Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, tarih Tarikattan olanların barındıkları, ibadet
ve tören yaptıkları yer, dergâh
"Hemen her ev yarı saray ve yarı tekke gibi bir şeydi." - A. Ş. Hisar
- İşsiz güçsüz kimselerin buluşup sığındıkları yer
- Esrar içilen üstü kapalı yer
- Hapishane
"Bakıyorum, tekke sana yaramış, dedi. Ne zaman çıktın?" - T. Yücel
Yazın Terimleri Sözlüğü
Eskiden, tarikat erlerinin toplanıp tören yaptıkları yer. (Burada, aynı zamanda, saz ve koşuk öğrenimi de yapılırdı.) bk. tekke yazını.
Tarih Terimleri Sözlüğü
Tarikattan olanların barındıkları, ibadet ve törenler yaptıkları bina.
Vikipedi
Tekke ( Arapça: تكيه, tekye) Tarikattan olanların barındıkları, ibadet ve tören yaptıkları yer, dergâh gibi yapılardır. Osmanlı İmparatorluğu'nda tekke anlamında dergâh, âsitane sözcükleri kullanılmıştır. Bazı tarikatlarda hankâh ve âsitane yalnızca merkez tekkeye denir.
Tekke yapılarının büyüklüğü tarikatlara göre değişir. Tek bir mekândan oluşan tekkelerin yanı sıra, geniş alana yayılmış birçok yapıyı barındıran külliye görünümlü tekkeler de vardır. Tekkelerin tek bir mekândan oluşanları genellikle tarikata bağlı kişilerin haftanın belirli günlerinde bir araya geldikleri, tarikata özgü törenleri düzenledikleri yapılardır. Birden çok mekândan oluşanlarda ise tarikat etkinliği daha geniş ve süreklidir. Böyle tekkelerde, genellikle şeyhin ailesiyle orturduğu ayrı bir yapı, dervişlerin sürekli ya da geçici olarak barındıkları yapılar, aşevi, çamaşırhane, hamam gibi yerler ve tarikata bağlı kişilerin toplanıp ayin, sohbet ya da zikir denilen törenlerini düzenledikleri ayrı bir mekân bulunur. Merkez tekkeler doğal olarak daha çok mekândan oluşur. Örneğin Bektaşi tarikatının merkezi olan, Nevşehir'e bağlı Hacıbektaş ilçesindeki Hacı Bektaş Veli Dergâhı üç avluya açılan bir yapılar topluluğu biçimindedir. Bu yapıların başlıcaları Hacı Bektaş Veli Türbesi, Balım Sultan Türbesi, aşevi, kilerevi, mihmanevi, çamaşırhane, hamam, meydan, muhabbet divanı ve mescittir. Eskiden var olduğu bilinen erzakevi ile ekmekevi yıkılmıştır. Mevlevi tarikatının merkezi olan Konya'daki Mevlana Dergâhı da Mevlana Türbesi, semahane, mescit, mutfak, derviş hücreleri ile dede ve çelebi dairelerinden oluşur. Tekkeler içinde tarikat büyüklerinin gömüldüğü türbeler, tekke bahçesinde de daha çok dervişlerin gömüldüğü, hazire adı verilen küçük mezarlıklar bulunur.
Türkiye'de 1925'te çıkarılan bir yasayla tekkeler kapatılmış, tarikat etkinlikleri de yasaklanmıştır. Sonradan bazı tekke yapıları müze olarak ziyarete açılmıştır.
"tekke" kelimesinin kullanım örnekleri.
Alınan bilgiye göre, Mustafa Akkılıç (65) yönetimindeki 06 AET 34 plakalı otomobil, Bozüyük-Bursa karayolunun Aksu Tekke köyü yakınlarında şarampole devrildi.
Edinilen bilgiye göre, Bozüyük’ten Bursa istikametine gitmekte olan Mustafa Akkılıç (65) idaresindeki 06 AET 34 plakalı otomobil, Aksu Tekke Köyü yakınlarında sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yoldan çıkarak dere yatağına uçtu.
Başkan Altunay ve eski yıldız futbolcu Fatih Tekke malzeme yardımı yapılan kulüpleri tek tek gezerek hem sohbet etti hem de fotoğraf çektirdi.
Büyük Tekke Köyünde yaşayan Halil Yavuz, her yıl baharın gelmesine yakın bu dönemde belleme ve Mısır ektiğini söyeyerek, bu dönemde ekilen Mısır ve bahçe işleri verimi artırdığını söyledi.
Tekke Köyü Muhtarı Fehmi Durna ve köyde dedelik geleneği sürdüren Hüseyin Eriş'in bilgiler verdiği Uslu, Tekke köylüleri ile de sohbet edip, yatırım ve projeler konusunda açıklamalarda bulundu.
Tekke Mahallesi'nde yapılan seçimde Cevdet Akkaya 438, İsmail Hakkı Culcu 114, Hamza Yirik 98 oy, Kemal Paşa Mahallesi'nde Ertan Ayhan 793, Ömer Geneş 306, Egemen Mahallesi'nde ise Aydan Koyuncu 235 oy aldı.
Yakacık Tekke yokuşunda yer alan Seyyid Mustafa Halveti türbesinde 26 mezar bulunmaktadır.
İzmit Belediyesi tarafından Kertil Tekke meydanında hıdrellez etkinliği düzenlenecek.
Bunu Kertil Tekke bölgemizde sizlerin katılımıyla kutlamaya çalışıyoruz.
Doğanhisar Tekke, Ilgın Kapaklı, Selçuklu Akpınar, Yunak Saray, Bozkır Taşbaşı, Sarayönü Karabıyık, Taşkent Bolay, Çeltik Doğanyurt, Akşehir Saray mahallelerinde 100 metreküplük, Doğanhisar Koçaş mahallesinde 300 metreküplük, Akşehir Çakıllar, Taşkent Balcılar, Hüyük Karaali, Cihanbeyli Kuşça mahallelerinde 500 metreküplük, Seydişehir Merkez, Halkapınar Merkez, Selçuklu Tatköy mahallelerinde bin metreküplük, Cihanbeyli merkezde 2 bin metreküplük, Seydişehir merkez 5 bin metreküplük depo inşa edildi.
Yöre kadınlarının bir bölümü, entari, kuşak, önlük, delme, şerit, paçalı don, tekke ve yazmadan oluşan yöresel kıyafetleri günlük yaşamda da kullanmaya devam ediyor.