Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Dram, komedi, vodvil vb. edebiyat türlerinin
oynandığı yer
"Her tiyatronun holünde ille smokinli bir müdüre rastlayacaksınız." - H. Taner
- Bu türleri, izleyiciler önünde sahnede oynayan grup
"O zaman tiyatronun bütün oyuncuları beni lanetleyecekler." - A. Ağaoğlu
- Sahnelenmek için yazılmış oyunların tümü
"Bütün bu vasıflarıyla tiyatroyu çocuk oyunlarına kıyas etmek çocukça bir şey görünür." - A. K. Tecer
Tiyatro Terimleri Sözlüğü
(Yun. Theastai - görmekten "theatron" - genel görüş) Antik Yunan tiyatro birimi [1249 - 1265] tiyatrosunda yalnızca seyircilerin "oturdukları yer" anlamına gelirken bugün genel olarak bütün dramatik gösterilerle ilintili çalışma alanını kapsar; tiyatro yapısını, eylemini ve kavramını karşılar. Tiyatro, kimi kez, "drama" kavramına karşıt olarak bir temsilin metin dışında kalan bütün yönlerini belirtir. Ancak "drama" yalnızca söz değildir, bunun yanı sıra oynayış anlamını da getirir; bunların ikisi birbirinden ayrılmaz. Öteki öğeler dekor, giysi, müzik ve danstır. Ayrıca, "Fransız tiyatrosu", "İtalyan tiyatrosu" dendiği zaman bu ulusların tiyatro yaşantılarının bütün yönleri; Corneille'in tiyatrosu, Shakespeare'in tiyatrosu denildiği zaman bu yazarların oyunları anlaşılacaktır. Türkçeye "tiyatro" terimi İtalyanca "teatro" sözcüğü ile girmiştir.
Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü
Geniş anlamı içinde, dram sanatının yönetmen, oyuncu, tasarım sanatçıları, uygulayımcılar, uzmanlar ve seyircinin etkileşimi ile ortaklaşa üretilmesi.
Dramatik gösterilen tümü.
Betik dışında kalan tiyatroluk öğelerin tümü. 4 - Oyun oynama eylemi. 5 - Oyunların oynandığı yapı, alan ya da yer. 6 - Etkinliğine ilişkin olarak tiyatral gereçler ya da yöntemler.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
(< İt. teatro) tiyatro
Edebiyat ve Söz Sanatı Terimleri Sözlüğü
Sahne eseri, bu gibi eserlerin oynanma sanatı ve bunların oynandığı yer.
Vikipedi
Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilenmesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest)ve konuşmalarla anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır.
Tiyatro, bir sahne sanatıdır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir. Bu yönüyle konuşma ve eyleme dayanan bir gösteri sanatı olarak da tanımlanabilir. Yaygın bir deyişle tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olarak Shakespeare'in sözüyle de ifade edilir.
Tiyatro eserinin diğer türlerden en önemli farkı; diğer edebi eserler okumak ve dinlemek için yazılmışken, tiyatro oyununun sahnede seyirci önünde oynanmasıdır. Değer ölçülerini, izleyenin kanaat ve anlayışlarından alır. Göze görünür bir karaktere sahip olması, canlı olarak meydana geliş niteliğiyle toplum psikolojisine hitap eder. Temsil yeri ve eser, tiyatronun edebiyat öğesidir. Bu edebiyat öğesi yanında tiyatro kavramı içinde oyunculuk, sahne düzeni, ışıklandırma, dekor, kostüm, müzik gibi unsurların bütünlüğü söz konusudur.
Tiyatro metinlerine "oyun" metinleri yazan kişiye oyun yazarı (müellif) ve oyunu sahnede canlandıran kişilere ”oyuncu” (ya da daha genel olarak tiyatrocu) denir. Ayrıca eserin sahnelenmesinde görev alan sahne amiri, dekor ve kostüm sorumlusu, ışıkçı, suflör gibi diğer yardımcı elemanlar da vardır.
"tiyatro" kelimesinin kullanım örnekleri.
SPOR, MÜZİK, TİYATRO, GEZİ Merkezlerde isteyenler için kondisyon, step, aerobik, jimnastik, yüzme gibi bireysel spor yapılabilecek salonlar bulunurken, üyeler, bilardo, masa tenisi, air hokey, masa futbolu, voleybol, basketbol, futbol, hentbol, satranç, abalone gibi spor faaliyetlerine katılabiliyorlar.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Bandosu ve Şehir Tiyatro Mektebi’nin kurucusu olan Celal Abaç anısına düzenlenen Mersin Liselerarası 1.
Şehir Tiyatrosu Bandosu ve Şehir Tiyatro Mektebi’nin kurucusu olan Celal Abaç anısına, 75.
Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Mersin Şehir Tiyatrosu Bandosu ve Şehir Tiyatro Mektebi'nin kurucusu olan Celal Abaç anısına bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Liseler Arası Tiyatro Günleri" kapsamında 75.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Şehir Tiyatrosu Bandosu ve Şehir Tiyatro Mektebi’nin kurucusu olan Celal Abaç anısına bu yıl üçüncüsü düzenlenen Liseler Arası Tiyatro Günleri, Atatürk Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na yapılan kortej yürüyüşü ve çelenk sunma töreni ile başladı.
Tarihi Van Evleri Mahallemiz, taş kafeterya, antik tiyatro, Zeve Şehitliği, Karasu kuş cenneti, Ayanıs Kalesi’nin çevre düzenlemesi, Çarpanak Adası ve Kilisesi’nin turizme kazandırılması, Amik Kalesi, Adır Adası ve çeşmesi, Mollakasım Mavi Bayraklı Halk Plajımız, Kalecik Mahallemizdeki Urartu Kaya Mezarları ve Nekropolü, Akköprü Meher Kapı, Altıntepe Nekropolü gibi turizm bölgesinde bulunan tarihi ve turistik alanlarımız ile ilgili çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın kutlama telgrafı gönderdiği gecede Orduspor’un efsane kaptanlarından Üstün Türközer, işadamı Yüksel Kartal, Enis Bellikçi, Muammer Özer, Gökhan Eker, Alkan Eren, Yavuz Korkmaz, Ercan Çetinkaya, Atabey Kalay, Aytekin Genç, Cihan Erken, AFTA Grup Başkanı, emekli bürokrat Halil Mermer, klarnet ustaları Erman-Eren Özdemir, Akpınarlılar Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mithat Gümüş, bir kamu bankasının Emeklilik Bireysel Finans ve Yatırım Danışmanı Afife Kasımoğlu, Mali Müşavir Abdurrahman Karagöz, Ressam Orhan Zafer, Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, DSİ Ordu İl Müdürü Mehmet Kurul, tiyatro eğitmeni Nurgül Çoluk, Kardiyoloji Uzmanı Dr.
Afife Jale Tiyatro Ödülleri 'Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu(Aday) 2007,Mikado'nun Çöpleri 44.
Kurslarda, okul öncesi, 4-6 yaş çocuk etkinlikleri, yağlı boya, resim, filografi, kurdele nakış, tel kırma, kağıt telkari, stepsi aerobik, seramik boyama, rapido, takı tasarım, kağıt rölyef, ahşa boyama, iğne oyası, dantel anglez, hat, tezhip, kalgrafi, kuran-ı kerim, tiyatro, diksiyon, İngilizce, işaret dili, piyano, bağlama, gitar, pilates, zumba, step, aerobik, funny jumps, mefruşat, kırk yama, el sanatları, aşçılık, giyim, aksesuar ve birçok branşlarda eğitimler verilecek.
Tiyatro Balans Yönetmeni ve Oyuncusu Ömür Akkan ise İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Emre Yalçın’a teşekkür ederek, tarihi Malazgirt ilçesinde bulunmaktan son derece mutlu olduğunu söyledi.
Oyun genel sanat yönetmeni İzzettin Akpulat yaptığı açıklamada "Malatya da 2014-2015 tiyatro sezonuna damgasını vuracak bu oyunda askerlikten seyahate, köyden şehre binbir umutla göç eden vatandaşa, otobüs bekleyen insanların psikolojisine, meşhur olmaya çalışan türkücülere kadar her konuda yaşanan ve söylenenlerin kaleme alınıp gösterildiği bu müzikal tiyatro gülmekten insanları kırıp geçirmenin yanı sıra verdiği toplumsal mesajlar ile günümüze ayna tutacaktır" ifadelerini kullandı.
Bayram Akdemir’in yazıp, İzzet Akpulat Sanat Merkezi Tiyatro Grubu Oyuncuları tarafından sahnelenen tek perdelik oyunda 1915 yılında ülkenin içinde bulunduğu savaş ortamında eğitime ara vererek, vatan müdafaası için gönüllü olarak cepheye giden Mekteb-i Sultaniye öğrencilerinin kahramanlıkları ve zor şartlar altında kazanılan Çanakkale Zaferi anlatıldı.
Antik tiyatro Asklepion, BerKM, Kızıl Avlu, Akropolis ve Bergama’nın meydanları (Cumhuriyet Meydanı), bahçeli çınar altı kahveleri (Arasta), parkları (Çamlı Park) ve dar taş sokakları, etkinliklerin ve üretimin tüm şehre yayılmasını sağlayarak gündelik ve tarihi mekânların, aynı amaçla iç içe geçmesini sağlayacak.
Şef Murat Akyüzlü yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi’nin kursiyerlerinden oluşan koro ve orkestra, pazar akşamı Şükran Güngör-Yıldız Kenter Kültür Merkezi ve Tiyatro Salonu’nda sahne aldı.
Tiyatro Konak’ta projesi kapsamında, yıl sonuna kadar beğenilen oyunlar Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde perde açacak.