Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
tutkal
  • isim Deri, kıkırdak vb. hayvansal maddelerden elde edilen, katılaşıp sertleşme özelliğiyle tahta, kâğıt vb. yapıştırmaya yarayan madde
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
tutkal

Maddeleri bir arada, sıkı bir şekilde tutmak için kullanılan bir madde.

Ağaçişleri Terimleri Sözlüğü
tutkal

Ağaç işlerinde kullanılan yapıştırıcı gereç.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
tutkal

Yüke dayanan hayvan.

Çiftteker Terimleri Sözlüğü
tutkal

Yarış lastiklerini, kasnağa sıkıca yapıştırmak için kullanılan türlü tutkallar. Lastiğin sağlam olması için, yarış ve eğitimden en az iki gün önce tutkallanması gereklidir.

Uygulayım Terimleri Sözlüğü
tutkal

genel uygulayım: Tahta, kâğıt, deri vb. yapıştırmaya yarayan özdek.

Vikipedi
Tutkal

Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj ve dekorasyon işlerinde çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir. Merdane, sprey, rulo ile sıcak ve soğuk uygulanabilir.

Tarihçe olarak tutkal, hayvansal dokulardan elde edilen protein kolloidlerini kastetmektedir. Bu anlam, bir cismi başkasına ekleme olanağı sağlayan tutkal benzeri bütün karışımları içermek üzere genişletilmiştir.

Solventli, solventsiz (su) ve Hot melt gibi eritilerek kullanılan tipleri de vardır. Genelde bir sıvının buharlaşması veya süratle katı hale geçme isteğiyle kürlenirler. Bir veya iki bileşenli olabilirler. İki bileşenliler reaktif bir sertleştirici olabileceği gibi. Polyurethane oluşumu gibi poliol, polyizosyanat reaksiyonundan ibarettirler ya da tamamlanmamış polimer şuruplar ;aktivatör, katalizör sistemi ile süratle kürlenebilirler.

Tutkal, zamk, yapıştırıcı, lehim başlığı adı yapıştırılıcak materyale göre 3-5 saniyede kürlenenen tiplerden oda sıcaklığında günlerce süren kürlenmelerde olabilir. Kontak, reaktif (ikinci bileşen poliol, nem, uv, katalizör) tipler vardır.

"tutkal" kelimesinin kullanım örnekleri.

Mikroskopla ancak 400 ila 500 kat büyütüldüğünde görülebilen diyatome adı verilen su alglerinin, tutkal hamurlarıyla aslına ve renklerine uygun olarak yapay modellerinin sergilendiği etkinlik ziyaretçilerin büyük beğenisini topladı.

Tekstil firmalarından çıkan parça kumaş, elyaf atığı, iplik atıkları, telefler, şilte gibi atıklar geri dönüştürülerek pamuk, tutkal, kağıt yapımı, dolgu malzemesi ve iplik olarak geri kazanımı sağlanabiliyor.