ve milli güreşçi Muzaffer Can, yaklaşık 15 bin kitabın yer aldığı kütüphanesindeki eserleri tasnif ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın lise yıllarına ait bir tefsir kitabını buldu.
Tefsir, siyer, fıkıh, sarf ve nahiv dallarında yaklaşık 7 sene eğitim alan talebeler düzenlenen törenle icazetleri verildi.
Bu çerçevede her gün öğle namazından önce fıkıh, akaid, tefsir, hadis ve ahlak konularında düzenli olarak camilerde takrir usulü ile sahih kaynaklardan istifade edilerek derslerin verilmesi önem arz etmektedir.