Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, fizik Isı enerjisi ile kinetik enerji arasındaki
ilgileri ve bu konuyla ilgili olayları inceleyen fizik
kolu
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
Kimyasal tepkimeler ve fiziksel olayların oluşum koşullarını, ara etkileşmelerini erke değişimlerine göre inceleyen bilim dalı.
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
Isı, sıcaklık, iş enerji dönüşümleri ve türleri arasındaki ilişkiler ve bu arada meydana gelen yan olayları inceleyen enerji bilimi.
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
(fizik)
Vikipedi
Termodinamik ısı, iş, sıcaklık ve enerji arasındaki ilişki ile ilgilenen bilim dalıdır. Basit bir ifadeyle termodinamik, enerjinin bir yerden başka bir yere ve bir biçimden başka bir biçime transferi ile ilgilenir. Bu süreçteki anahtar kavram, ısının, belirli bir mekanik işe denk gelen bir enerji biçimi olmasıdır.
Termodinamik kavramı Yunanca (ısı) ve (enerji) kelimelerinden türetilmiştir. Bazı Türkçe kaynaklarda ısıl devingi olarak da geçer. Enerji, ısı, iş, entropi ve ekserji gibi fiziksel kavramlarla ilgilenir. Termodinamik yasalarının istatistiksel mekanikten türetilebileceği gösterilmiştir.
Termodinamik her ne kadar sistemlerin madde ve/veya enerji alış-verişiyle ilgilense de, bu işlemlerin hızıyla ilgilenmez. Bundan dolayı aslında termodinamik denilirken, denge termodinamiği kastedilir. Bu yüzden termodinamiğin ana kavramlarından biri "quasi-statik" (yarı-durağan) adı verilen, idealize edilmiş "sonsuz yavaşlıkta" olaylardır. Zamana bağlı termodinamik olaylarla, denge halinde olmayan termodinamik ilgilenir.
Termodinamik yasaları çok genel bir geçerliliğe sahiptirler ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmezler. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji giriş-çıkışı bilinse dahi bu sisteme uygulanabilirler.
"termodinamik" kelimesinin kullanım örnekleri.
Yaklaşık 20 bin metrekarelik kapalı alana sahip Teknolab bünyesinde Malzeme, Mekanik, HidroMekanik, Termodinamik, Yer Mekaniği, İnsansız ve Akıllı Sistemler, Uzay Teknolojileri ve Konumsal Analiz, Haberleşme, Elektronik Devreler, Mikroişlemciler, Elektrik makinaları, 5G, Sinirbilim ve Biyomalzeme Laboratuvarları bulunacak.