Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
uygarlık
  • isim Uygar olma durumu, medeniyet, medenilik
  • Bir ülkenin, bir toplumun, maddi ve manevi varlıklarının, fikir, sanat çalışmalarıyla ilgili niteliklerinin tümü, medeniyet
    "Gerçekten uygarlık nimetlerinin gençlere bir faydası oldu ama daha çok bundan büyükler istifade ediyor." - H. E. Adıvar
Felsefe Terimleri Sözlüğü
uygarlık

(Lat. civis = yurttaş, kentli) :

  1. (Sözcük anlamı) Barbarlık durumundan çıkıp törelere bağlı olarak belirli bir yurt içinde birlikte yaşama.

  2. (Sonradan kazandığı anlam) Bilim ve tekniğin ilerlemesi ile yaratılan yaşama koşulları ve bunun sonucu ortaya çıkan yaşamada kolaylık sağlama, usçullaşma ve yetkinleşme, yaşama biçimlerinin daha bir incelmesi durumu.

  3. (Daha geniş olarak kültür durumu anlamına) Geniş bir toplumun bütün bölümlerinde ortak olan dinsel, ahlaksal, estetik, teknik ve bilimsel nitelikteki toplumsal olayların bir bütünü.

Halkbilim Terimleri Sözlüğü
uygarlık

Gelişmiş teknik kaynaklarla bilim ve sanatın yarattığı düşünsel başarılardan oluşan, büyük yayılma alanlı kültür düzeni, bk. eskil uygarlık, krş. kültür, halk kültürü.

Tarih Terimleri Sözlüğü
uygarlık

İnsanların daha iyi bir yaşayışa kavuşmaları ve doğaya egemen olabilmeleri için gösterdikleri çabalardan çıkan sonuçlar olup teknik, bilim ve kültür olarak belirir.

Toplumbilim Terimleri
uygarlık
  1. İnsanlığın elde ettiği uygulayımsal, düşünsel, sanatsal ve tinsel başarıların belli bir zaman noktasındaki düzeyi.

  2. Belli bir toplumun özelliği olan uygulamalar, düşünceler, bilgiler, ürünler, tutum ve davranışlar düzeni, bk. ekin.

Vikipedi
Uygarlık

Uygarlık veya medeniyet, bir ülke veya toplumun, maddi ve manevi varlıklarının, düşünce, sanat, bilim, teknoloji ürünlerinin tamamını ifade eder. Uygar kelimesi, yerleşik hayata ilk geçen Türk kavimi olan Uygurlardan gelmektedir.

Medeniyet ve uygarlık kavramları çoğunlukla aynı anlamda kullanılmakla birlikte, uygarlığın daha geniş bir anlam taşıdığını ifade etmek mümkündür.

Medeniyetin, belirli bir insan topluluğu veya topluluklarının belirli bir coğrafya üzerinde ve belirli bir zaman içinde ortaya koydukları değerlerle sınırlı olmasına karşı; uygarlık kavramının, binlerce yıl devam eden gelişmeler sonunda, insan aklının, bilim ve teknolojisinin katkısı ile ortaya çıkan ve tüm insanlığın eseri ve malı olan evrenselliği sözkonusudur.

Uygarlığın doğuşuna ve yükselişine Çin'den Uygur ve Orta Asya Türklerine; Hindistan'dan ve Mezopotamya medeniyetinden Antik Mısır medeniyetine; Ege kıyılarındaki antik çağ sitelerinden Roma'ya; Batı Avrupa'da aydınlanma çağını yaratan, sanayi inkılabını gerçekleştiren milletlere ve nihayet Amerika ve Uzak Doğu'daki Japonlar'a kadar, tarih boyunca sayılamayacak kadar çok ülkenin ve ulusun katkısı olmuştur ve olmaya da devam etmektedir.

Kaynakça[ değiştir]

"uygarlık" kelimesinin kullanım örnekleri.

Eşsiz dehan ve milletimizin bin bir emeği ile kurula, bizlere kendi yurdumuzda özgür ve onurlu yaşama imkanı sunan Cumhuriyetimiz, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkeleriyle çağdaş uygarlık seviyesinin bile üstüne çıkma hedefine mutlaka ulaşacaktır.

Türkiye'yi çağdaş uygarlık düzeyine eriştirmek hepimizin ortak görevidir.

Türkiye'yi çağdaş uygarlık düzeyine eriştirmek hepimizin ortak hedefidir.

TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, yeniden yayımlanan fermana yazdığı önsözde, Türklerin Anadolu toprakları üzerinde tesis ettikleri uygarlık örneklerinden birinin de standardizasyon alanında olduğunu ifade etti.

Düşüncelerde ve gönüllerde filizlenen ülkünle, ilke ve devrimlerinle aydınlattığın uygarlık yolunda kararlı ilerleyişimizi sürdüreceğimize manevi huzurunda bir kez daha söz veriyoruz.

Aslında uygarlık tarihi, bu dürtüyü frenlenme çabası diye özetlenebilir.

Ulusal kurtuluş mücadelesi ve uygarlık devrimleriyle kutupyıldızı gibi parlamaktadır.

Milletçe topyekun çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkmayı hedefleyen ve bu hedefe ulaşmak için de kararlılıkla yürüyen öğretmenlerimizin başarısı, ülkemizin gelecekteki başarısı olacaktır.

Kuruluşundan beri gerek seçilmiş ve gerekse atanmış olarak kamu yönetiminde ve cumhuriyet döneminde gerek kamu gerekse ülkemizin diğer sektörlerinde görev alan dürüst, erdemli ve çalışkan mülkiyeli kadrolar bu ilkeleri ödünsüz uygulamaya yemin ederek ulusuna devletine sonsuz hizmet anlayışıyla çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmanın mücadelesini geçmişte ve bu günde karalılıkla vermektedir.

Cumhuriyetimizin sonsuza kadar yaşaması için birçok yeniliğe imza atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, milletimizin çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmasını sağlamış, genç nesillere armağan ettiği Türkiye Cumhuriyetinin sonsuza kadar yaşayacağına inancını, 'benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır' sözleriyle bir kez daha ifade etmiştir.

Okul müdürü Çetin Akın, burada yaptığı konuşmada, Atatürk'ün uğruna can verilecek değerler, sahip çıkılası bir miras ve yapılması gereken ödev ve görevler bıraktığını belirterek, Atatürk'ün Türk ulusu için bağımsızlık, uygarlık, bir ulusun yeniden yükselişi demek olduğunu ifade etti.