Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
timüs
  • isim, anatomi Göğüs kemiği arkasında bulunan iç salgı bezi, özden
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
timüs

Lenfositlerin yapıldığı, retikulum ipliklerinin bulunmadığı, dış kısmında bağ dokudan oluşan bir kapsül bulunan, gelişmede işlev yapan, erkek ve dişi cinsiyet hormonlarının faaliyeti sonucu küçülen, dışta timositlerden oluşan korteks ve içte ise lenfoblastlar, retikulum hücreleri ve Hassal cisimciklerinden oluşan medulla bulunan, ön mediastinal boşlukta yer alan birincil lenfoid organ.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
timüs

bk. boyun altı bezi

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
timüs

Boyun altı bezi.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
timüs

bk. boyunaltı bezi.

Zooloji Terimleri Sözlüğü
timüs

bk. boyun-altı bezi

Vikipedi
Timüs

Timüs, kemik iliği gibi birincil lenf organlarından biridir.

Timüs organı üst mediastende ve alt mediastenin ön kısmında bulunur. Alt kısmı 4. kaburgaya kadar ulaşır. Önünde sternum, arkasında perikard ve arcus aorta bulunur. Yaşamın erken dönemlerinde büyük ve koyu kırmızı renkli olup, gençlik çağlarından sonra yaşla birlikte küçülerek önce griye, sonra da yağ dokusu infiltrasyonu ile birlikte sarıya dönüşür.Gray, H. (1918). "4c. The Thymus". . Philadelphia: Lea & Febiger.

Timüs bezi bağ dokusundan yapılmış ince bir kapsülle çevrilmiştir. Kapsül, diğer lenfoit organlarda olduğu gibi bezin içine girerek onu bölmelere ayırır. Her bölüm ( lobül) korteks ve medulla adı verilen sırasıyla koyu ve açık renkte bölgelere sahiptir.

Kortekste yoğun bir T lenfosit popülasyonu ve aralarında epitelyal retiküler hücreler ve az sayıda makrofaj vardır. Küçük lenfositlerden zengin olduğu için medulladan daha koyu boyanır. Kan, lenf damarları ve sinirler bağ doku bölmeleri boyunca uzanır. Medullada Hassal Korpüskülleri denen ve ne görev yaptığı bilinmeyen keratinize yapılar bulunur. Doğumdan önce ve doğumdan hemen sonra kemik iliğinden köken alan T lenfositler timusa göç ederler. Timusa giren T hücreleri ya da diğer adıyla timositler önce kortekse yerleşirler. Timus T hücrelerinin son farklanma ve seçilme yeridir. Antijenlere yanıt vermeyen ya da kendi vücut antijenlerine yanıt veren hücreler apoptozis ile ortadan kaldırılır. Eğer bu lenfositler ortadan kaldırılmazsa otoimmün hastalıklar ortaya çıkar.

Timusta üretilen lenfositler kazanılmış bağışıklık için temel öneme sahip T lenfositlerdir. Memelilerde lenf düğümlerinin parakorteksi, Peyer plaklarının bazı bölümleri ve dalakta bulunan periarteriyal lenfatik kılıf T hücrelerden zengin bölgelerdir.

Timüs yaşla birlikte gerileyen bir organdır. Ayrıca kortikosteroid hormonlarının uyarılarına açıktır. Kortikosteroidler lenfosit sayısının azalmasına, mitoz hızında düşmeye ve kortekste bozulmaya sebep olur. Hipofizden salgılanan ACTH da benzer bir etkiye sahiptir. Fazla heyecan, stres gibi durumlar da timüs atrofiye uğrayarak görevini yapamaz hale gelebilir, immun cevap geriler.

Genetik bir hastalık olan DiGeorge Sendromu gibi timusun yokluğu veya azlığı ile giden hastalıklarda immünyetmezlik sebebiyle hastalar infeksiyonlara açık hale gelir.Hussain, I., P.H. Win and S. Guduri (February 2, 2006). . eMedicine. Retrieved 2008-09-29.

"timüs" kelimesinin kullanım örnekleri.

Hipofizden salınan endorfin ve serotonin seviyesi timüs bezinin işlevsel olarak devamlılığını etkiler.

Bununla birlikte 2009 yılında yapılan bir çalışmada çinkonun yaşla birlikte vücutta azalmasına bağlı olarak timüs fonksiyonlarını ve timüsten salınan T hücrelerinin bozulmasına neden olduğu bulunmuştur.

Kaygı seviyesi düşük ve stresten uzak olan yaşlılarda yapılan çalışmalarda timüs büyüklüğünün erişkin dönemdeki boyutunda bulduğu bulunmuş.

Bu nedenle timüs üzerine uygulanabilecek 8 şeklindeki masaj ya da darbeleme, dilin damağa değdirilmesi ile timüsü dışardan uyarmak mümkün.

Aynı zamanda Refleks Terapi yöntemi ile timüs üzerine yapılan çalışmalar da timüs fonksiyonları üzerinde olumlu sonuçlar sağlamaktadır.

Özel bir hastanenin nöroloji bölümünde görev yapan Uzman Doktor Egemen Vardarlı, vücudumuzda bulunan timüs bezinin savunma sistemimiz için vazgeçilmez bir organ olduğunu belirterek, timüs bezi hakkında bilgi verdi.

Burada eğitim alan lenfositlere timüs bezinde yetiştirildikleri için T lenfositleri adı verilmiştir.

Timüs bezinde eğitim aldıkları sırada vücudumuzdaki hücrelere zarar vermemeyi, yabancılara ise saldırmayı öğrenir.

Timüs bezinde eğitimini başarı ile tamamlamış T lenfositleri çok uzun ömürlüdür, vücudumuzun başka noktalarında yerleşip, gerekirse çoğalabilme yeteneğine sahiptirler.

Timüs bezinde eksik eğitim almışlarsa bu kez de yabancı istilacılara karşı yeterli savunma yapamaz.

Bu hatalı saldırıyı engellemenin yollarından biri timüs bezini ameliyatla çıkartmaktır.

Görevini tamamlamış olan timüs bezinin çıkarılması hastada bir problem yapmamaktadır.