Vikipedi
Vakko (şirket adı: Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi A.Ş), hazır giyim ürünleri üretimi ve satışı yapan bir şirkettir.
Vakko’nun temeli, 1934’te Vitali Hakko tarafından Şen Şapka adıyla kullanılan, küçük bir şapkacı dükkanına dayanır. Şen Şapka Vakko’ya dönüştükten sonra Türk ipeği, pamuğu ve yünüyle eşarplar üretmeye başlar. Vakko’nun günümüzde de üretmeye devam ettiği ilk Türk emprimeleri için İstanbul, Kurtuluş’ta küçük bir ipek baskı atölyesi kurulur. Vakko, şapkalar, eşarplar ve emprime kumaşların yeterli olmadığını fark ederek hazır giyime yönelir.
Vakko, ikinci moda mağazasını 1973’te Ankara’da açar. Takip eden yıllarda 7 Vakko moda mağazası, bir dizi Vakko Eşarp, Kravat, Gömlek, Superfine mağazası ve bayisi, 1982 yılında ise Türkiye’nin ilk gençlik mağazası Vakkorama, İstanbul’da açılır. Tüm Türkiye’de yürütülen reklam kampanyaları ve Vakko takviminin düzenli unsurları olan yıllık moda gösterileri Vakko imajını güçlendirir.
Vakko üretimini 2008’den beri Vakko Üretim Merkezi Esenyurt’ta Merter’deki eski fabrikasından 2 kat daha büyük bir yapıda sürdürmektedir. Emprime baskı ve hazır giyim üretim birimleri, lojistik tesisleri, sosyal kullanım alanları, çalışma ofisleri ile 33.000 m² kapalı alanıyla, Esenyurt'da Vakko Üretim Merkezi yer almaktadır.
New York merkezli ünlü mimarlık bürosu REX tarafından tasarlanan içinde tüm yönetim birimleri ve yaratıcı kadro ofislerinin yanı sıra showroomlar, Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi, oditoryum, galeri ve müzeden oluşan, Vakko Moda Merkezi Nakkaştepe 2010 yılında faaliyete geçer.
Farklı disiplinlerden birçok ünlü sanatçıyı bir araya getiren kültür ve sanat festivali İstancool'un ilki, 2010 yılında düzenlendi. Konuk olarak ünlü stil ikonu Daphne Guiness, şapka tasarımcısı Philip Treacy ve piyanist Michael Nyman başta olmak üzere moda ve sanat dünyasından birçok önemli isim ağırlandı.
Aynı sene dünyaca ünlü şapka tasarımcısı Stephen Jones'un "The Accent of Fashion" Sergisi Vakko Moda Merkezi'nde düzenlenir.
Vakko tasarım çizgisini iç mekanlara yeni markası Vakko Home ile taşır. Aynı sene içerisinde Vakko Antalya, Vakko Mersin ile Vakko Wedding House Suadiye, Vakko Home Nişantaşı ve Vakko Chocolate Hilton Ankara mağazaları açılır.
Istancool2012'de, Fransız Vogue dergisinin efsanevi editörü Carine Roitfeld, ünlü fotoğrafçı Mario Sorrenti ve sanatçı Pınar Yolaçan gibi moda ve sanat dünyasından önemli isimler ağırlanır.
2012 yılında Vakko Moda Vakko Merkezi bünyesinde “Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi” kurulur. Türkiye'de Kreatif Endüstriler adına açılmış ilk kütüphane olma özelliğini taşıyan bu çok özel mekan, moda, mimari, resim, tasarım, sinema, müzik gibi kreatif endüstri alanlarında dünyanın seçkin yayınevleri tarafından basılmış kaynakların bir arada bulunabileceği oldukça geniş bir koleksiyona sahip ve halka açık bir kütüphanedir.
2012 yılında Hartford ve Riviera Maison markaları Vakko Holding'e dahil olur.
Vakko’nun 13 ana mağazası, 3’ü yurt dışında olmak üzere 35 Butik Vakko mağazası ve Türkiye’ye yayılmış 76 Vakko Corner, 10 Vakko Outlet, 2 Vakko Wedding House, 2 Vakko Chocolate Butik, 2 Vakko Home, 3 Vakko Eşarp Corner, 10 Vakkorama, 2 V2K designers, 5 Vakkorama H20 mağazası bulunmaktadır.
Kaynakça[ değiştir]- http://www.vakko.com/#/?l=tr&p=timeline
- http://shop.vakkorama.com.tr/hakkimizda.html