Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Tıraş için kullanılan, açılır kapanır, çok keskin
bıçak, baş bıçağı, yülgü
"Tayyar ile kalfaları tertemiz giyinmişler, boyuna ellerindeki yepyeni usturaları kılağılıyorlar." - O. C. Kaygılı
Vikipedi
Ustura 1969 - 1971 yılları arasında yayınlanmış haftalık mizah dergisidir.
İlk kez Kasım 1968 tarihinde yayın hayatına başlayan Haldun Simavi'nin sahibi olduğu renkli gazete Günaydın, 1969 yılından itibaren pazar günleri yine renkli bir mizah ilavesi vermeye başlamıştı. Ustura (veya "Günaydın Ustura") adı verilen bu 13x19cm ebatlarındaki küçük boylu dergi sadece 16 sayfaydı. Dergi okuyuculardan gelen yoğun istek üzerine 79.cu sayıyla birlikte sayfa sayısını da 32 sayfaya çıkartarak bağımsız bir mizah dergisi olarak çıkmaya başlamıştı. 81.ci sayı ile birlikte de yayın hayatına son vermiştir. Derginin kendi ilan ettiği cilt aralıkları 26 sayıda birdir, yani tamamı 3 cilt olması gerekir.
Dergiyi Aziz Nesin hazırlıyordu. Nesin önceleri Günaydın gazetesinde yazıyordu, ancak gazetede istediği şekilde yazı yazamadığı için, kendi deyimi ile "gazeteyi kapattırmaya ve çalışanlarını işsiz bırakmaya gönlü razı olmadığı için" gazetedeki köşe yazarlığından vazgeçip "Ustura"'yı bir gazete eki olarak hazırlamaya başladı. Gazete çıkmaya başlayalı henüz 4-5 ay olmuştu ve fiyatı 35 kuruş olmasına rağmen (diğer gazeteler 25 kuruştu) tirajı bütün gazetelerin önüne geçmişti. Gazete o tarihte 600.000 sattığı için mizah eki "Ustura"nın da tirajı haliyle o kadardı.http://arsiv.sabah.com.tr/2001/08/12/y49.html
Güldürücü eğlendirici olduğu kadar eğitici, öğretici ve düşündürücü olmasına da dikkat edilen bu küçük boyutlu mizah dergisi bir mizah antolojisi ve ansiklopedisi olma amacı gütmekteydi. Derginin 52.ci sayısında "İkinci cilt biterken okurlara rapor" adıyla Aziz Nesin'in kaleme aldığı baş yazıda okurların dergi fasiküllerini biriktirip ciltletmeleri önerilmiş, bu sayede "dünya ölçüsünde bir mizah antolojisi ve ansiklopedisine" sahip olacakları belirtilmiştir.
Ustura, ya da yülgü, tıraş olmada kullanılan, katlanıp kapanabilen çok keskin bıçaktır. Usturanın keskin kalmasını sağlayan işleme kılağısını alma denir. Bu, çok hafif bir bileme işlemi olup, usturanın her kullanımından önce üzerine özel macun sürülmüş deri bir kayış üzerinde tekrarlanır. Bileme işlemi ise sıkıştırılmış keçe üzerinde yapılır ve daha sonra usturanın kılağısı alınıp kullanıma hazır hale getirilir. Günümüzde bu tip usturaların yerini, ağzına kullanıldıktan sonra atılabilen jiletlerden sabitlenen tipler almaktadır .
- Ustura, tıraş olmada kullanılan, katlanıp kapanabilen çok keskin bıçak.
- Ustura (dergi, 1969), Türkiye'de 1969 - 1971 yılları arasında yayımlanmış haftalık mizah dergisi.
- Ustura (dergi, 1994), Türkiye'de 1994'te çıkmaya başlayan mizah dergisi. 29. sayıdan sonra gazete eki olarak yayın hayatına devaö etmiştir.
- Ustura, 2010 yapımı ABD filmi
- Ustura Kemal, ressam Haldun Sevel'in hazırladığı çizgi roman ve romandaki hayâli kahramanın adı.
Ustura veya özgün İngilizce ismiyle Machete, 2010 yapımı Amerikan aksiyon filmidir. Yönetmenliğini Robert Rodriguez ile Ethan Maniquis üstlendiği filmin başrolünde Danny Trejo oynamıştır. İçinde bulunduğu çete tarafından ihanete uğrayan Machete'nin çetenin liderinden intikam alması vahşi bir görsellikle anlatılan filmde ayrıca diğer başrol oyuncuları da Robert De Niro, Lindsay Lohan, Jessica Alba, Don Johnson, Michelle Rodriguez ve Steven Seagal da bulunmaktadır. Film, ABD'de 3 Eylül 2010 tarihinde vizyona girmiştir.
"ustura" kelimesinin kullanım örnekleri.
Evinde gözü gibi sakladığı 120 parça Manisa bezinden işlenmiş mendil ve peşkirin bulunduğu sandıkta sünnetçinin o dönem kullandığı jiletsiz ustura, kıskaç ve biley tahtası yer alıyor.
Keskinlik süresi uzundur, ustura gibi keser, ağzı da körelmez, sapı şimşirdir.
Saçı ustura ile kesince, tarayış şekline göre kestiğimiz için o şekilde formunu koruyabiliyor.
Piyano akort cihazından, ustura ve tereyağı bıçağına birçok uzantının bulunduğu aletin en önemli özelliği 22 kalibrelik bir tabanca barındırması.