Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
uzay
  • isim, gök bilimi Bütün varlıkların içinde bulunduğu sonsuz boşluk, feza, mekân
  • Bütün gök cisimlerinin içinde bulunduğu sınırsız boşluk
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
uzay
  1. Çevremizi saran ve sonsuza kadar uzadığı kabul edilen hacim.

  2. Üç boyutla tanımlanan bölge.

Bilgisayar Terimleri Karşılıklar Kılavuzu
uzay

bk. boşluk

Matematik Terimleri Sözlüğü
uzay
  1. Üç boyutlu öklit uzayı.

  2. Dilemsel bir soyut uzay.

Felsefe Terimleri Sözlüğü
uzay

İçinde bir cismin bulunabileceği yerlerin tümünü gösteren kavram, bütün var olanları içinde bulunduran şey. // Felsefenin temel bir kavramı olarak daha eski Yunan atomcularında bile vardır. Bununla birlikte uzayın özü ve gerçekliği bakımından ne olduğu, kendinde bir varlığı olup olmadığı, yalnızca öznel bir şey mi olduğu, nesnelerden önce mi, yoksa onlarla birlikte mi bir gerçekliği olduğu, sonlu mu, sonsuz mu olduğu gibi sorularla uzay, felsefenin en çok tartışılan sorunlarından biridir. Günümüzün felsefe, matematik-doğabilimi ve ruhbilim tartışmalarında değişik uzay kavramları ortaya çıkmıştır:

  1. Matematiksel uzay: Algılanmaya gereksinme göstermez, yalnızca kavramlarla düşünülebilir, boyutları üçten çok olabilir.

  2. Fiziksel uzay: Gerçek nesnelerin düzenlenme biçimi.

  3. Algı uzayı: Algının koşulu.

  4. Yaşantı uzayı: Somut ben'le ilgili ve kişisel değerlemelerle belirlenmiş.

  5. Fizikötesi uzay: Bilimlerden önce var olan ve uzay algımızın, uzay yaşantımızın bağlılaşık kavramı.

Kişi Adları Sözlüğü
Uzay

Cinsiyet: Erkek Bütün varlıkların içinde bulunduğu sonsuz boşluk.Cinsiyet: Kız Bütün varlıkların içinde bulunduğu sonsuz boşluk.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
uzay

(matematik, fizik, astronomi)

Fizik Terimleri Sözlüğü
uzay

Üçü uzaysal ve biri zamansal olmak üzere dört-boyutlu sınırsız sürem.

Gökbilim Terimleri Sözlüğü
uzay

Bütün gökcisimlerinin içinde bulunduğu büyük oylum.

Geometri
Uzay

3. Bir cismin “Uzay” içinde doldurduğu açıklığa o cismin “Hacım” ı denir. Misal : Bir rafta yanyana dizilmiş olan bir kaç kitabın ortasından birini çektiğimiz zaman, o kitaplar arasında kalan açıklığa, çektiğimiz kitabın “Hacım” ı denir.

Uygulayım Terimleri Sözlüğü
uzay

gökbilim: Bütün gökcisimlerinin içinde bulunduğu büyük oylum.

Vikipedi
Uzay (matematik)

Matematiksel uzaylar bir hiyerarşi içinde olabilir, yani bir uzay tanımlı olduğu üst uzayın bütün özelliklerini miras alır. Örneğin, iç çarpım uzayları aynı zamanda normlu vektör uzaylarıdır, çünkü iç çarpım işlemi bu uzayda aşağıdaki şekilde bir norm oluşmasına sebep olur:

\left\| x \right\| = \sqrt{\langle x, x\rangle} ,

burada norm çift dikey çizgilerle çevrili kısımda, iç çarpım ise açılı parantezlerle çevrili kısımda gösterilmiştir.

Matematiksel uzaylar (alfabetik)[ değiştir]
  • Bergman uzayı
  • Calabi-Yau uzayı
  • Cauchy uzayı
  • Durumlar uzayı
  • Fonksiyon uzayı
  • Hausdorff uzay
  • Hilbert uzayı
  • İçsel çarpım uzayı
  • İzdüşüm uzayı
  • Kuadratik uzay
  • L-space
  • Metrik uzay
  • Minkowski uzayı
  • Normlu uzay
  • Olasılık uzayı
  • Öklid uzayı
  • Örnek uzay
  • Planar uzay
  • Sobolev uzayı
  • T2-uzayı
  • Tensör uzayı
  • Topolojik uzaylar
  • Vektör uzayı
Uzay

Uzay, Dünya'nın atmosferi dışında ve diğer gök cisimleri arasında yer alan, gök cisimleri hariç, evrenin geri kalan kısmındaki sonsuz olduğu düşünülen boşluğa verilen isimdir. Ortalama sıcaklığı -271 °C, mutlak sıfır noktası ise -274 santigrat derecedir. Atmosfer ile uzay arasında kesin bir sınır bulunmamaktadır, fakat Dünya'nın atmosferi yukarı doğru çıkıldıkça incelmektedir. Uzayda tahminen milyarlarca galaksi bulunmaktadır. Bu tahmini galaksilerin içinde tahminen milyonlarca Güneş Sistemi, gezegenler ve astroitler bulunmaktadır. Fizikçi Carl Sagan'ın kitabı "Kozmos" da yazdığı üzerine evrensel atom sabiti 10 kadar yani 10 üssü 88, Carl Sagan'a göre evrende tahmini 1'in yanında 88 sıfır tane atom var (on oktovigintilyon). Bu şekilde bir hesaplama ve insanoğlunun bildiği her türlü galaksi uzayın büyüklüğünü kanıtlar. Albert Einstein'ın görelilik teorisine göre uzay elastike bir dokuya sahiptir. Cisimlerin bu elastike dokuyu bükmelerinden dolayı yerçekiminin olduğunu ileri süren kuramdır. Uzay'da zaman kavramı yoktur. Zaman, bizim algılarımızla yarattığımız bir kavramdır.

Uzay karanlığı, büyüklüğü, olayları ile ilgi çekici, karmaşık ve araştırmaya değer olmuştur. Bu yüzden insanlar her çağda uzayı merak etmiştir. Bu yüzden sürekli uzayı araştırmak için icatlar yapmıştır. Teleskop bu alanda çok önemli bir alettir. Çağlar geçtikçe insanlar daha güçlü teleskoplarla uzayı incelemiş, uzay hakkındaki bilgilerini artırmıştır. Böylece merakını gidermeye başlayan insanoğlu bununla yetinmeyip uçarak daha fazla bilgi toplamak istemiştir. İnsanlığın uçmayı keşfetmesiyle Dünya'yı çevreleyen yakın uzay hakkındaki bilgiler, daha da artmaya başladı. Nihayet, güçlü füzeler, yapma uydular, Ay 'a insanlı ya da insansız araçlar gönderilmesi, yapay uydular geliştirilmesi, çok güçlü radyo teleskoplarla (bkz. Hubble Uzay Teleskobu) uzayın derinliklerinin araştırılması, 20. yüzyılın ikinci yarısında insanlığın uzay hakkındaki bilgilerini önemli ölçüde genişletti. Ayrıca insanlar uzayı araştırmak için " astronomi" bilimini doğurdu.

Bu arada teorik fizik ve astronomi konusunda devrim yapacak görüşler ortaya atan Einstein gibi bilginlerin uzay konusunda ortaya attıkları pek çok kuram, gözlemcilerin uzay üzerine verdikleri bulguların mantıklı bir şekilde açıklanmasını sağladı.

Uzay konusundaki ilk sağlam bilgiler, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başında, özellikle kuzey ülkelerinde kurulan gözlemevleri sayesinde alındı. ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Palamar Gözlemevi, Dünya'da mevcut gözlemevlerinin en büyüğüdür. Buradaki aynalı teleskopun çapı 5 m, yüksekliği 40 metre dir.Bu gözlemevlerinde uzaydaki gökcisimlerinin kütlesi, hacmi, ışığının şiddeti vb. incelenmektedir. Uygulamalı fiziğin geliştirdiği tayf (spektrum) analizi, uzaydan gelen ışıklardan, cisimlerin hangi elementlerden oluştuğunu göstermektedir.

1932'de Karl Guthe Jansky adındaki bir mühendisin rastlantı sonucu bulduğu uzaydan gelen radyo yayınları, daha sonraki yıllarda radyoteleskopların doğmasına ve uzayın derinliklerinin dinlenmesine, bu radyo yayınlarının kaynaklarının ve nedenlerinin bulunmasına yol açtı. II. Dünya Savaşı sırasında Almanların geliştirdiği V-1 ve V-2 füzeleri daha sonraki yıllarda uzayın keşfi için yapılacak çalışmalarda büyük bir adım oldu. 1947-1956 yılları arasında özellikle ABD, uzay çalışmalarına büyük hız verdi. Yapılan uzay uçuşu denemelerinin hiçbiri bir uzay aracını yörüngeye oturtmayı başaramadı. Bu arada SSCB, 1957 yılında üç kademeli Vostok roketleri ile " Sputnik" adındaki ilk yapma uyduyu Dünya çevresinde yörüngeye oturtarak uzay yarışında öne geçti. Uydulardan elde edilen uzay üzerine bilgiler, canlıların, özellikle insanların uzayda yaşayabilmeleri için hangi koşulların yerine getirilmesi gerektiğini ortaya koydu. Böylece uzay tıbbı doğdu ve gelişti. Uzayda ilk insan ise 12 Nisan 1961 tarihinde SSCB'nin uzaya gönderdiği Yuri Gagarin oldu. Bu arada, insanların uzay boşluğuna yerleşmelerini sağlamak, uzayı uzaydan izlemek, Dünya üzerinde haberleşme kolaylıkları sağlamak için binlerce uydu yörüngeye yerleştirildi ya da uzayın boşluğuna fırlatıldı. Nihayet 1969 Temmuzu'nda Ay'ın Amerikalı astronotlar tarafından fethedilmesi, uzay çalışmalarında en önemi adımlardan biri oldu. Günümüzde uzay yarışı büyük bir hızla sürmektedir. Özellikle de ABD Rusya ve Çin yarışta amansız birer rakiptir.

Uzay (anlam ayrımı)

Uzay aşağıdaki anlamlardan birine sahip olabilir.

  • Astronomide, uzay, evrendeki nesnelerin arasındaki sonsuz boşluk.
  • Matematikte, uzay (matematik), belirli bir yapıya sahip küme.
  • Renk uzayı, renkleri tanımlayan bir temsil sistemi.

"uzay" kelimesinin kullanım örnekleri.

Ondokuz Mayıs Üniversitesini Mühendislik Fakültesi öğrencileri Erol Çelebi, Muhammet Emin Fırat, Enes Yamanoğlu Havacılık Uzay Bilimleri fakültesi öğrencileri Ergun Umut Kılınç, Selahattin Selek ve Tıp Fakültesi öğrencisi Abdülvahit Işık’ın içinde bulunduğu 6 kişilik Atmaca Ekibi temsil etti.

Ben bir hayli daldığımı hatırlıyorum ‘Uzay gemisi kalktı, ahan da indi!

Konaklamanın yanı sıra dünya mutfağı yemeklerinin hazırlandığı alakart hizmeti ile ATA ve Uzay restoranı bulunan otelde, öğrenciler hem çalışma hem de okulda gördükleri dersleri uygulama imkanı buluyor.

Restoranlarımızın toplam kapasitesi 300 kişi civarında olup burada farklı konseptte ulusal mutfaktaki yiyeceklerin servis edildiği ATA restoran alakart ile dünya konsepti üzerine kurulu yiyecek hizmeti sunan Uzay restoranımız da var.

Stantta yer alar Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi de ziyaretçilerin takdirini topladı.

Cartier tarafından üretilen ay modülünün kopyaları, 1969 yılındaki tarihi uzay görevinden kısa süre sonra Neil Armstrong ve beraberindeki iki astronot arkadaşı Buzz Aldrin ve Michael Collins'e Paris'te takdim edilmişti.

Alpata Grubu ve özellikle Alp Havacılık’ın Eskişehir’in gelişmesine katkılarının bilincinde olduğunu ifade eden Çakırözer, şu değerlendirmeleri yaptı: “Türk havacılık ve uzay sanayii ihracatının yüzde 20’sinden fazlasını tek başına gerçekleştiren Alp Havacılık, bu alanda Skorsky, Lockheed Martin, Pratt-Whitney ve Goodrich gibi dünyanın en büyük firmaları ile çalışmaktadır.

Yaklaşık dokuz yıldır görevde olan Kepler uzay aracı, 29 Ağustosta 19'uncu kampanyası için veri toplamaya başlamış, 5 Eylül'de NASA'dan yapılan açıklamada iticilerde alışılmadık aktiviteler sebebiyle aracın konfigürasyonunda bazı düzeltmeler yapıldığı fakat aracın ne kadar yakıtı kaldığının bilinmediği söylenmişti.

Onlarca kentte yapılan ölçümler sonunda, uzay gözlemlerinin yapılabileceği en karanlık noktanın, Isparta’ya 110 kilometre uzaklıktaki Beyşehir Gölü’nün batısında, Toros Dağlarının kuzey uzantısı olan Anamas Dağları ile bütünleşen Yenişarbademli ilçesindeki 1700 metre yükseklikteki Melikler Yaylası olduğu belirlendi.

Mesela, Türkiye’nin uzay çalışmalarında söz sahibi olma yolunda attığı adımlar onların küçük dünyalarında gereksiz, anlamsız görünebilir, halbuki biz geleceğe hazırlanıyoruz” dedi.

Sipahi, KYK ’nın sosyal ve kültürel olarak öğrencileri geliştirmek amaçlı KYK/AKADEMİ adı altında her sene zoru başaranlar etkinliği düzenlediğini ve bu sene de aramızda Grizu-263 Uzay Takımını, başarılarını anlatmak ve tüm öğrencilerimize ilham olmaları adına davet ettiğini belirtti.

Ticari, bilimsel ve araştırma-geliştirme amaçlı uzay operasyonları ile insanlı veya insansız uzaya erişim çalışmalarını yürütecek ajans, uzay ve hava aracı tasarlayabilecek.

Ticari, bilimsel ve araştırma-geliştirme amaçlı uzay operasyonlarıyla insanlı veya insansız uzaya erişim ve uzayın keşfine yönelik operasyonları yaptıracak veya yapılmasını koordine edecek.

Ticari, bilimsel araştırma-geliştirme amaçlı uzay operasyonları ile insanlı veya insansız uzaya erişim ve uzayın keşfine yönelik operasyonları yaptırmak veya organize etmek.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğrencileri Cemal Mertkan Ereli, Erim Düzce ve Mustafa Özkar, Bandırma Havacılık ve Uzay Araştırmaları Derneği (HUZAD) Başkanı Artuğ Sayıner'i ziyaret etti.