Kelime tanımını bul

Vikipedi
Teorema (film)

Teorema (Türkçe: Teorem) 1968 İtalya yapımı dramatik filmdir. Film, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de çoğunlukla özgün adıyla anılmaktadır.100 Yılın 100 Yönetmeni. Atilla Dorsay. Remzi Kitabevi, 1995. s.449http://www.sinematurk.com/film.php?action=goToFilmPage&filmid=19394


Pasolini'nin ilk kez ağırlıklı olarak profesyonel oyuncularla çalışmaya başladığı bir film olan "Teorema" aynı zamanda yönetmenin şoke edici ve kışkırtıcı sinemasının da başlangıç filmi olarak kabul edilebilir. Edebiyat kökenli şair yönetmenler kuşağının bir temsilcisi olan bu tartışmalı ve nevi şahsına münhasır sinemacının bu tarihe kadar olan filmleri biraz daha İtalyan Yeni Gerçekçiliği'ne yakın duruyordu. Bu filmden sonra ise klasik eserlerin erotik sinema uyarlamaları ile, Marksizm, ateizm, faşizm ve eşcinsellik üzerine kendi tartışmalı fikirlerini ifade ettiği kişisel filmleri ile gündeme geldi.

Film, ilk gösteriminin yapıldığı Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülüne aday gösterilmişti, aynı festivalde Laura Betti'ye "En İyi Kadın Oyuncu" dalında Volpi Kupası verildi.

Teorema (anlam ayrımı)
  • Teorem, Matematik ve mantıkta kanıtlanması amaçlanan sav, önerme.
  • Teorema (roman), Pier Paolo Pasolini'nin 1968'de yazmış olduğu roman. ISBN 9509009490 http://www.biblio.com/search.php?author=Pasolini&title=Teorema&keyisbn=&isbn=&stage=1
  • Teorema (film), Pier Paolo Pasolini'nin yönettiği 1968 tarihli sinema filmi. Senaryosunu yukarıdaki kendi romanından uyarlayıp yazmıştı.
Teorema (roman)

Teorema, İtalyan film yönetmeni, şair ve yazar Pier Paolo Pasolini'nin 1968 yılında yayımladığı romanının adıdır. "Teorema" (Türkçesi: Teorem), Pasolini'nin senaryosunu yazıp yönettiği aynı adlı filminin romanıdır, ama birçok sinema uyarlamasının aksine film romandan uyarlanmamıştır. Film ve roman hemen hemen aynı zamanlarda seyirciye/okuyucuya ulaşmıştır.

Pasolini, Teorema’yı ilk önce oyun olarak tasarlayıp yazmaya başlamış, bir süre sonra oyundan vazgeçerek roman-senaryo karışımı bir metinde karar kılmıştır. Pasolini, kendi kaleme aldığı bu senaryoyu yine kendisi sinemaya aktarmıştır. Çekimler bittikten sonra, filmin post-prodüksiyonu sürerken yönetmen senaryoyu tekrar elden geçirip genişleterek roman haline getirmiş ve 1968'de yayımlatmıştı. 'Garzanti' yayınevi kitabı yayımladıktan bir iki ay sonra da film gösterime girmiştir.

Roman Türkiye'de ilk kez 2004 yılında Can Yayınları'ndan Rekin Teksoy'un İtalyanca aslından yaptığı çevirisiyle ve özgün adı değiştirilmeden çıktı. (ISBN 975-510-371-6)

Pasolini, birçok eserinde yaptığı gibi, Teorema'da da burjuvaziyi mercek altına alıp eleştirir, burjuva ahlakı ve değerlerine alabildiğine saldırır. Bunu yaparken de Tanrı-insan ilişkisini, burjuvanın ahlak sorunlarını irdeler, bir burjuvanın hiçbir davranışını doğru olamayacağını, kendisine yöneltilen sorulara verebileceği doğru dürüst bir yanıtı bulunmadığına işaret eder. Pasolini, bu 'teoremini' varlıklı bir aile üzerinden anlatır.