Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
Sinir sistemine etki eden, karbohidrat metabolizmasında katalizör rolü oynayan, eksikliği beriberi hastalığına sebep olan, tohum embriyosunda ve bira mayasında bulunan ve suda çözünen B1 vitamini.
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
Pirüvat ve alfa-ketoglutarat gibi alfa-ketoasitlerin dekarboksilasyonunda ve transketolaz reaksiyonunda görev alan, tohum embriyosunda ve bira mayasında bulunan ve ticari yemlik kalitede üretilen, suda çözünen bir vitamin, tiamin, B1 vitamini, anörin, antiberiberi faktör, antinöritik vitamin. Etçiller tiyamin gereksinimlerini gıdalan ile alırlar. Ruminantlar ise kendileri sentezlerler. Tiyamin sentezi mikroorganizmalar (Bacillus thiami-nolyticus, Bacillus aneurinolyticus, Closîridium thiaminolyîicum) tarafından yapılır. Sentez geviş getirenlerde işkembede, atlarda ise olasılıkla kolonlarda olur.
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
Tohum embriyosunda ve bira mayasında bulunan, noksanlığı beriberi hastalığına sebep olan, B vitamini grubundan suda çözünen bir vitamin. B1 vitamini.
Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
B1 vitamini.
Vikipedi
Tiyamin, bir diğer ismiyle B vitamini, kimyasal formülü CHClNOS olan renksiz bir bileşiktir. "Thio-vitamine" ("sülfür-içeren vitamin") anlamına gelmekte olup suda çözülebilen B kompleks vitaminlerinden birisidir.
İlk keşfedilen B vitaminidir. 1926 yılında saf olarak elde edildi. 1890 yılında Hollandalı hekim Eijkman, yıkanmış beyazlatılmış pirinçle tavukları beslediğinde, tavukların bacaklarında felçler, başlarında kasılmalar gördü. Sonra bu tavukları tesadüfi olarak kabuklu pirinçle beslemek zorunda kaldı ve bu hastalıkların yok olduğunu hayretle gördü. Uzak Doğudaki beriberi hastalığının sebebini kabuğu soyulmuş pirinçlerin çok yenmesine bağladı. Pirincin kabuğunda beriberi hastalığını tedavi eden maddenin olduğunu söyledi. Bundan sonra, bu madde elde edilmeye çalışıldı. 1936 yılında suni olarak elde edildi.