Kelime tanımını bul

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
triiyodotironin

Tiroit bezinin folikül boşluğundaki kolloit içerisinde üretilen ve ayrıca karaciğer, böbrek, kalp ve birçok çevresel dokuda tiroksinin iyodunu kaybetmesi sonucu oluşan, tiroit hormonunun dokulardaki etkin biçimi olan tirozin amino asit türevi bir hormon, T3. En önemli işlevi bazal metabolizma hızını artırması, hücrelerin gelişme, büyüme ve normal çalışma işlevlerinin düzenlenmesi ve birçok sistemde çeşitli düzenleyici fonksiyonlarıdır.

Vikipedi
Triiyodotironin

Triiyodotironin veya T; tiroid bezi tarafından salgılanan, iki adet tirozin aminoasitinden oluşan, iyot atomları içeren bir hormondur.

T, tiroid bezi tarafından salgılanan bir diğer hormon olan tiroksinden (T) sadece 1 adet daha az iyot atomu ihtiva eder. T'de, tirozin aminoasitlerine toplam 4 adet iyot atomu bağlıyken, T'de toplam 3 adet iyot atomu bağlıdır. T, tiroid hormonlarının hedefi olan hücrelerde, T'den 1 adet iyot atomunun çıkarılmasıyla oluşur; bu işlem özgün bir enzim olan deiyodinaz yardımıyla gerçekleşir.

T de biyolojik olarak aktiftir ama asıl işlevsel olan tiroid hormonunun T olduğu düşünülmektedir. Bazal metabolizma hızını arttırır, büyümeyi düzenler.

T3 çok güçlü bir hormondur ve insan vücudundaki, vücut ısısı, nabız ve gelişim dahil olmak üzere hemen hemen tüm işlevlere etkisi bulunmaktadır.