Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
vektör
  • isim, matematik Doğrultusu, yönü, uzunluğu belirli olan ve bir ok işaretiyle gösterilen doğru çizgi
  • fizik Büyüklüğü ile yönü olan nicelik
  • tıp (***) Enfeksiyon etkenini bir konaktan diğerine aktaran genellikle eklem bacaklı, omurgalı veya omurgasız taşıyıcı canlı
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
vektör
  1. Mikrobiyal hastalık etkenlerini taşıyan canlılar.

  2. Parazitleri ve diğer patojenleri kan emerek bulaştıran (sülükler, vampir yarasalar, insektler, keneler ve akarlar) veya dışkıdaki kistik evrelerle bulaşık yiyeceklerle taşıyan aracı.

  3. Moleküler klonlama çalışmalarında kullanılan ve klonlanacak genin içine yerleştirildiği taşıyıcı görevi gören DNA molekülleri.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
vektör
  1. Gen mühendisliğinde, içine başka bir DNA sokulabilen ve böylece gen ifadesinin incelendiği ya da çoğaltmak için bakteriye veya diğer hücrelere sokulabilen faj, plâzmit ya da virüs DNA molekülü.

  2. Bazı hastalıkların taşıyıcılığını yapan organizmalar.

Matematik Terimleri Sözlüğü
vektör
  1. Yön, doğrultu ve büyüklüğe sahip bir fiziksel ve matematiksel nesne.

  2. Düzlemde ve uzayda yönü, doğrultusu ve uzunluğu aynı olan iki yönlü doğru parçası denk sayılır ve her denklik sınıfına vektör denir. Genelde bu tür bir vektör, ilgili sınıfa ait bir AB yönlü doğru parçası ile gösterilir.

  3. Bir vektör (doğrusal, lineer) uzayının her bir elemanı.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
vektör
  1. Bir hastalık etkenini bir konaktan diğerine taşıyan omurgasız hayvan.

  2. Konak hücrede çoğalabilen plazmit veya viral genetik materyal.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
vektör

(fizik, matematik)

Ruhbilim Terimleri Sözlüğü
vektör

Yaşam alanında belirli bir yöne yönelmiş olan ve ruhsal devime neden olan güç.

Vikipedi
Vektör

Vektör veya yöney, sayısal büyüklüğü ve birimi yanında, skaler niceliklerden farklı olarak yönü de olan niceliktir. Hız, kuvvet, ivme ve ağırlık örnek birer vektörel niceliktir. Vektörler bir sayı (skaler) ile veya başka bir vektör ile çarpılabilir ve bölünebilir. Aynı zamanda yönü değiştirilmemek şartı ile ötelenebilirler. Vektörlerin yönlü doğru parçalarından farkı budur. Yönlü doğru parçalarının koordinat sistemindeki yeri sabitken, vektörler ötelenebilirler.

Vektör (anlam ayrımı)

Vektör şu anlamlara da gelebilir:

  • Vektör - taşıyıcı olan bütün canlılara verilen genel bir isim
  • Vektör - kalıtsal malzemelerin hücrelere taşınmasını sağlayan araç

"vektör" kelimesinin kullanım örnekleri.

Kartal, “Vektör dediğimiz bit, sinek, kene, pire gibi asalak böceklerin insanlara verdiği ateşli ve ölümcül hastalıklar vardır.

Sabit mıknatıslı (permanent magnet) ve asenkron motorlar için benzersiz motor tanıma, V/f ve vektör kontrolü çalışma, açık ve kapalı çevrim vektör kontrolü, hız, tork ve pozisyon kontrolü ile çalışma gibi uygulamalara göre geliştirilmiş standart özellikler barındıran Panolu Çözüm Platformu, bu sayede yüksek proses uyumu sağlıyor.

İlaçlama çalışmalarında ekiplerin, vektör ve zararlılardan bulaşabilecek sıtma, tifo, kolera, dizanteri, sarıhumma ve şark çıbanı hastalıkların önüne geçmek için entegre mücadele yöntemleri olan mekanik, kültürel, biyolojik ve kimyasal mücadele yürüttüğü kaydedilen açıklamada, gübrelik alanlar, her türlü organik atıklar ve çöp birikinti alanlarının ilaçlandığı aktarıldı.

Vektör mücadelesinde ilaçlamanın yanı sıra biyolojik yöntemlerde kullanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, gölet veya küçük su birikintilerine bıraktığı Gambusia balıkları ile sivrisinek larvalarının üremesini engelliyor.

Bilinen tüm yöntemler içerisinde doğaya en uygun olan, insan ve çevre sağlığını koruyan bu mücadele yöntemini 2017 yılı ilaçlama programına alan Büyükşehir Belediyesi, vektör mücadelesinde kullanılan Gambusia balıklarını, gölet ve daha küçük su birikintilerinin olduğu alanlara bırakıyor.

Mart ayı başında vektör üreme ve barınma alanlarında olarak nitelendirdiğimiz su birikintileri, sulama ve süs havuzları, bataklık ve sazlık alanlar dere, kanal, gübrelik alanlar çöp birikintileri ve çöp bırakma noktaları vb.

Vektör üreme ve barınma alanları olarak nitelendirilen su birikintileri, sulama ve süs havuzları, bataklık ve sazlık alanlar dere, kanal, gübrelik alanlar çöp birikintileri ve çöp bırakma noktalarında drone yardımı ile ilaçlama gerçekleştiriliyor.

Keşan Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğünce vektör mücadelesinde kullanılmak üzere ilaçların yüklenici firmasınca belediye meclis salonunda eğitim düzenlendi.

Sivrisinek ve vektör mücadelesi, Sıtma Savaş Birimlerimizde eğitimli ve deneyimli personelimiz tarafından periyodik olarak yapılmaktadır.

Çorum Belediyesi halk sağlığını tehdit eden karasinek, sivrisinek gibi vektör canlılara karşı mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Yıl boyu sinekle mücadele Büyükşehir Belediyesi vektör mücadele ekipleri, yıl boyunca karasinek ve benzeri haşerelerle mücadele ediyor.

Uygulamalar ile başta karasinek olmak üzere çeşitli vektör özelliği taşıyan canlılar tarafından sıkıntı yaşanmasının önüne geçiliyor.

Vektör ile mücadele kapsamında çadır içi karasinek ergin mücadelesi, çekici özellikte tuzak kurulumları ve yapışkanlı ip uygulaması gerçekleştiriliyor.

Özellikle vektör özelliği taşıyan canlıların yuvalanacağı yerler belediye ekipleri tarafından titizlikle ilaçlanıyor.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından sivrisinek ve karasinek gibi vektör özelliği taşıyan canlılara yönelik ilaçlama çalışması yapıldığı kaydedildi.