Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
terminoloji
  • isim Terimler dizgesi
    "Tıp terminolojisi."
  • Terim bilimi
Vikipedi
Terminoloji

Terminoloji ya da Türkçe olarak Terimbilim, genel anlamda terimler ve onların kullanımıyla ilgili bir bilim dalıdır ki, bu terimler araştırmaya dayalı özellikli (spesifik) metinlerde geçen (basit) sözcükler veya birleşik sözcükler şeklindedir.

Terimbilim, Terminus (çoğul: Termini) öğretisidir. Artık konuşma dilimize yerleşmiş olan Termini’lerin kavramsallığında anlam yüklülüğüyle metinlerdeki hâllerinin incelendiği, çözümlenmesi ve araştırılması, doğru kullanım için kurallar getirilmesi ile uğraşır ve dilin fiktif didaktiğini belirler.

Bu anlamda bildiğimiz klasik sözlükler, Glossar (sözlük listesi), Thesaurus (anlam dizinleri) terimbilimin kullanım alanındadır. Dolayısıyla terimbilimin her zaman yoklanabilecek ve kendisine başvurulabilecek kontrollü bir sözcük dağarcığı vardır.

Kavramların listelenmesi veya sınıflandırılması terimbilimde genelde alfabetik biçimde ilgi alanı, temas ettiği uzmanlık dalı (örneğin biyoloji, kimya, matematik, fizik vs.) kullanım sıklığı gibi bir takım spesifik özellikler ve yönlendirmeler taşır.

"terminoloji" kelimesinin kullanım örnekleri.

İnönü Üniversitesi Devlet konservatuvarı Türk Halk Müziği Bölümü öğrencilerinden oluşan grubun sundukları müzik dinletisinin ardından bilimsel programına devam edilen kongrede Anatomi Eğitimi, Anatomi Tarihçesi, Antropometri, Embriyolojik Anatomi, Klinik Anatomi, Makroskobik Anatomi, Nöroanatomi, Program Geliştirme ve Kullanımı, Radyolojik Anatomi, Stereoloji, Varyasyon, Sportif Anatomi, Terminoloji konuları ele alınacak ve sözlü sunumların yanı sıra poster bildirileri de paylaşılacak.

Oysa Alevilik dini terminoloji açısından bakıldığında Kadirilik ve Nakşiliğin değil Hanefilik, Şafiilik, Malikilik ve Hanbeliliğin mukabili olan bir dini akımdır.

Bilim dünyasının özellikle de psikoloji, insan davranışlarına ilişkin kısmına dair terminoloji batı terminolojisi ve batı terminolojisi de, batı sosyolojisi de onun kurumlarına göre insanı tanımlıyor.